EDUSTAJISTOVAALIEN EHDOKASASETTELU on selvillä. Tänä syksynä paikkaa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon tavoittelee 133 henkilöä.

Listat sulkeutuivat maanantaina 2. lokakuuta kello 12.

Tulos oli hieman pettymys, kuvaa vaalien järjestämisestä vastaavan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Akseli Immonen.

Hän oli toivonut ehdokasmäärän olevan 150:n paikkeilla.

Kasvua vuonna 2021 järjestettyihin vaaleihin oli vain viiden ehdokkaan verran. Edellisvaaleissa ehdokasmäärä romahti vuoden 2019 vaaleihin nähden miltei kuudellakymmenellä. Tulosta selitettiin muun muassa koronapandemialla.

”Näissä vaaleissa taas järjestötoimintaa näyttäisi vaivaavan long covid. Korona aiheutti suuren railon järjestötoimintaan, eivätkä kaikki ryhmät eivät ole onnistuneet aktiivien sitouttamisessa”, Immonen sanoo.

 

Grafiikkaa korjattu 3.10. kello 18.22. Grafiikassa oli aiemmin virheellisesti, että JYYn vihreillä on kymmenen ehdokasta vaaleissa 2023. Oikea luku on neljä.

 

VIIME VAALEIHIN verrattuna ehdokasmäärät laskivat eniten Opiskelevilla kokoomuslaisilla ja JYYn vihreillä.

Molemmat listat menettivät kymmenen ehdokasta. Nyt Opiskelevilla kokoomuslaisilla on kymmenen ehdokasta ja JYYn vihreillä kolme.

Luonnontieteilijöistä paikkaa edustajistoon tavoittelee kymmenen henkilöä. Laskua oli yhdeksän ehdokkaan verran.

Jyväskylän demariopiskelijoilla on kuusi ehdokasta eli kaksi vähemmän kuin aiemmissa vaaleissa.

Sekä Jyväskylän keskustaopiskelijat seitsemällä ehdokkaalla että Alvarin unioni yhdellätoista ehdokkaalla säilyttivät ehdokasmäärät samana edellisvaaleihin nähden.

Ylivoimainen nousija oli Jyväskylän yliopiston vihreä vasemmisto. Se kasvatti ehdokasmääräänsä 27:lla. Ehdokkaita on 54.

PD:n ehdokasmäärä kasvoi seitsemällä. Edustajistoon pyrkii ryhmän listoilta 30 henkilöä.

Uudesta Jyväskylän yliopiston anarko-monarkistinen ananasliitosta ehdolla on kaksi henkilöä.

Vaalirenkaat pysyivät ennallaan. Ne ovat Järjestöjen ääni (johon kuuluvat Alvarin unioni, Luonnontieteilijät ja PD) sekä Kampuksen punaiset ja vihreät (johon kuuluvat Jyväskylän yliopiston vihreä vasemmisto, JYYn demariopiskelijat ja JYYn vihreät opiskelijat).

 

EHDOKASMÄÄRÄ VAIKUTTAA usein äänestysaktiivisuuteen. Moni äänestää tuttuaan.

JYY:n edustajistovaalien äänestysprosentti on ollut pitkään alle 30. Toisin sanoen alle kolmasosa opiskelijoista on käyttänyt äänioikeuttaan. Jyväskylän ylioppilaslehti julkaisi syyskuussa 2021 jutun siitä, miksi edustajistovaalit eivät kiinnosta valtaosaa opiskelijoista.

Vuoden 2021 vaaleissa äänestysprosentti oli 25,98.

Entä nyt?

Immonen ei halua veikata. Hän ei kuitenkaan usko, että äänestysprosentti laskee.

”Pysytään varmaan samoissa luvuissa tai sitten tapahtuu pientä nousua.”

Listoilla on sekä pidempiaikaisia opiskelija-aktiiveja että fukseja.

 

JYY:N EDUSTAJISTOVAALIT järjestetään joka toinen syksy.

41-jäseninen edustajisto käyttää ylioppilaskunnassa ylintä päätäntävaltaa. Se päättää muun muassa JYY:n säännöistä, jäsenmaksusta, lainoista, rakentamisesta. Edustajisto myös valitsee ylioppilaskunnan hallituksen, toiminnanjohtajan, toimitusjohtajan sekä Jyväskylän ylioppilaslehden päätoimittajan.

Edustajistovaalien varsinaiset vaalipäivät ovat 7.11.-8.11.2023 ja ennakkoäänestyspäivät 30.10.-3.11.2023. Ylioppilaskunnan edustajiston vaalissa äänioikeus on jokaisella yliopistoon läsnä olevaksi kirjoittautuneella ylioppilaskunnan jäsenellä.

JYY järjestää Agoralla vaalitorin 30. lokakuuta. Vaalipaneeli on 1. marraskuuta yliopiston kirjasto Lähteellä.

 

Juttua korjattu 25.10.2023. Aiemman tiedon mukaan edustajistovaaleissa 2023 olisi ollut ehdolla 134 henkilöä. Listat sulkeutuivat 2. lokakuuta 2023. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja kuitenkin hyväksyi ehdokasilmoituksen, joka oli jätetty määräajan jälkeen. Menettely oli virheellinen. Keskusvaalilautakunta päätti 17. lokakuuta, että myöhässä jätettyä ehdokasilmoitusta ei oteta huomioon. Ehdokkaiden määrä JYY:n edustajistovaaleissa 2023 on siis yhden vähemmän kuin aiemmin ilmoitettu eli 133. Jutussa kerrottiin aiemmin, että JYYn vihreillä on neljä ehdokasta. Ehdokkaita on keskusvaalilautakunnan virheen korjauksen jälkeen kolme.