Titane

Julia Ducournau | Draama, jännitys, kauhu, scifi |2022|108 min.

3/5

Ensi-ilta 19.8.2022.

 

JULIA DUCOURNAU  teki vuonna 2016 läpimurron opiskelijamaailmaan sijoitetulla kannibaalikauhuelokuvallaan Raw. Cannesissa vuonna 2021 pääsarjan voittanut toinen pitkä ohjaustyö Titane jää erinomaisen ja omaäänisen esikoisen jälkeen pienoiseksi pettymykseksi.

Lapsuudessaan vammautunut Alexia (hyytävä Agathe Rousselle) tekee menestyksekästä uraa eroottisena tanssijana, mutta joutuu verisen tapahtumasarjan jälkeen pakosalle. Uuden identiteetin turvin Alexia integroituu osaksi moniongelmaisen Vincentin (Vincent Lindon) johtamaa homososiaalista ja -fobista palomiesporukkaa.

Titane ei peittele velkaansa sitä inspiroineille elokuville. Selkeitä viitteitä löytyy Shinya Tsukamoton ja David Cronenbergin body horrorin lisäksi Pedro Almodóvarin ohjaamiin seksuaalisuudella, sukupuolilla ja niiden representaatioilla leikitteleviin, kieron humoristisiin elokuviin. Nicolas Winding Refnin mestariteoksesta Drive (2011) on lainattu linjakkaan tyylittelevä kuvausjälki, voimaa ja väkivaltaa symboloivat autot sekä päähenkilön päheä rotsi.

Ducournau on kahdella elokuvallaan osoittanut haluavansa shokeerata, ja siinä hän jälleen toden totta onnistuu. Esikuviensa harteille rakennettu Titane ei kuitenkaan luo niiden kaltaista jännitettä.

Paikoin viitteelliseksi jätetty juoni etenee tasaisesti makaaberista hetkestä toiseen, mutta paljastaa yllätyksensä liian aikaisin. Lopputuloksesta jää väkivallalla mässäilyn hieman tympeä maku.