Drive My Car

Ryûsuke Hamaguchi | Draama |2022|179 min.

3,5/5

Ensi-ilta 18.3.

 

PARHAAN vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut Drive My Car kertoo henkilökohtaiset tragediansa sisälleen koteloineesta teatteriohjaajasta (Hidetoshi Nishijima), joka saa nuoren naisen (Tōko Miura) autokuskikseen uuden Anton Tšehov -produktion ajaksi.

Parhaissa hetkissään elokuva sisältää vähäeleisen kerronnan taidonnäytteitä. Hidetoshi Shinomiyan huikea kuvausjälki tavoittaa autossaan mököttävän päähenkilön elämän rytmin ja antaa katsojalle aikaa upota tämän maailmaan.

Teos kuitenkin taantuu edetessään yhtä sisäänpäin kääntyneeksi ja tyhjäkäynnille kuin sen keskushenkilö. Kiinnostavammat sivuhahmot jäävät keskeneräisiksi karikatyyreiksi. Ohjaajalle vähitellen avautuva kuljettaja, kuuro näyttelijätär ja epävakaa nuori tähti päätyvät kaikki vain tukemaan etabloituneen maestron henkistä kasvua.

Kunnianhimoinen elokuva osaakin lopulta kertoa ainoastaan tarinan surevasta miesnerosta, joka ei viitsisi enää näytellä Vanja-enoa. Mutta sellaiseksi tarinaksi se on ihan hyvä.