Wizards (suom. Taikurit)

Ralph Bakshi | Animaatio | 1977 | 81 min.
Kino Aurora 8. marraskuuta 2021.

2,5/5

TARU SORMUSTEN HERRASTA -eepoksen varhaisesta filmatisoinnista (1978) ja perverssistä eläinanimaatiostaan Fritz the Cat (1972) tunnetun ohjaaja Ralph Bakshin scifi-fantasia-sekamelskan suurin ansio on pidäkkeetön mielikuvituksellisuus.

Mainitkaa toinen elokuva, jossa keijut, velhot ja haltiat taistelevat mutanttinatseja vastaan ydinsodan jälkeisessä maailmassa. Juoni on yhtä koherentti kuin mainitusta kuvauksesta voi päätellä.

Tyylillisesti Wizards pallottelee lastenanimaatiomaisen seikkailun, groteskin kuvaston ja sotavideoiden välillä epätasaisin tuloksin. Sekavan tarinan alikirjoitetuista hahmoista alikirjoitetuin on bimbomainen Elinore-keiju, jonka perään ”hyvä” Avatar-velho kuolaa.

Myös muun bakshimaisen huumorin ikääntymisestä voi olla montaa mieltä.

Animaatiojälki on kuitenkin parhaimmillaan kaunista, ja rotoskooppaustekniikalla (säästösyistä) toteutetut taistelukohtaukset enteilevät ohjaajan tulevaa Tolkien-tulkintaa. Andrew Bellingin aliarvostettu soundtrack säilyttää grooven vaivaannuttavienkin osuuksien yli.