Sitsit ja erilaiset juhlat kuuluvat olennaisena osana opiskelijakulttuuriin. ”Voi pettymysten pettymys, tulipa tehtyä oikea tollon työ”, hokevat kiinalaiset viranomaiset. Korona sulki baarit ja opiskelijajärjestöjen tapahtumat. Mutta hätä ei ole tämän näköinen, sillä ainakaan toistaiseksi korona ei välity tietoverkkoja pitkin. Kaikki on muutenkin nykyään verkossa, miksei sitten sitsitkin.

Mitä ohjelmistoon tulee, E-juhlijalla on muutama vaihtoehto. Suosituimmat ohjelmat lienevät Skype, Microsoft Teams, Zoom ja Discord. Jylkkärin nörtit suosittelevat näistä kuitenkin eniten Discordia.

Teksti- ja puhepohjaisen chatin yhdistävä Discord on noussut etenkin pelaajien keskuudessa hyvin suosituksi. Ohjelmassa on hieman samaa karismaa kun takavuosien IRC:ssä (Internet Relay Chat) eli irkissä.

Ohjelma on helppokäyttöinen, suhteellisen kevyt ja voice chatissa osallistujia voi olla rajattomasti (Huom! Vain koneen laskelmointiteho on kattona). Ainoana rajoituksena on videopuheluiden osallistujamäärä, joka on rajattu kymmeneen. Discord on myös siinä mielessä kätevä sovellus, että serverille voi luoda useita eri teksti- ja puhekanavia, joiden asetuksia pystyy säätämään räätälöidysti.

Discord on saatavilla Windowsille, Apple-laitteille, Android-alustalle ja jopa Linux-pohjaisille käyttöjärjestelmille. Itse softan voi ladata täältä.

Puhumisen voi hoitaa joko niin, että sovellus tunnistaa äänen ja aktivoi mikin tai ns. push to talk eli radiopuhelin-metodilla.

Sitsejä ajatellen viimeksi mainittu on järkevämpää, koska tämä vähentää turhaa hälinää, eikä kaikkien tarvitse kuunnella tölkkien avaamisesta yms. muusta johtuvaa meteliä.

Ohjelman lataamisen ja asentamisen jälkeen luodaan oma käyttäjätili. Tässä ei mene kovinkaan monta hetkeä. Tämän jälkeen voi liittyä olemassa olevalle Discord-serverille tai luoda oman. Tässä nopeat ohjeet oman serverin pystyttämiseen:

Uuden serverin saa tehtyä klikkaamalla Lisää palvelin -kohtaa.

Tämän jälkeen valitaan Luo palvelin.

Tässä kohtaa serverille keksitään nimi ja valitaan kuva (Tietenkin joku mahdollisimman hauska meemi).

Serverisi on nyt luotu.

Täältä voi vaihtaa serverin nimen ja kuvan sekä määrittää käyttäjien roolit.

Serverillä on hyvä olla muutama moderaattorin oikeuksia käyttävä henkilö, jotta ylläpidollisten toimien tekeminen helpottuisi. Sitsitilanteessa toastmastereille annetaan nämä oikeudet. Eri rooleille voi myös halutessaan määritellä omat värit.

Roolit voidaan määrittää kanavankäyttäjille erikseen oikealta löytyvästä käyttäjälistasta.

Vasemmalla näkyvät serverin kanavat.Tästä voit säätää yksittäisen kanavan asetuksia.

Plussaa painamalla voit lisätä uuden teksti- tai äänikanavan.

Tältä näyttävät kanava-asetukset.

Äänikanavilla moderaattoreille (toastmaster) voi antaa ensisijaisen puhujan oikeudet eli heidän puheensa kuuluu tavallisia käyttäjiä voimakkaammin.

Nautsi sitseistä ja kylmistä juomista.