Sitsit Habbo Hotellissa ja keikka- streamin fiilistelyä Discordissa? Oppiainekahvit pyjama päällä? Sateessa Kauppakadulla jonottamista ei tarvitse murehtia, kun kaikki nämä asiat voi ja tulee tehdä nyt kotoa käsin.

Siirtymä etätapahtumiin yllätti helppoudellaan Seela Räsäsen Corpus ry:n tapahtumatiimin Seela Räsäsen. Käsityö- ja pelikerhot siirtyivät Discordiin, hallitus etäkokousti onnistuneesti ja etäkahvit pyörivät Zoomissa kahdesti viikossa.

”Tapahtumien järjestäminen on helpompaa, tarvitaan käytännössä vain tiedotus ja linkin jako. Myös osallistuminen on vaivattomampaa kotoa käsin”, Räsänen summaa.

Etäohjelmaan osallistuu myös väkeä, jota ei ole aiemmin tai pitkään aikaan Corpuksen tapahtumissa näkynyt. Palaute tulevista pyjamasitseistä ja kämppäapproista on ollut ilahtunutta.

Yhteiskokkailu ja vappupiknikin järjestäminen etänä ovat pohdinnassa

Myös Tosine ry:n hallitus on ideoinut korvaavaa ohjelmaa jäsenistölle. Tapahtumavastaava Maarit Tuukkanen kertoi ainejärjestötila ToNen olevan ympäri vuorokauden auki monelle opiskelijalle rakasta Freetimea muistuttavassa Habbo Hotelli- huoneessa.

Tosineen etäopiskelupiiri kokoontuu arkisin ja Discordia hyödynnetään juttelemiseen ja pelaamiseen. Yhteiskokkailu ja vappupiknikin järjestäminen etänä ovat pohdinnassa.

Jäseniä on viihdytetty myös historia-teemaisella Paint-piirustuskilpailulla ja iltasatuhetkillä etäopiskelun ja korona- uutisten uuvuttaman mielen rauhoittamiseksi. Tuukkanen arvioi, että introvertimmat ja alkoholipainotteisia menoja karttavat jäsenet hyötyvät etäohjelmasta.

”Kun poikkeustila päättyy, jatketaan toivottavasti niitä etätapahtumia, jotka vetävät nyt porukkaa”, Tuukkanen pohtii.

 

Sähköpostiin maaliskuussa kilahdelleet peruutus- ilmoitukset ja kampuksen hiljeneminen ovat toki myös vaivanneet.

”Vapun peruminen harmittaa eniten, etenkin fuksien takia”, Pörssi Ry:n tapahtumavastaava Tessa Tuomainen kommentoi. Tilalle on pohdittu virtuaaliviikonloppua.

Tuomainen kertoi ainejärjestötila Selkkarin päiväkahvittelijoiden löytäneen Discordiin avatun virtuaali- Selkkarin, joka operoi kellon ympäri.

Humpparit- tanssiryhmä on siirtynyt etätreeneihin ja muuta ohjelmaa järjestetään jäsenistölle tehdyn kyselyn perusteella. Zoomin kautta on luvassa pubivisaa, bingoa, etäkokkailua ja jumppaa. Tuomainen kertoi ideoinnin olleen kivaa ja jäsenistön lähteneen hyvin mukaan.

Ratilainen kertoi Himaholien tapahtuvan todennäköisesti vappuviikolla uudestaan

Fokus Ry:n tapahtumavastaava Nelli Ratilainen kertoi ainejärjestötilan avaamisen Habbo Hotelliin olleen ensimmäinen liike. Kävijöitä riitti etenkin ensimmäisellä viikolla. Discordissa on kanavat opiskeluun ja hengailuun.

Vetonaula on ollut kalsarit tai haalarit- pukeutumiskoodin Himaholit, joilla jäsenistö pelasi nettipelejä, katsoi Gasellien keikka- streamia ja nautti mieleisiään juomia. Ratilainen kertoi Himaholien tapahtuvan todennäköisesti vappuviikolla uudestaan.

Poikkeusolosuhteiden vallitessa fokuslaiset ovat myös ommelleet haalarimerkkejä etänä.

Etäohjelman osallistujat ovat olleet pitkälti samoja, jotka tapahtumissa muutenkin käyvät. Uusien tapahtumakonseptien keksiminen on näyttäytynyt tilanteen positiivisena puolena.

”Uskon, että Discord- kanava voi poikkeustilan päättyessäkin tukea yhteisöllisyyttä”, Ratilainen sanoi.

 

Discordin voimin operoi myös Puolue Ry. Puheenjohtaja Ilona Nurminen kertoi jäsenistön löytäneen kanavan niin opiskeluun kuin oleskeluun. Nurmisen mukaan etänä pidetyille oppiainekahveille oli tarve.

”Isot ajankohtaiset kysymykset koskivat opintosuunnitelmaa ja opintosuoritusten arviointiaikojen pidennyksiä”, Nurminen kertoi. Samantyyppinen tapahtuma järjestetään uudestaan huhtikuun lopulla.

Jäsenistöstä on löytynyt etäkommunikaation vierastajia, mutta toisaalta yhteisöllisyys on kasvanut poikkeuksellisessa tilanteessa.

”Etäyhteydestä saa vertaistukea. Samassa veneessä tässä ollaan kuitenkin kaikki,” Nurminen kuvaa.

Nähtäväksi jää, miten ainejärjestöt hyödyntävät tänä keväänä haltuun ottamiaan luovia ja helposti järjestettäviä ratkaisuja syyslukukauden tullen. Siis silloin, kun yliopistolla vietetään vappua fuksiaisten ohella. Ehkä näemme virtuaalifuksiaiset, joihin omaa tilaa ja nopeaa pakoreittiä arvostava tuore opiskelija voi osallistua omalta sohvalta käsin. Ainakin ainejärjestötilojen koot ja kulkuluvat ovat tasa-arvoisemmalla tolalla juuri nyt.