Agoralla majaa pitäneet ainejärjestöt ovat olleet muuttoliikkeessä. Tietojärjestelmätieteiden opiskelijoiden Dumppi ry vaihtoi maisemaa isompiin ainejärjestötiloihin viime syksynä.

”Agoran tila-asioista heräsi aikaisemmin keskustelua useiden ainejärjestöjen kesken. [Psykologian ainejärjestö] Stimulus tarvitsi uuden tilan, ja [kauppakorkeakoulun opiskelijoiden] Pörssilläkin oli se tilanne, että tilaa piti siirtää. Agoralla tila-asiat ovat sen verran tiukalla, että siitä puhuttiin aika pitkän aikaa”, kertoo Dumpin puheenjohtaja Sakari Järvenpää.

Myös Dumpilla oli tarvetta uudelle tilalle, sillä vanha tila oli liian pieni isolle ainejärjestölle.

”Kyllähän sieltä akvaariosta happi loppui, kun oli paljon ihmisiä.”

Nyt Dumpin ainejärjestötila löytyy entistä isommasta huoneesta, ja Stimulus asuttaa Dumpin vanhaa tilaa. Myös Pörssin uusi tila löytyy saman käytävän varrelta.

”Pääsimme hyvään ratkaisuun, joka hyödytti kaikkia ainejärjestöjä. Tilojen koko on hyvin suhteutettu jäsenmäärään ja sille, mikä tarve niille on”, Järvenpää kehuu.

Kyllähän sieltä akvaariosta happi loppui, kun oli paljon ihmisiä.

Ainejärjestötilat ovat olleet viime vuosina myllerryksessä yliopiston tilaongelmien vuoksi. Esimerkiksi kielten ja viestintätieteiden opiskelijat olivat useamman vuoden ajan ilman ainejärjestötiloja, kun Seminaarinmäen P- ja Z-rakennukset jouduttiin sulkemaan sisäilmaongelmien takia.

Nyt lähes kaikilla ainejärjestöillä on oma ainejärjestötilansa.

”Kieli- ja viestintätieteilijät ovat vihdoin saaneet viime vuonna Lozzin alakerrasta yhteisen tilan ja vaikuttavat sen johdosta onnellisilta”, kertoo JYYn hallituksen järjestövastaava Josefiina Hukari.

Bio- ja ympäristötieteilijöiden Syrinxillä ja ympäristöalan Otsonilla on aikaisemmin ollut ainejärjestötila käytävällä Ylistönrinteellä. Nyt heillekin on tulossa oma huone.

Ilman ainejärjestötilaa on tällä hetkellä vain kirjallisuuden, museologian, taidehistorian ja taidekasvatuksen ainejärjestö Corpus, jolle on tilapalveluista luvattu uusi tila heti, kun sopiva löytyy. Lisäksi kansainvälisten opiskelijoiden järjestö Idescolle ja Erasmus-opiskelijoiden ESN:lle suunnitellaan omaa tilaa, jota heillä ei ole aikaisemmin ollut.

Osa järjestöistä kaipaa erillistä säilytystilaa, jotta järjestötilat saadaan tilavammiksi ja viihtyisämmiksi.

Kunhan muutama ainejärjestö pääsee vielä omiin tiloihinsa, alkaa tilanne olla mallillaan, sanoo Hukari.

”Mattilanniemessä, Agoralla ja Ylistöllä hommat ovat edenneet hyvin, ja kun loput suunnitelmat päästään toteuttamaan, on siellä olevilla järjestöillä jo hyvä ja melko tasapuolinen tilanne. Kalustuksissa on joitain puutteita ja osa järjestöistä kaipaa erillistä säilytystilaa, jotta järjestötilat saadaan tilavammiksi ja viihtyisämmiksi”, Hukari kertoo.

Parannettavaakin silti olisi, Hukari huomauttaa. Joissakin ainejärjestötiloissa eletään varsin ahtaasti: esimerkiksi kielten ja viestinnän ainejärjestötila Lozzi on kotina yhdelletoista eri ainejärjestölle. Useimpiin ainejärjestötiloihin mahtuu vain pieni osa jäsenistöstä kerrallaan, joten ruuhka-aikoina tilaa ei ole kaikille.

”Joistain useiden järjestöjen yhteisistä tiloista on tullut palautetta, että kun on muitakin kuin oman ainejärjestön tyyppejä, ei sitä koeta samalla tavalla omaksi yhteisölliseksi tilaksi”, Hukari kertoo.

Yhteisöt-palstalla julkaistaan Jyväskylän yliopiston ainejärjestöihin, harrasteryhmiin ja muihin opiskelijayhteisöihin liittyviä juttuja. Haluatko jutun omasta järjestöstäsi? Lähetä vinkkisi osoitteeseen paatoimittaja@jylkkari.fi tai  juttuvinkki-lomakkeen kautta.

 

Oikaisu: Corpus on kirjallisuuden, museologian, taidehistorian ja taidekasvatuksen ainejärjestö. Tekstissä väitettiin aikaisemmin virheellisesti, että se olisi vain kirjallisuuden ainejärjestö.