Seurakunnan päiväkerhotilaa muistuttava Kasvisto on 3–7 ainejärjestön massiivinen kellaribunkkeri Opinkivellä. Yhteen nurkkaan on sijoitettu opiskelijoiden vapaassa käytössä olevat tietokoneet. Toisessa nurkassa on pianorivistö ja viimeisenä silauksena fussball-peli.
”Aikaisemmin ainejärjestöt ovat olleet hyvinkin epätasa-arvoisessa asemassa tilojen suhteen, jollain on ollut hulppeat tilat ja toisilla ei ollenkaan tiloja. Tätä on nyt meidän toimesta kannustettu tasavertaistamaan”, kommentoi tilapalveluiden kiinteistöinsinööri Heli Vertamo.

Tämä on kampuksen suurin ainejärjestötila. Neliöitä on pohjapiirustusten mukaan 123,8. Toisessa ääripäässä on Mattilanniemessä sijaitseva Akvaario, joka on kooltaan 9,6 m², eli lähes 13 kertaa pienempi.
Mutta laskeutukaamme vielä hetkeksi kellariin.

Kasvistolta löytyy opiskelijoiden itse askartelema fussball-peli.

”Kasvisto on hieman kolkko kellarisijainnin vuoksi, vaikka sohvat ja matot kyllä lisäävät tunnelmaa. Se on lähinnä tavaroiden säilytyspaikka, sekä tila pianon soittoa varten”, kertoi Varkaat ry:n varapuheenjohtaja Aino Mattsson.

Maan alla viihtyvät pääsääntöisesti yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen opiskelijat eli Fokuksen, Mephiston ja Puolueen jäsenet.
”Kasvistolla on kotoisaa. Kahviakin saa keitettyä silloin kun haluaa. Siivoukseen liittyvistä asioista on välillä pientä vääntöä, mutta muuten on rauhallista”, kertoi Fokus ry:n koulutuspoliittisena vastaavana toimiva Johanna Syrjämäki.

Kellaribunkkeri on myös kasvatustieteilijöiden käytössä. Kuitenkin Abakuksen, Emilen, Pedagon, Janon ja Varkaiden opiskelijat viihtyvät yleensä paremmin Ruusupuiston Ruusulassa. Siellä tilaa viidelle ainejärjestölle on 22.4 m².
”Kasvisto on aika kaukana pääopiskelupaikastamme eli Ruusupuistosta. Jäsenemme käyttävät Ruusulaa nykyään suhteellisen paljon, niinkin paljon, että tilan koko ei meinaa millään riittää”, kommentoi Emile ry:n puheenjohtaja Simo Partanen.

Sporticuksen ainejärjestötilassa on puitteet kunnossa.

Ainejärjestötilojen kuvitteellisesta kakusta toisiksi suurimman palan lohkaisee liikunta- ja terveystieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Sporticus. Kakkua onkin hotkittu – peräti 72,2 neliömetrin verran.

Mutta mitä ihmettä, täällähän on biljardipöytä! Kasviston fussball oli ihan kiva, mutta tämä on jotain aivan muuta. Kitaravirtuoosi Yngwie Malmsteenin sanoin: ”More is more, less is less”.

”Täällä näkee kavereita ja kahvia on aina tarjolla. Sanoisin, että kävijäpiikki on kello 14 aikaan, jolloin täällä on noin 10–20 henkilöä. Tuntuu, että aika pitkälti samat naamat täällä viihtyvät”, kertoo Arttu Seikkula.
Kritiikkiä tulee vain sulkemisajasta, mikä on kaikissa ainejärjestötiloissa sama eli kello 20:00. Monen jäsenen mielestä tilojen pitäisi olla auki myös viikonloppuisin, mikä ei nykyisellään ole mahdollista.

Kiinteistöinsinööri Heli Vertamo on tietoinen ongelmasta.
”Tilat ovat auki rakennuksen aukioloaikojen mukaisesti. Ainejärjestöjen hallituksille on toimitettu avaimet, joilla tiloissa pääsee kulkemaan tiettyinä aikoina, mutta muut jäsenet pääsevät tiloihin siis rakennuksen aukioloaikojen mukaisesti. Tämä aiheuttaa epätasa-arvoa eri ainejärjestöjen tilojen suhteen.”

Jäsenistöni on valittanut, että eivät päässeet luennolle, koska oveat ovat kiinni.

Myös Historicalla opiskelijat ovat kokeneet rakennusten sulkemisajat haasteellisiksi.
”Hupaisaa on se, että tilassa pitäisi saada olla iltakahdeksaan asti, mutta ulko-ovet menevät lukkoon jo neljän jälkeen”, Tosine ry:n puheenjohtaja Dominic Saari vastasi sähköpostiviestissään.
”Jäsenistöni on valittanut, että eivät ole päässeet luennolle, koska ovet ovat kiinni. Tätä perustellaan säästöillä ja sillä, ettei tarvitse palkata vahtimestareita”, valitteli Nefa ry:n puheenjohtaja Petra Suonperä.

Tosine ja Nefa jakavat ToNen Historicalla.

Historican huone 101 tunnetaan nimellä ToNe. Tilan 37,3 neliötä on jaettu Tosineen ja Nefan kesken. Ensin mainittu on historian opiskelijoiden ainejärjestö, jälkimmäinen taas etnologian, antropologian ja kulttuuripolitiikan.

Nefalaiset muuttivat Historicalle, kun Villa Rana suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi vuonna 2011. Elämä ToNessa on ollut paikoitellen hankalaa. Tilojen käytöstä on ollut erimielisyyksiä, eikä yhteistä säveltä ole aina löydetty.
”Omalla ainejärjestöllämme ei ole käytännössä juuri ollenkaan mitään omaa tilaa. Muita opiskelijoita näkee vain tapahtumissa ja luentojen väliset ajat vietetään yksin käytävillä. Olen aktiivisesti jo omasta fuksivuodestani lähtien pyrkinyt elvyttämään Tosineen ja Nefan välejä saadaksemme yhteistyötä toimimaan”, Petra Suonperä kertoi. ”

On kyllä todella sääli jos nefalaiset kokevat huoneen ahdistavana, tätä lähdetään nyt korjaamaan”, Dominic Saari kommentoi tilannetta kuultuaan Jylkkäriltä Nefalaisten kokemuksista.

Musicalla on hiljaista. Ainejärjestötila Ala-Ruthin 16,4 neliötä jaetaan kolmen ainejärjestön kesken. Apajille ovat päässeet Trioli, Pedaali ja Corpus.
”Kyselyn mukaan 60% jäsenistöstämme ei ole käyttänyt tilaa koskaan tai vain harvoin. Syiksi on sanottu, että tila on liian pieni, eikä sovellu kolmen ainejärjestön käyttöön”, kertoi Corpus ry:n puheenjohtaja Venla Korhonen.

Tila ei ole kovin viihtyisä, koska sen jakaa monta eri ainejärjestöä ja se on todella pieni verrattuna kaikkien jäsenten määrään.

Lähes kolmannes kaikista ainejärjestöistä on keskitetty Viisasten Kivelle. 37 neliötä on siis jaettu kaikkien kieli- ja viestintätieteiden opiskelijoiden kanssa. Numeroina tämä tarkoittaa 11 ainejärjestöä ja lähes 1000 opiskelijaa.
”Olemme kannustaneet myös siihen, että ainejärjestötiloja keskitettäisiin ja samaa tilaa käyttäisi useampi ainejärjestö. Näin tiloihin on helpompi tarjota esim. keittiötilat”, kiinteistöinsinööri Heli Vertamo kertoi.

Tämä ei kuitenkaan herätä kovinkaan suurta innostusta Viisasten Kiven käyttäjäkunnassa.

Nuolen osoittamassa paikassa majailee 11 ainejärjestöä.

”Tila ei ole kovin viihtyisä, koska sen jakaa monta eri ainejärjestöä ja se on todella pieni verrattuna kaikkien jäsenten määrään. Sijainti on kuitenkin mahtava ja on hienoa, että edes saatiin oma tila”, Astérix ry:n puheenjohtaja Silja Peltola kertoi.
”Ainejärjestötilana se ei näin monelle järjestölle riitä. Säilytystilaa on niukasti – hallituksemme jäsenet joutuvat säilyttämään ainejärjestömme tavaroita omissa kodeissaan”, kommentoi Magna Cartan entinen puheenjohtaja Laura Poranen.

Muihin tiloihin verrattuna Viisasten Kivi vaikuttaa suhteellisen vaatimattomalta. Täältä ei löydy pelikonsoleita, televisioita tai fussballia. Usein täältä ei löydy opiskelijoitakaan.
”Ainejärjestömme jäsenet eivät pidä tilaa viihtyisänä, vaan se nähdään lähinnä ruuhkaisena työskentelytilana, eikä sitä näin ollen juurikaan käytetä”, sanoi Lööppi ry:n puheenjohtaja Eetu Kokkinen.

Pohjakuvista voi vertailla eri ainejärjestöjen tiloja keskenään.

Tämä on ajanut monet Viisasten Kiven käyttäjät muualle. Pitkään jatkunut yliopiston kirjaston remontti on kuitenkin hankaloittanut tilannetta huomattavasti. Yliopisto on reagoinut tähän avaamalla Fennicumin opiskelijoiden käyttöön ma–pe klo 7.30–20.00 ja la–su 8.00-18.00. Tilaan pääsee kulkukortilla, jonka voi hakea JYYn toimistolta.

Kelataanpa nauhaa takaisin ja siirrytään Mattilanniemeen. Tiltti ry:n sihteeri, tapahtumavastaava, viestintävastaava ja kansainvälisyysvastaava Joona Purkamo on täysin tyytyväinen kymmenen neliöiseen Akvaarioon.
”Meillä on alle 30 jäsentä, joten tämä tila on meille juuri sopiva. Suurin osa meistä kuuluu kuitenkin Ynnään, joten myös heidän tilansa ovat käytettävissä”, hän kertoi.

Fysiikan, matematiikan, tilastotieteen ja tietotekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Ynnällä on käytössään kaksi tilaa. Toinen niistä on 24,7 m² suuruinen Origo. Taulutelevisiolla pyörii Fortnite. Kahvi on juuri valmistunut ja tila täyttyy hiljalleen ihmisistä. Paikallaolijoilla ei ollut ainakaan mitään negatiivista sanottavaa ainejärjestötilastaan.

Mattilanniemessä sijaitseva Origo on toinen Ynnän kahdesta ainejärjestötilasta.

Agora on kreikkaa ja tarkoittaa toria. Jokaisella itseään kunnioittavalla korkeakoululla on vähintään yksi agoraksi ristitty tila. Torilta löytyvät tietenkin yliopistomaailman Matti ja Teppo eli Dumppi ja Pörssi. Nämä turkulaisia laulajaveljeksiä muistuttavat veijarit asuvat lähes kämppiksinä ja seilaavat samassa edustajisto ryhmässä JYYn puoluepoliittisilla vesillä.

Dumppi ry:n toimisto on kooltaan pyöreät 60 neliötä. Varustukseen kuuluu keittiö, tietokoneita ja oleskelutila sohvineen. Kahvia kuluu paketti päivässä.
”Toimisto on Dumpin sydän. Kun saimme uudet ainejärjestötilat 2017, jäsenistön tyytyväisyys kasvoi todella paljon. Kuitenkin osa kokee suuren kävijämäärän vuoksi tilat yhä ahtaiksi, mutta olemme panostaneet viihtyvyyteen ja työskentelypaikkojen määrään, jotta kaikille löytyisi istumapaikka”, kertoi Dumppi ry:n puheenjohtaja Emma Luukkonen.

Pörssin toimistolta saa ostettua markettihintaista limunaatia.

Naapurista löytyy Pörssin oma toimisto, jonne on helppo livahtaa tiloja erottavasta väliovesta.
”Tilat ovat olleet meillä 2017 syksystä alkaen ja ovat isosti paremmat kuin aikaisemmat, vastaa paremmin suuren ainejärjestön tarpeita – siihen olemme olleet tyytyväisiä”, kommentoi entinen puheenjohtaja Iita Turpela.
Täältäkin löytyy televisio, pleikkari ja mukavia sohvia. Erikoisuutena on nurkassa pönöttävä limuautomaatti, josta saa kuulemma cola-juomaa markettihintaan.

Stimuluslaiset elävät hetkessä.

Samalta käytävältä löytyy myös Stimuluksen ainejärjestötila. Seiniä koristavat dänkit meemit ja paperista askarreltu live, love & laugh -mietelause.
”Käymme täällä aina luentojen välillä. Täällä on hyvä nauttia lounasta tai hörppiä kahvia”, kertoi luennolle kiirehtinyt Leevi Saukkola.
22,5 neliötä ja 400 opiskelijaa on vielä ihan kiva suhdeluku. Ainakin kun vertaa moneen muuhun ainejärjestöön.

Kivaa on myös linkkiläisillä, jotka kiehuvat 30,7 neliöisessä Kattilassa. Ag C233.2 on informaatioteknologian tiedekunnan opiskelijoiden käyttöön varattu tila. Nurkassa pinkki moccamaster tiputtelee iloisesti kahvia väsyneille opiskelijoille.

Linkin mediapäällikkö Niko Sihvo harmitteli Kattilan ahtautta.

Tilaa halkoo massiivinen pylväs ja seinustoilla on hyllystöjä. Sohvilla ja tuoleilla on tilaa maksimissaan 12–15 ihmiselle.
”Tilaa voisi kyllä olla enemmän, sillä täällä on aika tiivis tunnelma. Etenkin kun jäseniä on päälle tuhat ja valintakokeet järjestetään kahdesti vuodessa”, Linkki ry:n mediapäällikkö Niko Sihvo tuskasteli.

No, ainakin linkkiläisillä on pinkki moccamaster.

Tää on ihan paska tila.

Ylistön silta on monelle ylitsepääsemätön este, mutta ei Jylkkärille. Tarkoituksena on löytää Ynnän toinen ainejärjestötila Potentiaalikuoppa. Salapoliisityön tuloksena oikea huone löytyy Fysiikan laitokselta.
”Ei tämä ole Potentiaalikuoppa, tämä on Radikaalin ainejärjestötila”, kuului kahvipöydästä.
”Tää on ihan paska tila”, kommentoi eräs paikalle ilmaantunut opiskelija.

Potentiaalikuoppa sijaitsee Fysiikan laitoksen tiloissa, tarkemmin ottaen FYS1:n ja FYS3:n välissä. Se on toiminut aikoinaan varastona, mutta nyt piirtoheittimet on viety pois ja tilalle on saatu Ynnän fyysikkosiipi.
”Todella mukava paikka, keittiö ja jääkaappi ovat plussaa. Harmi, että tv ei toimi. Tosin eipä sieltä mitään katsomisen arvoista tulisikaan”, pohti Joni Ahokas.
Jostain syystä tilassa ei ole ovea, mutta ainakaan ilmanvaihdon kanssa ei ole ongelmia.

Näin Ynnän puheenjohtaja Onni Hinkkanen kommentoi Ynnän toista tilaa eli Potentiaalikuoppaa:
”Osa ihmisistä kokee tilan hieman pienehköna; asiaa kuitenkin auttaa se, että heti tilan ulkopuolella on lisää pöytiä, tila tavallaan jatkuu aulatilaan. Ynnän jäsenilleen tarjoama kahvi tilassa on suuressa suosiossa. Pienuudestaan huolimatta tila on koettu viihtyisäksi.”

Potentiaalikuopassa on hyvä tunnelma. Mikko Kivekäs on yksi vakikävijöistä.

YK 135 on varattu kemisteille eli Radikaali ry:n opiskelijoille. Tilaan astuessa on helppo päätellä, miksi sille on annettu lempinimi Koppi. Neliöitä on 18,8.
”Mielipiteet Radikaalin Kopista ovat aika hyvässä linjassa keskenään. Väkeä vetää paikalle sohva, kahvi, seura ja nopanheitto”, kertoi sähköpostissaan Radikaali ry:n puheenjohtaja Milla Mattila.

Paikalla on usein liikaa väkeä pieneen neliömäärään suhteutettuna.

Ylistön remontti ja sitä seuraavat uudet tilajärjestelyt ovat herättäneet huolta kemian opiskelijoiden keskuudessa.
”Meille ehdotettiin yhtenä ratkaisuna, että kaikki matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ainejärjestöt voitaisiin sijoittaa samaan 70 neliön tilaan. Torppasimme ehdotuksen välittömästi”, Matti Salmela sanoi.
”Isoin valitus on tilojen ahtaus, paikalla on usein liikaa väkeä pieneen neliömäärään suhteutettuna. Myös ilmanvaihto on meillä aika huono, katsotaan miten Ylistön tuleva remontti tähän reagoi”, pohti Milla Mattila.

Radikaalin Kopissa neliöt ovat kortilla, mutta ikkunasta avautuvat hienot maisemat.

Viimeisenä listassamme on Syrinx. Bio- ja ympäristötieteiden opiskelijoiden 30,2 neliön ainejärjestötila sijaitsee vastapäätä Fysiikanlaitoksen kirjastoa eli Tumaa.
”Täällä on todella rauhallista, siksi tämä on hyvä tila opiskeluun”, kertoi Pyry Alenius.
Vaikka huoneesta ei löydy uusimpia pelikonsoleita, biljardipöytiä tai juoma-automaatteja, paikallaolijoilla ei ole negatiivista sanottavaa ainejärjestötilastaan.

Syrixin ainejärjestötilassa voi soitella kitaraa.

Aikaisemmin on ollut niin, että pienet ovat jääneet äänekkäiden jalkoihin tiloja jaettaessa.

Tilapalvelut ja ainejärjestöjen edustajat pääsivät keskustelemaan aiheesta JYYn järjestämässä tilaisuudessa. Tilapalveluiden kiinteistöinsinööri Heli Vertamo oli ymmärtäväinen opiskelijoiden huolten suhteen.
”Aikaisemmin on ollut niin, että pienet ovat jääneet äänekkäiden jalkoihin tiloja jaettaessa.”
”Olemme vierittäneet vastuuta JYYlle ainejärjestöjen tilojen jakamisen suhteen. Yksinkertaistettuna siis niin, että yliopisto tarjoaa tilat ja opiskelijat itse ottavat vastuun siitä miten tilat jaetaan, koska silloin tulee parhaiten huomioiduksi ainejärjestön koko, aktiivisuus jne. jota me täällä tilapalveluissa emme voi tietää.” Vertamo kertoi.

JYYssä tilanne nähdään kuitenkin hieman toisin.
”Olemme JYYllä kiitollisia tilapalveluiden sitoutumisesta ainejärjestötilojen kehittämiseen. Tilojen ylläpito ei ole ilmaista ja vaatii resursseja. Tiloja emme voi kuitenkaan lähteä jakamaan, mutta toimimme jatkossakin siltana yliopiston ja opiskelijoiden välillä”, sanoi JYYn toiminnanjohtaja Minna Oinas.

Yhtenä ratkaisuna ehdotettiin yleisiä opiskelutiloja. Tätä perusteltiin sillä, että nykyään kaikki eivät välttämättä kuulu ainejärjestöön.
Tapaamisessa väläyteltiin myös mahdollista vapaampaa pääsyä muihin kampusalueen rakennuksiin. Avaimena toimisi opiskelijakortti.
Loppukaneettina voi esittää, että suurin osa ainejärjestöistä ei ole tyytyväisiä tiloihinsa. Tilanpuute ja aukioloajat aiheuttivat lähes kaikille päänvaivaa. Tilanteeseen ei ole kuitenkaan tiedossa helppoa ratkaisua, vaikka remontin yhteydessä kirjastolle ollaankin sijoittamassa yhtä uutta ainejärjestötilaa.