Syyskuun lopulla 81 journalistiikan opiskelijaa irtisanoi avustajasopimuksensa Keskisuomalaisen kanssa. Sopimukset oli kirjoitutettu fuksivuoden toimitusharjoittelupäivän yhteydessä. Niillä luovutettiin lehdelle joka ikisen tulevankin jutun oikeudet alan yleistä käytäntöä laajempina: Keskisuomalainen saisi esimerkiksi jakaa jutut yhteistyölehtiensä kanssa ilman erillistä korvausta.
Vaikka maakuntalehti mielellään sivuillaan kannustaa nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen, irtisanomisesta tulistuttiin. Ennen kuin osapuolet saatiin saman pöydän ääreen, ehtivät huhut lentää niin ”mustista listoista” kuin jo sovittujen työkeikkojen perumisista.
Paisuteltua huolta asia aiheutti myös viestintätieteiden laitoksella, missä harjoitteluyhteistyön pelättiin kariutuvan. Oikeuksien puolustamisesta tuli kehujen sijaan toruja.

Yliopisto korostaa mielellään, kuinka työelämäyhteyksien parantaminen takaa valmistuvien työllistymisen. Yhteiskuntasuhteitaan parantaakseen se on perustanut jopa yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen neuvoston, jossa istuu muun muassa Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen. Liikenipä maakuntalehdeltä satatuhatta varainhankintakampanjaankin.
Työelämäsuhteiden tärkeyttä ei saa väheksyä. Yrityksien kanssa flirttaillessa soisi kuitenkin, että yliopiston mielessä pysyisivät myös opiskelijoiden oikeudet.
Tutustumispäivät ja työharjoittelut ovat alalle pyrkiville elintärkeitä, mutta niiden varjolla ei saa polkea yhteisiä käytäntöjä. Epäreilun kohtelun varalta hereillä pitäisi olla myös harjoittelua koordinoivan laitoksen – etenkin jos kyse on ensimmäistä vuottaan alaan tutustuvista keltanokista. Mikäli yliopisto itse arvostaa antamaansa koulutusta ja työelämävalmiuksia, tulisi sen vaatia yhteistyökumppaneiltaan samaa.

Epäreilujen sopimusten ja palkattoman tai huonosti palkatun työn teettäminen ja tekeminen – opiskelijastatuksenkin nojalla – on vahingollista maakunnan työllisyystilanteelle ja kehitykselle. Siinä oman hautansa äärellä ovat lapio kourassa niin yritykset, yliopisto kuin kohtelunsa purnaamatta nielevä opiskelijakin.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Journalistiikan ainejärjestö Lööppi ry:n ikijäsen