Ei hakutuloksia.

Kuin hautaasi kaivaisit

Syyskuun lopulla 81 journalistiikan opiskelijaa irtisanoi avustajasopimuksensa Keskisuomalaisen kanssa. Sopimukset oli kirjoitutettu fuksivuoden toimitusharjoittelupäivän yhteydessä. Niillä luovutettiin lehdelle joka ikisen tulevankin jutun oikeudet alan yleistä käytäntöä laajempina: Keskisuomalainen saisi esimerkiksi jakaa jutut yhteistyölehtiensä kanssa ilman erillistä korvausta.
Vaikka maakuntalehti mielellään sivuillaan kannustaa nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen, irtisanomisesta tulistuttiin. Ennen kuin osapuolet saatiin saman pöydän ääreen, ehtivät huhut lentää niin ”mustista listoista” kuin jo sovittujen työkeikkojen perumisista.
Paisuteltua huolta asia aiheutti myös viestintätieteiden laitoksella, missä harjoitteluyhteistyön pelättiin kariutuvan. Oikeuksien puolustamisesta tuli kehujen sijaan toruja.

Yliopisto korostaa mielellään, kuinka työelämäyhteyksien parantaminen takaa valmistuvien työllistymisen. Yhteiskuntasuhteitaan parantaakseen se on perustanut jopa yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen neuvoston, jossa istuu muun muassa Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen. Liikenipä maakuntalehdeltä satatuhatta varainhankintakampanjaankin.
Työelämäsuhteiden tärkeyttä ei saa väheksyä. Yrityksien kanssa flirttaillessa soisi kuitenkin, että yliopiston mielessä pysyisivät myös opiskelijoiden oikeudet.
Tutustumispäivät ja työharjoittelut ovat alalle pyrkiville elintärkeitä, mutta niiden varjolla ei saa polkea yhteisiä käytäntöjä. Epäreilun kohtelun varalta hereillä pitäisi olla myös harjoittelua koordinoivan laitoksen – etenkin jos kyse on ensimmäistä vuottaan alaan tutustuvista keltanokista. Mikäli yliopisto itse arvostaa antamaansa koulutusta ja työelämävalmiuksia, tulisi sen vaatia yhteistyökumppaneiltaan samaa.

Epäreilujen sopimusten ja palkattoman tai huonosti palkatun työn teettäminen ja tekeminen – opiskelijastatuksenkin nojalla – on vahingollista maakunnan työllisyystilanteelle ja kehitykselle. Siinä oman hautansa äärellä ovat lapio kourassa niin yritykset, yliopisto kuin kohtelunsa purnaamatta nielevä opiskelijakin.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Journalistiikan ainejärjestö Lööppi ry:n ikijäsen

 1. Kaikki jalat haudassa?

  Keskarin avustajasopimuksesta: jäi kiinnostamaan, miten avustajasuhde siinä määritellään. Esimerkiksi, saako jutun tekijä tarjota samaa juttua, tai ylipäätään mitään juttua vaikka Hesariin? Meinasin kehittää esimerkkiä jostain lähempänä ilmestyvästä sanoma- tai paikallislehdestä, mutta keskarin sopimushan taitaa kattaa ne kaikki …

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Pekka14

  Aika surullista, jos tämän kirjoittaja on tosiaan alan opiskelija… ja vieläpä jokin päätoimittaja. Eihän tuosta jutusta saa mitään selvää sellainen joka ei aihetta tunne entuudestaan. Siis ihan oikeasti. Lisäksi kirjoitus vilisee ihmeellisiä sekavia termejä ja heittoja. Ainoa looginen selitys on se, että tämä ”ainejärjestön ikijäsen” elää kymmenettä vuotta opiskelijapummina tai jotakin vastaavaa, gradun tasoisen tekstin saaminen kasaan on yhtä vaikeaa kuin tämän kolumnin lukeminen, ja vailla mahdollisuuksia työllistyä edes suomalaiseen heikkotasoiseen lehdistöön hän toteuttaa itseään kirjoittelemalla luokkalehteen ainejärjestötapahtumissa juoksemisen välissä.

  Se kertoo myös yleisesti alan ”opiskelijoista” paljon, että vähintään 81 sisälukutaidotonta toimittajaksi haikailevaa pölkkypäätä on allekirjoittanut jonkin sopimuksen ymmärtämättä mistä on kyse ja ainoastaan jälkikäteen, ilmeisesti jonkun muun alan normaaliälyisen opiskelijan vilkaistua yhden heistä sopimusta, jossakin kosteassa poikkitieteellisessä saunaillassa päätettiin repäistä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. en tunne aihetta entuudestaan

  Pekka14, oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että jos et ymmärrä jotain artikkelia, ei vika välttämättä ole sen kirjoittajassa?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Ei Pekkaa pahempi

  Mielenkiintoista että jollain riittää energiaa näinkin hyvän artikkelin kirjoittajan mollaamiseen. Aihetta tuntemattomankin oli perin helppo käsittää, mistä aiheessa on kyse ja mikä on kirjoittajan kanta tilanteeseen. En myöskään ymmärrä mihin ”sekaviin termeihin ja heittoihin” Pekka viittaa – mutta Pekan sekavasta vastineesta ei oikein muutenkaan ottanut mitään selvää. Ainoaksi kiinnostavaksi arvoitukseksi jää se, mihin ruuminjäseneen kalikka Pekan kohdalla kolahti…

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Herra47

  Jos nimimerkki ”Pekka” olikin Keskisuomalaisen päätoimittaja Mervola itse…

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.