Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

Villa Rana tyhjennetään käyttäjistä löytyneen kreosootti-haitta-aineen vuoksi. Ainejärjestö Nefan jäsenet häipyvät huoneestaan Historicalle. SInne lähtee myös Helan henkilökunta.

Osassa ainejärjestötiloista kärsitään yhä sisäilmaongelmista.

Ainejärjestötila Kivijalassa Villa Ranassa majaileville nefalaisille tuli hoppu ja hätä pari viikko sitten. Historian ja etnologian laitoksen, Helan, johtaja Jari Ojalalta pamahti sähköpostiviesti, joka kehotti tyhjentämään Kivijalan välittömästi. Syyksi häätöön luettiin lattioiden mahdollinen avaus viikon sisällä. Viimeiset hetket tilassa on nyt istuttu.

Yliopistokiinteistöt tutkii Villa Ranaa rakennuksesta löytyneen kreosootti-haitta-aineen takia. Paulaharjun salissa, jossa korjataan vesivahinkoa, on kantavana aineksena kivihiili-piki, joka sisältää kreosoottia. Villa Ranan tilat tyhjennetään käyttäjistä terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi ennen kuin tutkimustyötä jatketaan. Parikymmentä Helan henkilökunnan jäsentä muuttaa Villa Ranasta Historican tiloihin. Kivijalan osalta tutkimus on vasta suunnitteilla.

Nefan rahastonhoitaja Antti Kiviranta kertoo, että aiheesta on ehditty pitää jo yksi jos toinenkin kriisipalaveri.
”Laitoksen johtaja Ojala muistutti, että Kivijalka ei ole ollut laitoksen tila enää moneen vuoteen, ja se on annettu Nefalaisten epäviralliseen käyttöön silloisen tilapalveluiden päälliköiden lupauksella, kunnes tila menee remonttiin”, Kiviranta sanoo.

Mutta toki tilanne harmittaa.

Alkujaan Kiviranta lähetti huolestuneen viestin Jylkkärille ja mainitsi erityiseksi huoleksi Kivijalan tieteellisen kirjaston ja muun esineistön säilytyksen. Selvisi kuitenkin, että tilapalvelut huolehtii tilapäisvaraston.
Nyt nefalaiset menevät Historicalle Tosine-huoneena tunnettuun huoneeseen H101, jota käyttävät myös tosinelaiset (historian opiskelijat).
”Onhan se meille aika pieni, mutta käytännön tilanne on nyt se, että sinne on sullouduttava”, Kiviranta sanoo.
Villa Ranaan palataan vasta, kun rakennus on korjattu. Silloin aloitetaan neuvottelu siitä, miten tilat jaetaan ja otetaan käyttöön. Historian ja etnologian laitoksella on tilalle tarvetta, mutta Villa Ranan palautuminen Helan käyttöön ei ole itsestään selvää. Toive on, että opiskelijapalvelut ja tilapalvelut pystyisivät tulevaisuudessa tarjoamaan yliopiston pääkampukselta opiskelijoille käyttötilaa.
”Tiedustelin, kestääkö remontti kaksi kuukautta vai kaksi vuotta. Annettiin ymmärtää, että ennemmin kaksi vuotta”, Kiviranta sanoo.

Jylkkärissä oli juttu ainejärjestötilojen ahtaudesta ja sisäilmaongelmista keväällä 2010. Vähän on muuttunut. Tuolloin kasvatustieteen opiskelijoiden Emile oli saanut huoneen D-rakennuksesta vuosi sitten. Nyt Emile on uudessa ainejärjestötilassa C-rakennuksella. Tila on nimikilpailun tuloksena nimetty Kasvistoksi. Siellä ovat myös Abakus ry (erityispedagogiikka), Varkaat ry (varhaiskasvatus), Jano ry (aineenopettajaksi opiskelevat) ja Pedago ry (luokanopettajaopiskelijat).

Emile ry:n opinto- ja tiedevastaava Annika Mäkeläinen kertoo, että tila on ahkerassa ryhmätyö-, kokous- ja oleskelukäytössä. Yhteinen tila on lisännyt yhteistyötä näiden viiden ainejärjestön välillä.
”C:llä on kuitenkin sisäilmaongelmia, joista osa opiskelijoista kärsii kovasti. Pyrimme siihen, että meille löytyisi uusi ainejärjestötila jostakin muualta ja pääsisimme muuttamaan sinne kevätlukukaudella 2012”, Mäkeläinen toivoo.
Pedagon tila sijaitsi aiemmin C-rakennuksessa avoimella käytävällä. Pedagon hallituksen puheenjohtaja Reetta Pulli sanoo tilatilanteen parantuneen, mutta hän nostaa esiin myös sisäilmaongelmat.
”Moni opiskelijoista oirehtii C- ja X -rakennuksilla, mutta silti suurin osa opetuksestamme järjestetään edelleen niissä. Myös kyseinen uusi aj-tila oli poissa opetuskäytöstä pitkään sen takia, ettei opettaja voinut siellä työskennellä. Tämänhetkinen tavoitteemme on siis saada opetusta siirrettyä pois näistä rakennuksista ja myös uudet ainejärjestötilat”, Pulli kertoo.
”Se täytyy kuitenkin sanoa, että nykyinen tilamme on ollut erittäin suosittu ja toimiva. Eri alojen opiskelijat viettävät siellä paljon aikaa, ja myös hallitusten kokoukset järjestetään pääsääntöisesti siellä.”
Magna Cartalla on edelleen hallussaan huone, Pikku-Britannia, P-rakennuksella. Tila on avoin myös kaikille laitoksen muille opiskelijoille.
”Tilassa on kaksi tietokonetta ja pari sohvaa. Se on usein täynnä, sillä neliöt eivät päätä huimaa, ja englannin opiskelijoita on laitoksellamme melkoinen joukko. Pikku-Britanniaan on kuitenkin onnistuttu luomaan viihtyisä taukopaikka”, Magna Cartan ympäristö- ja kehyvastaava Petra Niskanen kertoo.
Niskasen mukaan tila on mahdollistanut opiskelijoiden kohtaamisen arjen keskellä.
”Siellä keskustellaan avoimesti ja käydään välillä läpi myös opiskeluun liittyviä ongelmakohtia, jolloin ne tulevat helpommin meidän ainejärjestötoimijoidenkin tietoon.”

Dumpin (tietojärjestelmä- ja tietojenkäsittelytiede) tilat ovat yhä Agoralla. Hallituksen puheenjohtaja Taavi Laukkanen kertoo Agoralle tosin tulevan tilamuutoksia keväällä.
”Meidän ja Linkin toimistot siirtyvät mahdollisesti uusiin tiloihin, ehkä Agoran ATK-tiloihin.”
Esimerkiksi Lööpin, Imagon ja Parkun ainejärjestötila sijaitsee nykyään C-rakennuksessa lukusali Aallon yläkerrassa huoneessa C263. Tilasto-tieteen opiskelijoiden Tiltin vapaa-aikatila Akvaario sijaitsee MaD-rakennuksen 3. kerroksessa. Sieltä löytyy myös taloustieteiden opiskelijoiden, pörssiläisten, Selkkari.


Elina Mäenpää

toimittaja@jyy.fi