Kirjallisuuden, taidehistorian, taidekasvatuksen ja museologian ainejärjestö Corpuksella on käytössään  pelkkä komero Educalla. Kuvat: Unto Luoto
Kirjallisuuden, taidehistorian, taidekasvatuksen ja museologian ainejärjestö Corpuksella on käytössään pelkkä komero Educalla. Kuvat: Unto Luoto

Kiersimme yliopistomme ainejärjestöjen asumukset. Viihtyisyydessä on melkoisia eroja, mutta kahvinkeitin sentään löytyy melkein joka tilasta.

Sporticus (L-rakennus)

Yliopiston hulppein ainejärjestötila on tässä. Sporticuksen suuresta huoneesta löytyy kahvinkeittimen, tietokoneen ja jääkaapin lisäksi jopa biljardipöytä, videotykki ja kitara vahvistimineen. Vierailuhetkellä osa opiskelijoista istuu sohvalla ja pelaa Xboxilla Fifaa taulu-tv:stä.

En tiedä kuuluuko liikuntatieteiden tutkintoon pakollinen sisustussuunnittelun opintokokonaisuus. Ainejärjestötilan perusteella uskon, että kuuluu. Liikuntalaisten luola ei ole pelkästään tilava ja monipuolinen, vaan myös todella tyylikäs. Huonekalut on valittu hyvällä maulla ja palkintopokaalit on aseteltu siististi vitriiniin

Kyllähän täällä bileet järkkäisi. Ehkä useammatkin kuin yhdet.

+ Hulppea ja monipuolinen
+ Valtava sohva
+ Sopii myös illanviettoihin
Valkokangas ei peitä koko seinää

5/5

Linkki (Agora)

linkkinetti

Olen jo vuosien ajan kulkenut tietotekniikan ainejärjestön Linkin huoneen ohi ja haaveillut, että kunpa omallakin ainejärjestölläni Stimuluksella olisi jotain vastaavaa. Olisi kai pitänyt valita pääaineensa paremmin, sillä haave ei ole vieläkään toteutunut.

Linkin Kattila on sisältä juuri niin mukava, kuin miltä se käytävältä katsottuna näyttää. Onneksi Linkki ei omi tilaa vain itselleen, vaan Kattilasta on tullut ilmeisen suosittu ainakin kieltenlukijoiden keskuudessa. Nytkin tilassa hengailee englantia ja ranskaa opiskeleva Satu Eskelinen (kuvassa vasemmalla). Eskelisen mukaan monet uudet linkkiläiset eivät edes tiedä, ettei hän opiskele tietotekniikkaa pääaineenaan, vaikka hän Linkkiin kuuluukin..

Useilla pelikonsoleilla ja sohvilla varustettu Kattila on muutenkin todella aktiivisessa käytössä.

”Kello 12 on semmoinen aika, että onnekkaat pääsevät istumaan ja loput seisoo”, Linkin puheenjohtaja Tomi Lundberg (kuvassa oikealla) kommentoi sohvalta.

+ Poikkitieteellisyys
+ Videopelivalikoima
+ Sijainti
Ei uusimpia pelikonsoleita

Syrinx ja Otsoni (Ambiotica)

 

”Ei uskoisi, että biologian laitokselta löytyy mandoliineja ja minikitaroita”, toteaa kuvaajamme Unto kun kävelemme Syrinxin (bio- ja ympäristötieteet) ja Otsonin (ympäristötieteet ja teknologia) Koppiin.

Koppi ei ole nimensä mukaisesti suljettu koppero, vaan kaappirivillä rajattu tila Ambiotican toisen kerroksen käytävän varrella.

Ainejärjestöjen yhteistilassa on paljon muutakin kuin soittimia. Itsensä evästäminen onnistuu jääkaapin, mikron ja kahvinkeittimen avulla. Tietokonekin löytyy, tietysti. Myös lautapelivalikoima on laaja. Hyllystä löytyvät kaikki suosituimmat peruspelit, kuten Alias, Scrabble, Yatzy ja Rappakalja.

Koppi vaikuttaa pikavisiitin perusteella tilalta, jossa olisi mukava hengailla ja rentoutua vaikka sohvalla löhöillen. Lisäkehuja Syrinxin ja Otsonin Koppi ansaitsee runsaasta kasvillisuudesta.

+ Soittimia!
+ Viherkasveja!
+ Kaikkea muutakin!
Ajoittainen ilmastointilaitteen äänekäs hurina

4+

Abakus, Jano, Pedago ja Varkaat (Opinkivi)

abakusnetti

Kasvatustieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen yhteisasunto Oppio on valtava halli Opinkiven kellarissa. Tilaa on ehkä liikaakin, sillä betonikompleksi rautahyllyineen tuntuu turhan kolkolta.

Oppiossa kaikki on suurta. Kasvatustieteilijöiden lukaalin kulmasohvakin on niin iso, ettei se välttämättä mahtuisi yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen huoneeseen. Sähköpianoja on kuusi ja lukollisia lokeroita 18. Hyllymetritkään eivät lopu kesken.

Jos olisin opintojani aloittava kasvatustieteellisen tiedekunnan fuksi, varmaan suunnittelisin soittavani täällä pianoa joka viikko. Opinkiven kellariin on kuitenkin pitkä matka muista rakennuksista, joten idea saattaisi jäädä ajatuksen tasolle.

Kasvatustieteilijöiden huonejärjestelyt varmaankin muuttuvat, kun Ruusupuiston uudisrakennus valmistuu.

+ Itse tehty pöytäfutis
+ Juhani Tamminen ja Tommi Läntinen -naamarit hyllyssä
+ Valtavasti tilaa
Hieman kolkko tunnelma

4

Tosine ja Nefa (Historica)

 

Tosineen (historia) ja Nefan (etnologia, kulttuuriantropologia, folkloristiikka) yhteistila Tone sijaitsee hyvällä paikalla Historican alakerrassa heti pääsisäänkäynnin jälkeen. Pääsiäisviikon torstaina avarassa huoneessa päivystää vain graduaan työstävä ”vanhan polven” historian opiskelija Mari Räihä (kuvassa). Räihä kertoo ahertavansa mielummin ainejärjestötilassa kuin kirjastolla.

”Täällä on hyvä pompotella ideoita, kun on väkeä paikalla”, Räihä sanoo.

Lomaviikolla tilassa ei näy muita, mutta Räihän läsnäolossa ei ilmeisesti ole mitään ihmeellistä.

”Muita tosinisteja [tosinelaisia] naurattaa, että mä olen aina täällä.”

Räihän lisäksi huoneen kalusteisiin kuuluu pari sohvaa, pyöreä pöytä ja jopa kahdeksan tietokonetta. Myös jääkaappi, kahvinkeitin ja muut ruokapuolen peruspalvelut ovat saatavilla. Ei huono ollenkaan!

+ Viihtyisä ja tilava
+ Liitutaululle piirretty silinteripäinen Cthulhu
+ (Ainakin yhden hengen) jatkuvassa käytössä
Ankeat huonekalut

4-

Ynnä (MaD)

ynnäNETTI

Ynnän ainejärjestötila näyttää – noh, matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan opiskelijoiden ainejärjestötilalta. Täyteen ahdetusta kahden huoneen tilasta löytyy pleikkarin lisäksi tietokoneita ja stereot sekä paljon pienempää roipetta. Seinät on vuorattu tapahtumajulisteila. Vanhat huonekalut ja Mattilanniemen D-rakennuksen karu arkkitehtuuri korostavat luolamaista tunnelmaa.

Lukaali on ilmeisen aktiivisessa käytössä. Varapuheenjohtaja Janne Arkki (kuvassa) on syventynyt pelaamaan NHL:ää, mutta tapahtumavastaava Sampo Syrjänen näyttää meille paikkoja. Huoneita on kuulemma vastikään järjestelty uusiksi, mikä lisää viihtyisyyttä.

Ynnän koppi tunnetaan lukuisista murtovarkauksistaan. Syrjäsen mukaan viimeisen reilun parin vuoden aikana huoneeseen on murtauduttu viisi kertaa. Murtovarkaasta webkameralla napattu kuva koristaa myös järjestötilan seinää.

+ Kohta vuosi ilman uusia murtovarkauksia
+ Pleikkari ja tietokoneita
+ Kotoisa ja ynnämäinen
Hieman ahdas ja tunkkainen

Dumppi (Agora)

dumppinetti

Dumpin toimisto löytyy Agoran alakerrasta Piaton uloskäynnin liepeiltä. Käytävänpuoleisten lasi-ikkunoiden ansiosta tila on helppo löytää ja jo ulkopuolelta näkee, onko toimistossa ketään paikalla.

Tietojenkäsittelytieteiden pääaineopiskelijoiden toimisto on rento hengailutila, josta ei löydy liikaa turhia tilpehöörejä. Toki seinät ovat täynnä julisteita ja lehtiteline on lastattu täyteen, mutta sohvat ovat siististi seinustoilla, eikä muita huonekaluja ole paljoa. Oleskelu onnistuu, asuminen ei.

Koska dumpparit ovat niitä coolimpia tietokonetyyppejä, löytyy huoneen nurkasta peruskoneen lisäksi myös iMac.

Erityiskehuja toimisto saa seinän suuresta pingviinilogostaan. Kun kyseinen seinäkin on maalattu Dumpin punaisella, voi ratkaisua pitää jopa tyylikkäänä.

+ Pingviinilogo seinällä
+ Paljon sohvia
+ Tyylikäs
Ehkä liiankin vähän roipetta

3+

Radikaali (Ylistönrinteen kirjasto)

Kemian opiskelijoiden ainejärjestön Radikaalin oma huone löytyy Ylistönrinteen kirjaston alakerrasta. Julisteilla ja muilla tilpehööreillä koristellun huoneen tunnistaa nopeasti opiskelijoiden tilaksi.

Kemisteillä on jotain, mistä muut järjestöt eivät osaa edes haaveilla. Huoneen ikkunoista aukeaa nimittäin esteetön järvinäköala.

Toisaalta luonto tule liiankin lähelle. Viherkasvit ikkunan luona ovat vielä hyväksyttäviä, mutta muurahaiset eivät. Huoneen aktiivisimmat lyllertäjät ravasivat huhtikuisen vierailun aikana sekä pöydällä että lattialla.

Muuten Radikaalin huone on melko tavanomainen ainejärjestötila, josta löytyy tietokoneen lisäksi kuppeja, kirjoja ja kahvinkeitin. Myös televisio ja pleikkari löytyvät nurkasta. Huonekalut ovat enimmäkseen vanhoja ja melko kuluneita.

+ Järvinäköala
+ Kasvit
Muurahaiset
Kuluneet tuolit

3

Pörssi (MaD)

porssinetti

Pörssin Selkkari eli Selvitystila on pieni huone Mattilanniemen D-rakennuksen toisessa kerroksessa. Naapuriovesta pääsee kauppakorkeakoulun opiskelijoiden toimistoon. Huoneiden välisestä ohuesta väliseinärakennelmasta kantautuvat kaikki äänet läpi, mutta se tuskin on suuri ongelma.

Torstai-iltapäivänä huoneessa hengailevat pörssiläiset Heli Luoto, Arttu Karila ja Lasse Juvonen (kuvassa). Puheiden perusteella kolmikko kuuluu huoneen vakiokalustoon.

”On monta sellaista viikkoa, että tulee oltua enemmän Selkkarissa kuin luennolla”, Karila kommentoi.

Juvonen puolestaan kuvaa Selkkaria mustaksi aukoksi, johon aika katoaa. Siinä sivussa luennotkin saattavat jäädä väliin.

Selkkarista löytyy jääkaappi ja tavallista hienompi kahvinkeitin, mutta muuten huoneessa on melko vähän viihdykettä ja tarvikkeita.

+ Sohvat ja jopa jumppapallo Pörssin väreissä
+ Jääkaappi ja kahvinkeitin
Suljettu ovi ei houkuttele sisään
Vähän tavaroita

3-

Tiltti (MaD)

tilttinetti

”Mitäs me tehdään tällä turhalla yläkerran nurkkakopilla? Nyt tiedän! Annetaan se ainejärjestölle”, saattoi joku päättävä henkilö todeta joskus.

Tuosta lasisesta nurkkakopista – ja sen viereisestä käytävän päädystä – tuli Tiltin oma Akvaario, jossa tilastotieteilijät voivat heitellä noppaa ja keitellä kahvia. Hotelli Alba peittää kolmannen kerroksen ikkunoista aukeavan järvimaiseman, vaan ainakin ikkunat tuovat valoa MaD:n eli Madhousen ankeuteen.

Tiltin huone tuntuu enemmän käytävän jatkeelta kuin omalta itsenäiseltä tilaltaan. Kalusteet ja nurkkakasvi ovat juuri sellaisia kuin Mattilanniemen D-rakennuksen syrjäisestä nurkasta olettaisikin löytävänsä. Muutamat julisteet sekä tussitaulun tekstit ja piirrokset sentään värittävät kokonaisuutta.

Ainakin Akvariossa saa olla rauhassa, sillä yläkerran perällä on tuskin paljoa ohikulkijoita.

+ Hakkaa päätäsi tähän -lappu seinällä
+ Palmu ja ikkunat
+ Alba peittää maiseman
Mitäänsanomattomuus

Fokus, Mephisto, Puolue ja Stimulus (Y33)

y33netti

Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen yhteistilaan ei eksy ainakaan vahingossa. Tiedekunnan opiskelijoilla lienee enemmän luentoja Mattilanniemessä, mutta oma tila sijaitsee Ylistönmäen päällä. Kun Mordorin huipulle on lopulta selviytynyt, löytyy huone sentään hyvältä paikalta aulan hissin vierestä.

Lasiovea ja -seiniä peittävien teippausten takaa on vaikea nähdä, onko järjestöjen huoneessa ketään. Pääsiäisviikolla huone oli vieläpä lukossa, joten sisään pääsi vain pyytämällä vahtimestaria avaamaan. Niin että tervetuloa vaan.

Ahtaasta ja kapeasta tilasta löytyy pari sohvaa, yksinäinen tietokone, mankka ja kahvinkeitin. Ainejärjestöistä Stimulus on kaapannut itselleen eniten seinätilaa. Pöytätilaa ryhmätyöskentelyyn tai pelailuun ei ole, joten viereinen Y33:n aulatila on paljon houkuttavampi vaihtoehto.

+ Levyhyllyssä Pariisin Kevättä
+ Eipähän ole melua ja ruuhkaa
Ylistönmäki
Ahtaus ja ankeus

2

Lue lisää:

Kieltenlukijoiden ainejärjestöillä ei vieläkään omia tiloja (24.4.2015)

Pelkät pöytäkirjat jäljellä (24.4.2014)

Ynnän tiloihin murtauduttiin taas (15.10.2013)

Hiiteen Kivijalasta (20.11.2011)

 

Juttua päivitetty 27.4. klo 14:35. Korjattu filosofian ainejärjestön nimi Mephistoksi ja korjattu tieto Satu Eskelisen kuulumisesta Linkkiin.