Yhdistyneiden kieltenlukijoiden ja Asterix ry:n puheenjohtaja Teemu Vasama säilyttää Asterixin asiakirjoja kotonaan, koska ainejärjestöllä ei ole omia säilytystiloja. Kuva: Unto Luoto
Yhdistyneiden kieltenlukijoiden ja Asterix ry:n puheenjohtaja Teemu Vasama säilyttää Asterixin asiakirjoja kotonaan, koska ainejärjestöllä ei ole omia säilytystiloja. Kuva: Unto Luoto

Vaikka yliopisto kärsii tilanpuutteesta, ovat vain harvat ainejärjestöt vailla omia tai muiden järjestöjen kanssa jaettuja tiloja. Eniten ongelmia on humanisteilla.

Viestintätieteiden ainejärjestöt säilyttävät tavaroitaan kaapissa amanuenssinsa huoneessa. Tätä hieman parempi tilanne on kirjallisuuden, taidehistorian, taidekasvatuksen ja museologian ainejärjestöllä Corpuksella, joka on saanut käyttöönsä jopa oman komeron Educalla.

Humanistien lisäksi oma ainejärjestötila puuttuu myös musiikin laitoksen opiskelijoilta, jotka ovat kuitenkin löytäneet mukavan korvikkeen Musican Boombox-kampusolohuoneesta.

 

Suurin tilaton ryhmä on kieltenlukijat, jotka ovat joutuneet hajautumaan viimeisimpien joukossa remonttievakkoon ympäri kampusta.

Yhdistyneiden kieltenlukijoiden eli kielten ainejärjestöjen kattojärjestön puheenjohtaja Teemu Vasama kertoo, ettei kieltenlukijoilla ole ollut edes säilytystiloja sen jälkeen, kun kielten laitos lähti Philologicalta.

”Tällä hetkellä Yhdistyneillä kieltenlukijoilla tai millään muulla kielten ainejärjestöllä ei ole yhtään mitään ainejärjestötiloja. Ennen meillä oli Philologicalla useampi huone.”

Vasaman mukaan yhteinen tila olisi tärkeä opiskelijoiden yhteisöllisyydelle ja verkostoitumiselle. Nyt kielten laitoksen yli 1000 opiskelijalta puuttuu oma kohtauspaikka. Myös itse kielten laitos on levällään ympäri yliopistoa.

”Koemme, että yhteinen tila olisi meille hirveän tärkeä asia. Nyt ei ole mitään opiskelijoiden olohuonetta, jossa voisi ihan vaikka käydä luentojen välillä piipahtamassa ja juttelemassa kavereiden kanssa”, Vasama sanoo.

 

Kielten laitoksen johtaja Anne Pitkänen-Huhta kuvailee tilannetta opiskelijoiden kannalta todella ikäväksi. Kielten laitoksella on väistötiloissa tilaa 800 neliötä aiempaa vähemmän.

”Meillä ei ole Fennicumilla yhtään koloa, jotka olisi voitu antaa opiskelijoille. Saamme hädin tuskin työntekijät mahdutettua niihin tiloihin”, Pitkänen-Huhta kuvaa.

Pitkänen-Huhta kertoo olleensa opiskelijatiloista yhteydessä yliopiston tilapalveluihin. Hänen mielestään yliopiston olisi hyvä ylemmällä tasolla miettiä, kuinka opiskelijoiden tiloja kannattaa järjestää.

”Tämmöisessä liikkuvassa tilanteessa on hirveän hankala täältä laitokselta käsin hallinnoida tiloja, kun ne ovat ne mitkä meille osoitetaan. Siinä on hirveän vaikea tehdä semmoisia ratkaisuja, että sieltä voisi irroittaa opiskelijoiden käyttöön jotain.”

 

Lue lisää:

Vertailimme ainejärjestötilat (24.5.2014)

Pelkät pöytäkirjat jäljellä (24.4.2014)

Ynnän tiloihin murtauduttiin taas (15.10.2013)

Hiiteen Kivijalasta (20.11.2011)