Ei hakutuloksia.

Teksti  Tatu Onkalo

Vertailimme ruokakauppojen hinnat

Kuva: Tatu Onkalo

Jylkkäri kokosi ruokakorillisen tavallisia tuotteita 11 kaupassa Jyväskylässä. Yllätys yllätys, halvimman korin saa automarketista – jos vain jaksaa pyöräillä.

Opiskelijan ruokakori koottiin kilohinnaltaan halvimmista tuotteista, joten mukana on paljon kauppojen omia merkkejä. Esimerkkiopiskelijamme poimi ostoskassiinsa aamiastarpeita, askeettisen spagettiaterian ainekset (liha- ja kasvisversio) ja illaksi maltillisen määrän saunakaljaa. Jotta vertailu olisi mielekäs, käytimme kilohintoja ja viitteellisiä pakkauskokoja.

Joissakin tuotteissa mukaan otettiin vain kohtuullisen kokoiset pakkaukset. Tarjoukset pyrittiin rajaamaan vertailun ulkopuolelle, mikäli mahdollista. Kauppareissulla huomasimmekin, että kunnon hintahaukka saattaa säästää pitkän sentin juoksemalla kampanjoiden perässä.

Automarketit olivat halvimpia, mutta yllätyksiäkin paljastui. Soijarouheen suurkuluttajan kannattaa todellakin tarkkailla hintoja, sen sijaan jauhelihansyöjälle on melko sama mistä paketin nappaa mukaansa. Pieni juustopakkaus olikin edullisen kaupan maineessa olevassa perhemarketissa yllättävän kallis. Täysin samasta jogurtista joutui kalleimmassa paikassa maksamaan kaksinkertaisesti halvimpaan verrattuna, mutta tomaattimurska olikin selkeästi halvinta lähikaupassa.

Katso tuotekohtainen vertailu ja tarkemmat hintatiedot Näköislehdestä sivuilta 14-15.

 

Ostoskorin hinnat yhteensä:

Jauhelihalla / soijarouheella

Prisma (Palokka): 17,50 € / 17,70 €

Citymarket (Keljo): 18,30 € / 17,59 €

Lidl (Keljo): 18,28 €

S-Market (Savela): 19,23 € / 19,49 €

Mestarin Herkku: 19,25 € / 19,51 €

K-Supermarket (Länsiväylä): 20,45 € / 20,46 €

Sale (Kortepohja): 21,26 € / 21,36 €

Minimani: 21,55 € / 20,88 €

K-Market (Kymppi): 22,22 € / 23,92 €

Siwa (Tapionkatu): 25,66 € / 26,96 €

M-Market (Kotiväylä): 25,68 € / 27,08 €

K-kauppojen hinnat saattavat vaihdella jonkin verran kauppiaasta riippuen, myös Siwoissa saattaa olla pieniä hintaeroja. S-ryhmän ja Lidlin liikkeissä hinnat ovat Jyväskylän alueella samat.

Korin sisältö: Litra maitoa, 500 g juustoa, 500 g ruisleipää, litran purkki jogurttia, 400 grammaa jauhelihaa, 500 grammaa soijarouhetta, kilo spagettia, 500 grammaa tomaattimurskaa, kilo porkkanoita, 500 grammaa sipulia, kilo banaaneja, 500 grammaa jäävuorisalaattia,  olutta litra (noin kolme pikkutölkkiä).

 

 

 1. Matias Nieminen

  Täyty nostaa korin tekijöille hattua, kun ovat saaneet Lidlistä kalliimman kuin Prismasta ja jopa (!) melkein samanhintaisen kuin City Marketista. Mestarisuoritus. Kehoita opiskelikoita vertaamaan hintoja ja käymään Lidlissä, siellä säästää. Kaikkea sieltä ei toki saa.

  Mutta, ilman Lidliä opiskelijat maksaisivat korkeampaa hintaa ruokakoristaan duopolin marketeissa (K- ja S-kaupat). Vastatakseen Lidlin kilpailuun, duopolin liikkeet ovat joutuneet laskemaan hintoja. Jos meillä ei olisi Lidliä, ruokakorisi olisi kalliimpi. Suosittelen ostamaan kaikki tavarat Lidlistä ja loput vasta noista duopolin kaupoista.

  Lidlillä nimittäin pyyhkii hyvin, se laajentaa ja lisää työvoimaansa. S-market suunnittelee taas vähentävänsä:
  http://www.hs.fi/talous/Lidl+kasvaa+Suomessa+vaikka+p%C3%A4ivitt%C3%A4iskaupalla+menee+kehnosti+/a1379823175870

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Pentti Slayer

  Okei asun kortsussa, autoa ei ole. Palokassa on siis halvinta, no ensinnäkään en tiedä missä sellainen paikka sijaitsee, toiseksekseen millä sinne pääsen. Matkaan kuluu varmasti ainakin tunti edestakaisin ja kaikki tiedämme että aika ei ole ilmaista. Käyn siis palokassa kaupassa neljä kertaa viikossa siihen menee muutama tuntia verrattuna siihen, että käyn kortsussa tai länsiväylässä kaupassa, toki maksan rahallisesti enenmmän, mutta täältä palokkaan bussilla maksaa joku kolme euroa tms.

  Kimppakyydit kauppaan olisi varsin tervetullutta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Tytti Ahonen

  ”Lidl on yleensä halvin

  Kuluttajajärjestöjen tutkimuksissa Lidlin ruokakorin hinnat ovat noin 30 % muita kauppaketjuja halvempia.

  Boikottiin kannattaa pistää varsinkin Siwat, pienet K-kaupat ja Salet.

  http://www.tarkkamarkka.com/ostokset-ja-kuluttaminen/ruokaostoksissa-saeaestaeminen.html

  http://www.talouselama.fi/uutiset/lidl+levittaytyy+lounasmarkkinoille+hintaaseella++uusi+haaste+markkinakeisareille/a2205198

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Tatu Onkalo

  Koreissahan oli lopulta tosi pienet hintaerot kärkipäässä, ja Lidlin pudotti kärkisijalta ihan pari tuotetta. Suosittelen tutustumaan tuotekohtaiseen vertailuun lehden paperi / digiversiossa.

  Keskimaan mukaan kaikissa heidän kaupoissaan pitäisi tosiaan olla sama hinnoittelu Jyväskylän alueella, eli Palokan Prisman hintojen pitäisi täsmätä Keljon Prismaan. Palokka sattui olemaan toimitukselle matkan varrella, joten siksi on käyty siellä eikä Keljossa.

  Kaupan keskittymistä ja muutakin koskien vielä kiinnostava linkki hintavertailuun muutaman vuoden takaa. Noista kaupoista kolme on kadonnut kartalta sitten vuoden 2002.
  http://www.jyu.fi/viesti/verkkotuotanto/tutkiva/jutut/opiskelijatkin_syovat.shtml

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Liittymät

  Hyvä ja hyödyllinen artikkeli. Vertailu tosiaan kannattaa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Lehdet

  Näitä vertailuja olen seurannut ja pyrkinyt säästämään ruokaostoksissa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.