Asunnon omaksi ostaminen on Jyväskylässä kannattavampaa kuin muissa suurissa kaupungeissa.

Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

Jyväskylässä omistusasunnot ovat halpoja verrattuna vuokriin. Asuntojen myyntihintoihin suhteutettuna vuokrat ovat Jyväskylässä 70 prosenttia suuremmat kuin Helsingissä. Yli sadan tuhannen asukkaan kaupungeista ainoastaan Lahdessa vuokranantaja saa sijoitusasunnostaan korkeamman tuoton kuin Jyväskylässä.
Keskimäärin Jyväskylässä vuokralla asuva ostaisi asunnon omakseen 14 vuoden vuokrilla. Helsingissä asuntojen hinnat vastaavat noin 23 vuoden vuokria ja Tampereellakin 17 vuoden vuokria.

Suurista yliopistokaupungeista Jyväskylä on vuokrien hinnoissa kolmanneksi kallein Helsingin ja Tampereen jälkeen. Asuntojen myyntihinnoissa Jyväskylä jää listan viimeiseksi Helsinkiä, Tamperetta, Turkua ja Kuopiota halvemmaksi.

Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskus Oy:n toimitusjohtaja Janne Särkän mukaan Jyväskylässä vuokratarjonta ja kysyntä ovat olleet epätasapainossa. Jyväskylä on nuorekas opiskelijakaupunki, jossa solmitaan paljon lyhyitä vuokrasuhteita. Väestö on kasvanut viimeiset 15 vuotta.
”Tarjonta on aina ollut alimitoitettua. Jyväskylässä on paljon suuria toimijoita, mutta vielä ei kuitenkaan ole päästy siihen tilanteeseen, että tarjonta ja kysyntä kohtaisivat. Tilanne on kuitenkin kehittynyt parempaan suuntaan ja voi myös korjaantua”, Särkkä sanoo.

Jyväskylän SKV Kiinteistövälityksen ja Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sami Nivala kertoo, että vuokra-asuntojen hinnat nousivat Jyväskylässä viime vuonna enemmän kuin muualla Suomessa keskimäärin. Hinnat ovat olleet nousukiidossa jo pidempään, mutta Nivalan mukaan ne kulkivat aikaisemmin hieman valtakunnallisen keskiarvon perässä. Vuonna 2010 isot vuokranantajat totesivat korotusten olevan paikallaan.

”On varmasti niin, että vakaatuloisen jyväskyläisen kuluttajan kannattaa ostaa oma asunto. Mikä takaisinmaksuaika onkaan, on järkevää maksaa itselleen. Opiskeluista työelämään siirtyvä jyväskyläläinen hankkii tavallisesti pian oman asunnon”, Nivala sanoo.

Myös Särkän mielestä asunnon osto on pitkällä tähtäimellä ajatellen taloudellisesti kannattavampaa.

”Jos on ajatellut olla Jyväskylässä vain pari vuotta, voi olla parempi vaihtoehto ottaa vuokra-asunto tai asumisoikeusasunto”, hän toteaa.

Särkän mukaan käytettyjen asunto-osakkeiden hintojen nousseen 7,7 prosenttia viime vuonna.
Jyväskylässä asuntojen hinnat ovat kuitenkin niin alhaiset, että omistusasumisen hyödyt alkavat näkyä kukkarossa heti, mikäli korkotaso ei ratkaisevasti nouse. Nykyisellä korkotasolla tyypillinen 25 vuoden asuntolaina maksaa vain kahdeksan ja puoli euroa neliöltä kuukaudessa, kun taas keskimääräinen neliövuokra Jyväskylässä on yli 13 euroa kuussa.
Karkeasti arvioiden 40-neliöisestä kodista maksaisi siis kuukaudessa noin 340 euroa lainanlyhennystä sekä yhtiövastiketta, joka voi vaihdella asunnoittain kympeistä satasiin. Vastaavan asunnon keskimääräinen vuokra taas on Jyväskylässä 523 euroa kuussa.
Käytännössä lainaa ei kuitenkaan moni opiskelija saa, vaikka haluaisikin. Nivalan mukaan opiskelijat ostavat Jyväskylässä vähän asuntoja.

”Pankki edellyttää omaa panosta ja takaisinmaksun onnistumista. Opiskelijan tulot eivät riitä pankille. Se on isompi kynnys kuin oma pääoma tai sen puuttuminen.”

Vanhemmat tai isovanhemmat taas saattavat ostaa jälkikasvulleen kodin.

”Monessa perheessä mietitään, kannattaisiko opiskelemaan lähtevälle tyttärelle tai pojalle ostaa oma asunto. Moni ostaakin suosiolla, eikä jää odottelemaan, miten vuokra-asunnon hakemisen kanssa käy”, Nivala sanoo.


Jarno Liski
Elina Mäenpää

jylkkari@jyy.fi