Tiede osoittaa kylmästi, että kasvisruoan on korvattava valtava osa nykyisestä lihantuotannosta, jotta ilmastonmuutoksen pahimmilta seurauksilta vältyttäisiin. Ainakin Jyväskylän yliopiston ravintoloissa kasvisruoan osuus on kasvanut viime vuosina.
“Kasvisruoan osuus vaihtelee seurantajaksosta riippuen, mutta viimeisen vuoden ajan kasvisruokailijoiden määrä on pysynyt noin kolmasosassa”, Semman toimitusjohtaja Jarmo Sallinen kertoo.

“Vielä kolme vuotta sitten kasvisruokalijoiden osuus oli reilun viidesosan luokkaa.”

Eläinperäinen kasvisruoka on siis vahvassa asemassa kala- ja liharuokien kanssa. Entä vegaaniruoan laita? Onhan esimerkiksi maitotuotteiden jättäminen ruokavaliosta merkittävä ilmastoteko.

“Vegaaniruoan osuus on marginaalissa. Esimerkiksi Piatossa, Unossa ja Lozzilla kussakin käy enintään kymmenen vegaania päivässä, eli kyse on korkeintaan prosentin osuudesta kaikesta ruoasta”, Sallinen kertoo.

Ilokiven kasvisruoan osuudet ovat lähellä Semman lukemia.

“Vegaaniruoan osuus on suunnilleen kymmenen prosenttia päivittäisestä kasvisruoasta, jonka osuus puolestaan kaikesta ruoasta on neljäsosan luokkaa”, Ilokiven ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen kertoo.

“Kiireisinä päivinä ruokailu on suunniteltava etukäteen. Semma putoaa ensimmäisenä pois vaihtoehdoista, koska tiedot puuttuvat.”

Venla-Vanamo Asikainen on yksi vegaaniseen ruokavalioon ilmastosyistä siirtyneistä Jyväskylän yliopiston opiskelijoista. Hän on syönyt yliopistolla vuodesta 2013, ja ihmettelee yhä paria seikkaa.

“Vegaaniruoan tuoteselosteita ei lue Semman ruokalistoissa. Sitäkään ei ilmoiteta, jos vegaaniruoka on eri kuin linjastolta löytyvä kasvisruoka.”

Tilanne on Asikaiselle vaikea pähkinäallergian takia.

“Kiireisinä päivinä ruokailu on suunniteltava etukäteen. Semma putoaa ensimmäisenä pois vaihtoehdoista, koska tiedot puuttuvat.”

Toimitusjohtaja Sallisen mukaan syy tietojen puuttumiseen löytyy juuri vegaaniruoan marginaalisesta asemasta.

“Tutkimme kuitenkin mahdollisuutta korjata nämä puutteet, sillä palautetta tietojen puuttumisesta tulee säännöllisesti.”

Pähkinäallergiasta kärsivälle vegaanille Venla-Vanamo Asikaiselle ruokailu on vaikeaa, jos hänellä ei ole sen sisällöstä tietoa etukäteen.

Entä tulevaisuus? Tulisiko liharuoan osuutta vähentää opiskelijaravintoloissa osana ilmastonmuutoksen hillitsemistä?

“Se on ehdottomasti tulevaisuutta. Kasvisruokien laatuun ja kasvisproteiinien monipuolisuuteen panostetaan koko ajan enemmän”, Sallinen sanoo.

Lemiläinen ei rajoittaisi lihan osuutta suoraan, vaan haluaa panostaa laadukkaaseen kasvisruokaan ja saada siten ruokailijat valitsemaan yhä useammin kasvisruoan Hiilijalanjäljestä puhuttaessa huomio kiinnittyy juomiin.

“Ilokiven vuodenvaihteen remontin jälkeen luovuimme suurista maitoannostelijoista ja toimme tilalle paikallista hanavettä. Veikkaan, että maidon menekki pienenee ainakin parituhatta litraa vuonna 2019, mikä pienentää Ilokiven hiilijalanjälkeä huomattavasti.”

Venla-Vanamo Asikainen arvelee, että yksittäisten ravintoloiden liharuoan tarjonnan vähentämisen on tapahduttava hallitusti.

“Siihen tarvitaan mukaan poliitikot. Mietin toistuvasti, kuinka valtiot reagoivat tupakkateollisuuteen, kun sen haittavaikutukset alkoivat valjeta. Ravintolatupakointikaan ei loppunut yhdessä yössä, eikä ilman päättäjiä olisi loppunut ehkä ollenkaan.”