Ilmastonmuutos on yksi sukupolvemme suurimpia kriisejä ja nuorten kannalta tulevien eduskuntavaalien tärkeimpiä keskustelunaiheita, josta puhuminen uhkaa kuitenkin jäädä muiden aiheiden varjoon. IPCC:n eli hallitustenvälisen ilmastopaneelin tuoreen raportin mukaan olemme pahemmassa kiipelissä kuin aiemmin uskoimme – ilmaston vuotuista lämpenemistä on kyettävä hidastamaan luultua tehokkaammin.

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL on nostanut ilmastonmuutoksen yhdeksi keskeisistä vaikuttamiskärjistään ensi kevään eduskuntavaaleissa. SYL:n vanavedessä myös sen jäsenjärjestöjen eli ylioppilaskuntien täytyy osallistua aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ilmastonmuutoksesta.

Ulko-ovea kolkuttavan tyrskyn aiheuttama epämiellyttävä tunne ei kysy puoluekirjaa.

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat riskit ovat vaikeasti ennustettavissa ja seuraukset kasautuvat merkittävästi nuoren sukupolven kannettaviksi. Ylioppilaskuntien tehtävänä on puhua paitsi paremmasta opiskelijaelämästä myös edistää parempaa sukupolvipolitiikkaa. Raskain perintö, jonka vanhempamme voivat meille jättää, on ilmastonmuutoksen runtelema maapallo.

Ilmastosta ja kestävästä politiikasta puhuminen ei ole enää pelkästään tiettyjen puolueiden agendalla vaan tieteellinen fakta ja ihan jokaisen arkipäivää. Myös JYY nostaa varmasti ensi keväänä ympäristöteemoja esille vaalivaikuttamisessaan. Tämä ei ole vihreää politikointia, vaan paras tapa edistää kestävää sukupolvipolitiikkaa.

Jos maapallon keskilämmön nousua ei pystytä merkittävästi hidastamaan, napajäätiköt sulavat ja merenpinta rannikkoalueilla alkaa hiipiä uhkaavan korkeaksi. Ulko-ovea kolkuttavan tyrskyn aiheuttama epämiellyttävä tunne ei kysy puoluekirjaa.

Tehtävä ei ole helppo, mutta sitäkin arvokkaampi.

Vaalikeväänä olisi tärkeää puhua nuorten asioista: koulutuksen rahoituksesta, opiskelijan hyvinvoinnista ja tietenkin ympäristön suojelemisesta. Pitämällä ääntä näistä teemoista ylioppilaskunnat voivat vaikuttaa ja luoda yhdessä parempaa tulevaisuutta nuorille.

Tehtävä ei ole helppo, mutta sitäkin arvokkaampi. Nuorison parastahan tässä vain harrastetaan.

 

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen ja JYYn ehdokas Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n hallitukseen.