Jyväskylän vihreän vasemmiston Olli Etelämaan ja Alvarin unionin Juha Närhen osallistuminen JYYn edustajiston työhön oli viime kaudella koko edustajiston aktiivisinta. Kaudella 2016–2017 molemmille kertyi vain yksi poissaolo edustajiston kokouksista.

Kausi 2016–2017 oli sekä Etelämaalle että Närhelle ensimmäinen edustajistossa. Molemmat toimivat omien ryhmiensä ryhmävastaavina, mikä vaikutti heidän aktiivisuuteensa.

”Halusin perehtyä käsiteltäviin asioihin sen verran hyvin, että pystyin esittelemään ne ryhmälleni ymmärrettävällä tavalla”, Etelämaa sanoo.

”Olihan se välillä aikamoista tasapainottelua, kun tein osa-aikatöitä ja olin mukana ainejärjestöhommissa. Ajattelin kuitenkin, että aikataulut saa aina soviteltua niin, että pääsee kokouksiin paikalle”, Närhi puolestaan pohtii.

Etelämaa sai edustajiston viimeisessä kokouksessa erityismaininnan myös aktiivisesta osallistumisesta edustajiston iltakouluihin.

Tämä on vähän kaikkien ryhmien ongelma aina kauden toisella puoliskolla, kun edaattorit ovat mahdollisesti vaihdossa tai valmistumassa.

Närhen mielestä edustajistotyössä oli mielenkiintoisinta nähdä, mitä kaikkea ylioppilaskunta tekee ja perehtyä käsiteltäviin asioihin.

”Minulle hahmottui se, mihin kaikkeen JYY vaikuttaa. Rivijäsenelle se ei oikeastaan näy.”

Etelämaalle ensimmäisen kauden vaikutus henkiseen hyvinvointiin oli niin merkittävä, että sitä on hankala tiivistää.

”Edaritoiminta toi elämään parhaat ystävät, kämppiksen, bändikavereita, tyyppejä, jotka tulee kylään, kokoustekniikan oppimista, yhteistyötaitoja, rohkeutta poliittiseen aktiivisuuteen, kokemuksen megafoniin puhumisesta, kokemuksen palopuheen pitämisestä. Ja muuta. Aika paljon siis.”

Edustajistoryhmien kokouspoissaolot edustajaa kohden.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa on 41 jäsentä ja 82 varajäsentä. Kaudella 2016–2017 edustajisto kokousti 19 kertaa. Jylkkäri kävi läpi kaikki edustajiston kokousten pöytäkirjat selvittääkseen edaattorien sitoutumista vaikuttamistyöhön.

Aktiivisia kokoustajia olivat myös Jyvivan Sonja Karppinen (1 poissaolo ja 3 osittaista poissaoloa) ja JYYn vihreiden opiskelijoiden Irina Tuokko (2 poissaoloa). Alvarin unionin Emmi Ahola näyttäytyi kauden aikana jokaisessa edustajiston kokouksessa, mutta kolmessa kokouksessa hän oli paikalla vain osittain. Kauden ensimmäisessä kokouksessa hän oli vielä vuoden 2015 hallituksen jäsen.

Erityismaininnan aktiivisuudesta ansaitsee JYYn vihreiden opiskelijoiden varajäsen Kyösti Ylikulju, joka oli läsnä kahta kokousta lukuunottamatta kaikissa edustajiston kokouksissa kaudella 2016–2017.

Yhdeksässä kokouksessa Ylikulju oli paikkaamassa poissaolevaa edustajiston varsinaista jäsentä. Kymmenessä kokouksessa hän oli edustajiston varsinainen jäsen. Niistä vain kahdesta hän oli poissa.

Aktiivisimpien läsnäolijoiden listauksessa ei ole huomioitu edustajia, jotka ovat eronneet kesken kauden kokonaan tai väliaikaisesti tai toimineet hallituksessa vuosina 2016–2017.

Luonnontieteilijöillä ja Alvarin unionilla poissaolot jopa tuplaantuivat verrattuna kauden ensimmäiseen vuoteen.

Aktiivisen vaikuttamisen vastapainoksi myös poissaoloja kertyi paljon. Keskimäärin kaksivuotisen kauden aikana poissaoloja kertyi seitsemän edustajaa kohden. Osittaista poissaoloa kokouksesta ei ole laskettu poissaoloksi.

Poissaolot kasvoivat edustajistokauden jälkipuoliskolla. Vuonna 2016 jokainen edustaja oli poissa keskimäärin 3,1 kertaa. Vuonna 2017 poissaoloja kertyi 4 per edustaja.

Luonnontieteilijöillä ja Alvarin unionilla poissaolot jopa tuplaantuivat verrattuna kauden ensimmäiseen vuoteen.

”Luulen, että tämä on vähän kaikkien ryhmien ongelma aina kauden toisella puoliskolla, kun edaattorit ovat mahdollisesti vaihdossa tai valmistumassa”, Alvarin unionin puheenjohtaja Emmi Ahola pohtii.

 

Eniten poissaoloja edustajistosta kertyi JYYn vihreiden opiskelijoiden Esko Salolle. Hän oli poissa kokouksista 17 kertaa. Salo oli vihreiden ensimmäinen varajäsen, joka nousi edustajiston varsinaiseksi jäseneksi heti kauden alussa ensin Emilia Lakan (2016) ja sitten Bella Forsgrénin (2017) hallituspestin vuoksi.

Paljon poissa oli myös Luonnontieteilijöiden Katariina Lammi, jolle kertyi kauden aikana 11 poissaoloa. Lammin kanssa yhtä monta kertaa poissa oli Jyväskylän kokoomusopiskelijoiden Leevi Leppälä. Leppälä nousi varsinaiseksi jäseneksi Jonna Temosen eron jälkeen kokouksesta 6/2016 alkaen. Loppukauden 14 kokouksesta Leppälä oli paikalla kahdessa ja osittain yhdessä.

Myöskään Pörssi & Dumpin Lassi Lääveri (10 poissaoloa) ja Santtu Seppänen (9 poissaoloa) eivät juuri ihastuttaneet edustajistoa läsnäolollaan. Herrat ehtivät olla poissa puolet edustajiston kokouksista, vaikka molemmille myönnettiin väliaikainen ero edustajistosta kevääksi 2016.