Verkkovihan syyt ja seuraukset

Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet (Kosmos)

Kuvataiteilija ja verkon misinformaatioon erikoistunut tutkiva toimittaja taklaavat isoa hyökkääjää journalistisen sarjakuvan keinoin. Kirjan huomattavat ulkomitat tuntuvat näpäytykseltä sille, miten verkossa tapahtuvaa vihapuhetta ja naisvihaa on ohitettu ja vähätelty.

Haastateltuja verkkohäirinnän ja vihapuheen kohteeksi joutuneita henkilöitä yhdistää kaksi asiaa; he ovat tulkittavissa naisiksi tai vähemmistöjen edustajiksi ja he ovat kommentoineet jotakin asiaa julkisesti.

Naisiin kohdistuvan vihan seksualisoiva ja identiteettiin kohdistuva luonne tuodaan kattavasti esiin. Asiantuntijalausuntojen kautta tutkitaan rakenteita ja vihakulttuurin ylläpitämisen yksityisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Lempiosuuteni tarjoaa neuvoja ja vertaistukea verkkohäirinnän kohteiksi joutuneille. Myös disinformaatiota ja nettihäiriköiden yleisimpiä taktiikoita esittelevä kappale tarjoaa tärkeää infoa. Pehmeälinjainen kuvitus ja raskas aihe solmivat hyvän liiton.