Paska Vihanti

Mää oon Vihannista. Tai viralisestiha sitä paikkakuntaa ei ennää etes oo. Se o liitetty Raahee jo pari vuotta sitte. Mut justii tämmösiä me vihantilaiset ollaa. Pietään kynsin ja hampain kiinni jostai, mikä meni jo. Puhutaa niinku Vihanti ois oma kuntasa. Meijjän lempipuhheenaiheet onki asiat, jokka oli enne. Tai jokka melekeen tapahtu.

Puhutaa menneistä hyvistä ajjoista. Eli niistä, ku määkään en ollu vielä syntyny. Niinku muistatteko, ku meilä oli Vihannisa malamikaivos, sielä kävi sillo resitenttiki. Mää en muistakku sen, mite kaivostorni kaajettiin. Ennää ei oo jälelä ku lähes autio kaivoskylä, josa o muute kesällä iha älyttömästi hyttysiä. Meilä o ollu myös maakunna paras menomesta, Mäntylampi. Sitäkää ennoo nähäny kukkoistuksesa, mutta oli sielä vielä vähä aikaa sitte kerra kesäsä Härkäjuhulat, vaa sitte neki loppu.

Kylilä puhutaa ajjoista ku oli ärrä, kyläkouluja ja rilli. Isä kertoo aina siitä, miten Vihantii melekeen tuli meijjeri. Vaa sitte seki meni Haapaveelle ja sielä se o tänäki päivänä.

Mummommuusit ja ranskalaiset sen sijjaan tehhää yhä Vihannisa. Vaa jostai kosmeettisesta syystä ranskalaistenki paketin kylykeen o valittu maisema jostai muualta ku Vihannista. Se mummo sen sijjaan osaltaan kuvvaa Vihantia hyvi. Tai ainaki kylän ikkääntyvvää väestyä.

On meilä jotaki laadukastaki. Viime kevväänä Vihanni lukijo oli listattu Suomen viienneks parhaaks lukioks. Oli nää meijjä peräkylän ylioppilaat kirijottanu niin hyvi. Virallisele listale Vihantia ei otettu, ku ylioppilaita oli alle kymmene. Ja siihe ne sen lukion sitte lopettiki. Uutta mahollisuutta ei ennää saaha listalle pääsyyn. Mut melekeen oltii siis sieläki.

Vihannisa ehkä parasta onki sijjainti päärautatien varresa. Junalla sieltä pääs pois. Eikä takasi oo palijo menemistä. Eikä sinne ennää juuri pääsiskää. Vai muistatteko vielä sen, ku meilä ruukas pysähtyä pentoliinoki?

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Palstan kirjoituksia voi lukea myös Paska kotiseutu -nettikartalla.

Lue lisää:

Haapavesi Haapavesi Haapavesi (21.1.2016)