Ei hakutuloksia.

Teksti ja kuva Aleksi Tolppi

Kysyn vaan: Mistä tulee opiskelijaravintoloiden liha?

Sonaatti Oy:n toimitusjohtaja Arto Maijalan mukaan vähintään 90 prosenttia kaikesta lihasta ja lihajalosteista on aina kotimaista. Ravintoloissa käytetty broileri on 100 prosenttisesti kotimaista ja lisäksi tuore naudan-, porsaan- ja siipikarjan liha on aina täysin kotimaista.

Saatavuussyistä valtaosa riistatuotteista tuodaan Ruotsista ja Uudesta-Seelannista, josta tuodaan myös lammasta. Samoin alkuperäpohjaisista lihajalosteista monet ovat ulkomailta tuotuja kuten esimerkiksi chorizo tai parmankinkku.

Ilokiven ravintolassa joudutaan myös saatavuussyistä tuomaan lihaa ulkomailta. Jonkin verran käytetään täydennyksenä Saksasta tuotua lihaa ja riistatuotteita tuodaan Sonaatin tapaan Uudesta-Seelannista. Broileri on pääosin suomalaista, mutta satunnaisesti käytetään myös esimerkiksi Liettuasta tuotua broileria.

Ravintolapäällikkö Arja Harjun mukaan arviolta 95 prosenttia lihasta on kuitenkin aina kotimaista.

 1. Noxor

  Onko joku huono puoli ulkomailta tuodussa lihassa? Tiedän, että suomalaiset arvostavat kotimaista lihaa, mutta uskon, että ulkomailta tuleva liha on kohtalaisen hyvin tarkastettua, ja koulujen myös tulee saada ruoka tehtyä suhteellisen pienellä budjetilla.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Uskominen ja arkilogiikka ei aina riitä...

  Noxorille vastaus: Tärkein syy miksi suomalaista lihaa tulisi suosia on se, että Suomessa antibiootteja annetaan vain tarpeeseen. Muualla niitä annetaan terveille eläimille ennaltaehkäisevänä, jolloin bakteerit kehittyvät yhä vastustuskykyisemmiksi ja tartuttavat lopulta myös ihmisiä. Antibiootijäämiä siirtyy myös eläinten jäljiltä vesistöihin.
  Lisäksi hygienia ja elinolot ovat Suomessa selkeää parhaimmistoa. Ero on selkeä jo esim. Viroon verrattuna.

  Ohessa linkki Eviran Elintarviketurvallisuusosaston johtajann haastatteluun aiheesta ja bonuslinkkeinä kaksi casea: joulukinkku ja brasilialainen liha:
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/10/suomalaisessa-ja-ulkomaisessa-lihassa-eroja
  – MOT: Joulukinkusta löytyi sairaalabakteeri: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014121518928634_uu.shtml
  – ”Brasilialaiset lihantuottajat olivat lahjoneet vuosien ajan viranomaisia ja poliitikkoja, jotta nämä eivät huomioisi mädäntyneen ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille.”: https://yle.fi/uutiset/3-9518249

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.