Sebastian (Kortepohja)
Sebun kebu on melko iso ja lihaisa, taattua perusmatskua. Leipä on herkullinen ja isoille rullille tyypillisesti koossa pysyminen tuottaa haasteita loppua kohden ahmittaessa. Suurin miinus on kastike, joka tuo mieleen salaatinkastikkeen.
Hinta: 8€ (opiskelija 7,50 €) Koko: 8 Maku: 7 Koostumus: 7

Alfa (Kortepohja)
Kooltaan melko maltillinen rulla sisältää paljon salaattia. Lihanhimoinen yhden miehen raati jää kaipaamaan enemmän lihaa rullan sisälle sekä kastiketta, joka nyt vaikuttaa uupuvan kokonaan. Toisaalta rulla sopii vauhdissa syötäväksi, sillä se pysyy koossa loppuun asti hajoamatta.
Hinta: 8,50€ Koko: 6 Maku: 6 Koostumus: 6

Rulla on huomattavan paksu, muttei järin pitkä ja sisältää runsaasti sekä salaattia että lihaa.

Ali Baba (Yliopistonkatu)
Pitkään samalla paikalla toimineen ravintolan rulla on huomattavan paksu, muttei järin pitkä ja sisältää runsaasti sekä salaattia että lihaa. Siksi koossa pysyminen on heikommanpuoleista. Kastikkeina on perinteinen kebabkastike ja jonkinlainen salaatinkastike.
Hinta: 9€ Koko: 7 Maku: 7 Koostumus: 6

Troija (Kävelykatu)
Legendaarisen Troijan rulla eroaa selvästi eniten muista rullakebabeista: lihan kaverina ei ole salaattia, kurkkua ja tomaattia vaan kaaliraastetta, sipulia, pepperonia ja suolakurkkua. Tämä varmasti jakaa mielipiteitä suuntaan jos toiseen. Kastikkeiksi saa mietoa, tulista ja valkosipulia. Rullan kokoina ovat normaali ja iso. Töihin kiiruhtaessa valkosipulikastike ei ole vaihtoehto, laitetaan tulista ja otetaan isona!
Hinta: 10,5€ (pieni 9€) Koko: 8 Maku: 8 Koostumus: 9

Meri & Mia (Yliopistonkatu)
Samat kastikevaihtoehdot kuin Troijassa, kastiketta on juuri sopiva määrä ja se on hyvää. Koko ei ole valtava, mutta leipä on maukasta ja lihaa on laitettu huolella. Pysyy koossa täydellisesti. Positiivinen yllättäjä!
Hinta: 8€ Koko: 7 Maku: 9 Koostumus: 9

Pasargad (Väinönkatu)
Tämä pikku kioski tulee rehellisyyden nimissä testattua kohtuullisessa hutikassa kotiutuessa. Mielikuvat ovat siksi hieman hatarat. Kastikkeen ja majoneesin väliltä valitsen majon, mikä on hyvä valinta. Rullan koko ei jätä kylmäksi, testin jaetulla ykköspaikalla koon suhteen. Täytteitäkin on.
Hinta: 10€ Koko: 10 Maku: 8 Koostumus: 8

Ruusun rulla tulee huideltua huiviin kunnon kankkusessa.

Valkoinen ruusu (Väinönkatu)
Ruusun rulla tulee huideltua huiviin kunnon kankkusessa. Nälkä on valtava, mutta onneksi on rullakin. Koossa se ei tahdo pysyä, lihan määrä keskitasoa. Hinta on testin huokein, mutta oletettavasti yöaikaan tulee hieman yölisää. Kunnon mättörulla isoon nälkään.
Hinta: 6,5€ Koko: 10 Maku: 7 Koostumus: 7

Kebab House (Kauppakatu)
Kauppakadun kebuklusterin suurimpaan kohdistuvat aiemmin syötyjen erikoispitsojen luomat suuret odotukset. Rulla on jopa pienehkö, lihaa on onneksi hyvin ja tacomajoneesi toimii aina. Lihan kaverina vain pelkkää salaattia. Rulla pysyy mainiosti koossa, joten suositeltavissa kävelykebuksi. Hintaan kuuluva salaattipöytä auttaa täyttämään mahaa, onneksi. Suurten odotusten vuoksi hienoinen pettymys.
Hinta: 8€ Koko: 6 Maku: 7 Koostumus: 8

Shiraz (Kauppakatu)
Yläkaupungin kebabkeskittymän uudempi tulokas yllättää positiivisesti. Leipä on rapeampaa kuin missään muualla ja kastike herkullista. Kooltaan ja lihamäärältään keskikokoinen rulla on todella tasapainoinen kokonaisuus vielä sunnuntaina juuri ennen sulkemisaikaa.
Hinta: 8€ Koko: 8 Maku: 9 Koostumus: 8

Maria (Kauppakatu)
Leipä ei ole parhaasta päästä, hieman jauhoisen oloinen. Majoneesin saa valita useammasta vaihtoehdosta ja mahaa täyttää salaattipöydän antimilla. Koko on maltillinen ja herkullista lihaakaan ei ole liikaa. Toisaalta kokonaisuus on helposti hallittavissa eikä hajoile käsiin.
Hinta: 8€ Koko: 7 Maku: 7 Koostumus: 7

Kastiketta voisi olla rullassa aavistuksen runsaammin.

Jyväskylän kebab & pizzeria (Kauppakatu)
Kastikevalikoima on laaja, mutta kastiketta voisi olla rullassa aavistuksen runsaammin. Rulla on pitkähkön ja kapean oloinen. Salaatin, tomaatin ja kurkun lisänä oleva punasipuli tuo kivan lisän makuun ja kuivemman makuinen leipä luo mainion kontrastin täytteiden mehukkuudelle. Rulla vaikuttaa pysyvän koossa myös  juostessa syötynä. Salaattipöytä täyttää täälläkin mahalaukkua rullan ohella.
Hinta: 8€ Koko: 7 Maku: 9 Koostumus: 9

Big Bang (Kauppakatu)
Yläkaupungin uusin haastaja lyö pöytään mojovan yllärin. Isokokoinen rulla kätkee sisälleen roimasti lihaa ja kunnolla kastiketta sekä sopivasti salaattia. Tulisen ruoan ystävään punasipuli, jalope-not ja pepperonit normaalien salaattikasvisten kavereina tekevät vaikutuksen, ja koko komeus pysyy vielä täydellisesti koossakin. Leipä on huomattavan kostean oloista kenties kastikkeen runsaan määrän vuoksi, ja rasiaan mukaan saa vielä salaattipöydän antimiakin. Testivoittaja!

Hinta: 9,90€ Koko: 10 Maku: 10 Koostumus: 10

Hinnat perustuvat ravintoloiden nettisivuihin, puhelimitse tehtyihin hintatiedusteluihin ja testaajan muistikuviin. Hinnat saattavat vaihdella myös esimerkiksi kellonajan mukaan. Jylkkäri ei vastaa mahdollisista muutoksista.

Mikko "Biisoni" Viitamäki urakoi noin kuukauden aikana 12 rullakebabia.
Mikko ”Biisoni” Viitamäki urakoi noin kuukauden aikana 12 rullakebabia.

Kommentti: Tärkeintä on sijainti

Ulkomailla liikkuessani saamani hanurifiilingin perusteella kebabkulttuuri on erilainen kuin kotimaan kamaralla. Eurooppalaiset dönerit ja itäblokin shawermat ovat luonteeltaan enemmänkin pieniä snackejä kuin Suomessa suositut kookkaat rullakebabit.

Tämä kielinee siitä, että varsinaista arkiruokaa ne eivät meillä ole, vaan niitä syödään erityisesti isoon nälkään, illan päätteeksi tai kunnon kohmelossa.

Jatkopäätelmä osoittaa sormella juomakulttuuriamme: Ruoka ja päihdyttävät juomat eivät kulje suuhun sopusoinnussa vuorotellen tasatahtia, vaan ensin keskitytään juomaan ja lopuksi syödään ruumiin huutaessa rasvaa, suolaa ja ravintoa. Siksi terveysseikkojen arviointi sivuutetaan nyt täysin. Ja onhan niissä rullissa nyt vihanneksiakin!

Täydellisen objektiiviseksi ei testiämme voi luonnehtia, kun ottaa huomioon erinäisten olosuhteiden vaikutukset, mutta vähintäänkin suuntaa-antava se on. Kaiken kaikkiaan rullakebabien taso on kaupungissamme melko tasainen.

Baarista kotiin ryömiessä vaihtoehdot toki rajoittuvat neljään alakaupungin öiseen aikaan auki olevaan ravintolaan, jotka ehkä hieman vastoin ennakko-oletusta pärjäsivät mainiosti laadullisessa vertailussa. Kun on päiväsaikaan kovanälkä ja nopean ruoan tarve, tai kun edellinen ilta jyskyttää päässä ja velloo vatsanpohjalla, tärkein valintaperuste lienee joka tapauksessa ravintolan sijainti suhteessa omaan lokaatioon.