Englannin kuningatar Elisabet II on nyt 90-vuotias. Kun kuningatar kuolee joskus tulevaisuudessa, odottaa saarivaltiota suuri kansallinen suruaika.

Olivat muistelot kuinka suuria tahansa, olen varma, ettei surutyön suuruusluokka yllä lähellekään Thaimaan mittakaavaa.

Thaimaan kuningas Bhumibol kuoli lokakuussa 88-vuotiaana. Maataan 70 vuotta hallinneen Bhumibolin kuolema oli Thaimaassa niin suuri uutinen, ettei vastaavaa ole varmaan koskaan nähty.

Saavuin maahan reilua viikkoa myöhemmin, eikä monarkin kuolemaa voinut olla huomaamatta.

 

Selkeimmin suruajan näki kaduilla, kun katseli ihmisiä. Kaikki maan kansalaiset pukeutuivat joko mustaan tai valkoiseen.

Jos jollakulla paikallisella oli päällään jotakin värikkäämpää, oli kyseessä todennäköisesti turvasyistä puettu huomioliivi.

Vaatekaupatkin esittelivät näyteikkunoissaan vain mustia ja valkoisia vaatteita. Niille kun oli nyt kysyntää. Turistirannoilla ulkomaalaiset pukeutuivat yhä vapaasti, mutta Bangkokissa pyykkäsin molempia valkoisia paitojani varsin ahkeraan. Thaimaassa vieläpä arvostetaan siisteyttä, joten saman hikisen t-paidan pitäminen päiväkausia olisi ollut tyylirike sekin.

Myös julkiset tilat olivat täynnä rakastettua hallitsijaa muistavia julisteita ja muita kunnianosoituksia.

 

Osanottonsa olisi päässyt kirjoittamaan ylös useissa paikoissa kauppakeskuksista metroasemiin. Netissäkin kaikki suuret toimijat Googlesta paikallisiin uutissivustoihin muuttivat logonsa mustavalkoisiksi.

Ja jos kaikki muut merkit olisivat jääneet huomaamatta, olisi viimeistään television aukaisu ilmoittanut kuninkaan kuolemasta.

Kanavilta kun ei tullut kuukauden suruaikana oikeastaan mitään muuta ohjelmaa kuin kuningasta käsitteleviä dokumentteja ja uutisia.

Heti kuninkaan kuoltua TV-lähetykset muutettiin mustavalkoisiksi, mutta sen jälkeen linjaa löysättiin. Kaikki grafiikat olivat edelleen mustavalkoisia, mutta ruudulla sai näkyä jo värejäkin, kunhan ne olivat riittävän haaleita.

Vaikka kuninkaan kuolema olisi muuten pysäyttänyt Thaimaan, riitti ainakin graafikoilla töitä.

 

Facebook.com/arimotravels

Sarjassa seurataan Jylkkärin entisen toimittajan matkaa maailman ympäri.