Asiapitoinen rockhistoriikki

Hippo Taatila: YUP – Helppoa muisteltavaa (Like)

Rockbändien historiikit ovat yleensä puuduttavaa luettavaa. Kaavamaisesti etenevät kirjat ovat täynnä tylsiä kliseitä kiertue-elämästä tai rahasotkuista ja päätyvät usein tahtomattaankin päihdevetoisen elämän glorifiointiin.

YUP-yhtyeen tarinan haastattelujen kautta kertova Helppoa muisteltavaa on päähenkilöidensä näköinen teos: erittäin asiapitoinen, loppuun asti hiottu ja omalla tavallaan kuiva. Kaiken keskiössä on itse asia eli bändin omaleimainen musiikki, josta tuli pitkäjänteisen työn myötä osa suomalaista valtavirtaa vuosituhannen vaihteessa.

Sekoilun sijasta teos paljastaa paljon YUP:n sisäisestä dynamiikasta ja sen kehityksestä yli kaksikymmentä vuotta kestäneen uran nousu- ja laskusuhdanteissa. Kirjaa on vaikea suositella satunnaiselle lukijalle, mutta yhtyeen ystäville se tarjoaa mielenkiintoisen kurkistusreiän bändin sisäiseen maailmaan.