mrjuha_netti Jos kuuntelee suomalaista musiikkia YouTubesta, on kommenttiosiossa vaikea olla törmäämättä nimimerkkiin MrJuha82. Mutta kuka hän on?

Aloitetaan tämä kirjoitus puuhatehtävällä: Mene YouTubeen ja kirjoita hakukenttään ensimmäisenä mieleesi tuleva suomalainen kappale. Valitse kappaleen kuunnelluin versio ja selaa videon kommentteja.

On hyvinkin todennäköistä, että kommentoijista löytyy nimimerkki MrJuha82. Eniten MrJuha82:n kommentteja löytyy tunnettujen suomenkielisten rock- ja pop-kappaleiden kommenteista, mutta yhtä lailla miehen kirjoituksiin voi törmätä vlogien ja sketsivideoiden alla.

MrJuha82:n kirjoituksia ei ole vaikea löytää, vaan nopeallakin YouTuben selailulla niitä voi löytää kymmenittäin tai sadoittain. Kuka on henkilö nimimerkin takana, ja kuinka hänellä riittää aikaa kommentoida tuhansia YouTube-videoita? Sitä on kysyttävä mieheltä itseltään.

 

MrJuha82, oikealta nimeltään Juha Pohjola, 33, suostuu Jylkkärin haastatteluun Facebookin välityksellä. Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa asuva Pohjola kertoo käyttäneensä YouTubea vuodesta 2009 asti. Päivittäin hän kirjoittaa sivustolle noin 10-30 kommenttia.

”Yleensä katselen/kuuntelen musiikkivideoita. Kuuntelen monenlaista musaa, mutta eniten kiinnostaa kokeileva rokki”, Pohjola sanoo.

Pohjola arvioi viettävävänsä YouTubessa aikaa noin 5-12 tuntia päivässä.

”Aikaa riittää, koska työni on joustavaa ja suhteellisen satunnaista. Töitä tulee kysynnän mukaan”, isänsä kanssa ternimaitoa maatiloilta ostava Pohjola toteaa.

Syyksi aktiiviselle YouTube-kirjoittelulle Pohjola kertoo halun tuoda julki omia mielipiteitä. Taustalla vaikuttaa myös lapsuuden koulukiusaaminen.

”Olin aliarvostettu kouluissa, koska kiusattiin, niin nykyään haluan olla esillä jossakin paikassa.”

 

Toisin kuin vaikka erikoisilla YouTube-videoillaan huomiota herättäneet Marko ”markorepairs” Vanhanen tai Kari ”tykylevits” Tykkyläinen, on MrJuha82 saavuttanut YouTubessa pienen kulttimaineen pelkällä kommentoinnillaan. Nimimerkin kirjoituksia ruoditaan useilla netin keskustelupalstoilla, minkä lisäksi MrJuha82:ta käsitellään parissa YouTube-videossa.

MrJuha82:n pitkät analyysit, heikolla englannilla kirjoitetut arviot ja muut kommentit erottuvat massasta, eikä palaute ole pelkästään positiivista. Osa keskustelijoista kirjoittaa Pohjolasta hyvinkin ilkeään sävyyn.

Pohjola itse kertoo saavansa kommenteistaan palautetta laidasta laitaan.

”Palaute on sekä positiivista että negatiivista. Tulee kehuja, että fiksu kommentoija tai toisinpäin.”

 

Useissa kommenteissaan MrJuha82 luettelee kaikkie aikojen parhaita kotimaisia bändejä. Tämän takia on aivan pakko kysyä: mikä on MrJuha82:n mielestä paras suomalainen yhtye?

”YUP on paras, koska he ovat tehneet monikerroksisia, luovia ja melodisia biisejä järkevine sanoituksineen. Musiikki on myös viihdyttävää, rokkaavaa ja hyvin omaperäistä. Akateemisia soittajia. (Jarkko) Martikainen on aliarvostettu myös laulutaidoiltaan. Etenkin vanhin YUP on loistokasta.”

 

PARHAAT SUOMALAISYHTYEET

  1. YUP
  2. CMX
  3. Don Huonot
  4. Juice Leskinen Slam
  5. Kauko Röyhkä & Narttu

Lähde: MrJuha82

 

Kommentti: Kasvot YouTubelle

arimonettiHuomasin MrJuha82:n ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun olin ladannut YouTube-kanavalleni Ismo Alangon kappaleen. Latauksesta ei mennyt montaakaan viikkoa, kun MrJuha82 kirjoitti videoon koulu- ja työpaikkakiusaamista käsittelevän kommentin. Se jäi mieleeni.

Vähitellen aloin huomata MrJuha82:n kommentteja yhä useammassa videossa. Ensin viestejä löysi vahingossa, myöhemmin niitä etsi myös tarkoituksella. Kehitimme viestien bongailusta erään kaverini kanssa yhteisen harrastuksen, jota oli hauska tehdä videoiden katselun lomassa. Parhaita viestejä saatoimme linkkailla toisillemme Facebookissa.

Jossakin vaiheessa viestibongailumme meni niin pitkälle, että loimme kommenteista myös pienen MrJuha82-pelin. Sen säännöt ovat hyvin yksinkertaiset: pelin voittaa aina, kun löytää YouTubesta videon, jossa nimimerkki MrJuha82 on ainoa kommentoija. Tyylipisteitä saa erityisen hyvistä kommenteista tai siitä, kun törmää yksittäiseen MrJuha82:n kirjoitukseen kokonaan YouTuben ulkopuolella.

 

MrJuha82:n kommentit ovat kuin TNH- ja PFS-tägit Jyväskylän katukuvassa. Kun niihin kerran alkaa kiinnittää huomiota, alkaa niitä sen jälkeen huomata kaikkialla, missä liikkuukin.

Ja aivan kuten spraymaalaukset, eivät kaikki kommentitkaan tunnu istuvan ympäristöönsä. Jotkin MrJuha82:n kommenteista voivat tuntua liian henkilökohtaisilta tai yhdentekeviltä julkiseen keskusteluun. Jokaista mielipidettä ei ole pakko sanoa ääneen.

Toisaalta on hyvä muistaa, etteivät julkiset kommentit ole haitaksi kenellekään. MrJuha82 käyttäytyy YouTubessa asiallisesti, eikä tahdo kenellekään pahaa. Sitä on syytä kunnioittaa.

 

On toinenkin tapa, jolla MrJuha82:n kirjoitukset muistuttavat Jyväskylän tägejä.

Joka paikasta löytyvät merkinnät saavat etäisen ympäristön tuntumaan yhdeltä hahmotettavalta kokonaisuudelta. Kaupunki ei ole enää pelkkä rykelmä taloja, eikä YouTube vain läjä toisistaan irrallisia videoita. Eri nurkissa vastaan tulevat kommentit saavat kasvottoman YouTuben tuntumaan kotoisalta ja persoonalliselta yhteisöltä.

Hyvä siis, että MrJuha82 kirjoitat. Jatka samaan malliin.

Arimo Kerkelä