Kurjuuden riemujuhlaa

Jarkko Martikainen ja Luotetut Miehet: Ruosterastaat (Sakara Records)

Alkujaan YUP:stä ponnistaneen Jarkko Martikaisen uusin albumi on miehen suoraviivaisin rocklevy koskaan. Muutoksen muusikkona ja sanoittajana kuulee selvästi, kun vertaa YUP:n hittiä Meitä odotellaan mullan alla uutuuslevyn kappaleeseen Terveisiä maan alta. Kun YUP loihti sadun maanalaisesta luuranko-orkesterista, uusi viesti Tuonelasta on paljon pelkistetympi: ”Nyt mä tuon vaan terveisiä maan alta / Siellä haisee multa ja / siinä oleellinen olikin.”

Pieniä tarinoita elämän nurjasta puolesta tarjoava levy pyrkii raikkaaseen ja kevyeen ilmaisuun niin sanoissa kuin sovituksissakin. Synkistä aiheistaan huolimatta Ruosterastaat hymyilyttää. Soittajien ilo kuuluu reippaissa rallatuksissa, ja riemu tarttuu myös kuulijaan.