Andrey Zvyagintsev | Venäjä | 2014 | 142 min
Keski-Suomen elokuvakeskus, Valotus, ma 3.10. klo 20

Vodkaa ja venäläistä julkisvallankäyttöä. Siitä on Leviathan tehty. Elokuva sijoittuu pohjoiseen rannikkokylään, jossa alkoholisoitunut Kolya taistelee ystävänsä avustuksella oikeudesta taloonsa ja tonttiinsa. Vastassa on kaupungin korruptoitunut pormestari, joka ei myöskään sylje lasiin.

Leviathan on yllättävän suorapuheinen venäläiseksi elokuvaksi ja synkästä yleisvireestään huolimatta varsin hauska. Maailma ei ole kuitenkaan reilu paikka eikä se vodkan käyttö loppujen lopuksi aina nauruun pääty.

Elokuvassa oli paljon hienoja yksityiskohtia venäläisestä kulttuurista, mistä pidin paljon. Entisistä vallanpitäjistä heitettiin vitsiä, välillä myös nykyisistä, mutta hieman hellemmin. On helppo ymmärtää Venäjän hallinnon ristiriitainen suhtautuminen elokuvaan. Toisaalta ollaan ylpeitä elokuvan menestyksestä, mutta ei ehkä haluttaisi näyttää tätä puolta maasta muulle maailmalle.

Leviathan voitti viime vuonna käsikirjoituksestaan palkinnon Cannesissa ja parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe -palkinnon. Suomen elokuva-arvostelijoiden liitto valitsi leffan viime vuoden parhaaksi ensi-illaksi. Jos et ole tätä vielä nähnyt, niin nyt on mainio tilaisuus kokea yksi viime vuosien parhaista elokuvista valkokankaalta.

Arvosana 5/5

Päivitetty 21.9. klo 10.22: Muokattu otsikkoa ja näytöstietoja. Esitys kuuluu Keski-Suomen elokuvakeskuksen Valotus-sarjaan, ei Kampus Kinoon.