Jännittääkö puheen pitäminen? Pelottaako työhaastattelu? Epäiletkö, että epävarmuutesi näkyy muille ihmisille? Jos vastasit johonkin näistä kysymyksistä kyllä, voi voimaposeeraus eli power pose olla ratkaisu ongelmiisi.

Voimaposeerauksen eduista on viime vuosina keskusteltu paljon eri foorumeilla. Yksi teorian keskeisistä hahmoista on Harvardin yliopistossa työskentelevä sosiaalipsykologian professori Amy Cuddy. Hän on pitänyt aiheesta yhden kaikkien aikojen katsotuimmista TED-puheista.

Cuddyn mukaan ihminen voi parantaa suoritustaan keskittymällä kehonsa asentoihin. Oikeanlaiset asennot antavat puhujasta itsevarman ja ammattitaitoisen kuvan. Vääränlaiset asennot voivat toimia täysin päinvastoin. Kyseessä ei Cuddyn mukaan ole kuitenkaan pelkkä esitys, vaan oikea muutos suorituksissa. Itsevarmat asennot ruokkivat itsevarmuutta, mikä näkyy pian myös oikeassa suorituksessa. Oikeanlaisilla asennoilla voi vaikuttaa kehon hormonien, kuten valta-asemaan liittyvän testosteronin ja stressihormoni kortisolin määrään.

Ennen esiintymistä yleisön edessä voimaposeerauksia voi harjoitella yksin. Voit kokeilla erilaisia poseerauksia parin minuutin ajan takahuoneessa vaikkapa ennen esitelmän pitoa. Jylkkäri esittelee nyt muutamia voimaposeerauksia, joista voi olla apua esitelmän pitämisessä tai työhaastattelussa. Malleina toimivat JYY-aktiivit.

Rocky-tuuletus

1. Rocky-tuuletus on varma valinta

Rocky-aiheinen power pose on helppo toteuttaa vaikkapa Harjun kiviportaiden yläpäässä. Sijaintinsa puolesta sopii esimerkiksi opettajanopintoja suorittaville opiskelijoille. Parin minuutin Rocky-poseeraus nostaa itseluottamuksen pilviin ennen harkkatuntia Norssilla. JYYn hallituksen puheenjohtaja Lasse Heikkilän voimaposeerauksessa on oikeaa asennetta.

teräsmies

2. Ylväs ja majesteettinen ilme

Teräsmiesposeeraus on todellisen visionäärin valinta. Kädet lanteilla ja katse tiukasti eteenpäin kiinnittyneenä luot itsestäsi johtajan, jota joukot haluavat seurata. Tämä voimaposeeraus on helppo suorittaa missä tahansa tilassa, eikä se vaadi suuria elkeitä. Teräsnaisen mallina toimii JYYn Kopo-valiokunnan puheenjohtaja Riikka Rintala.

 

 

usain

3. Show-miehen tai -naisen valinta

Maailman nopein mies, jamaikalainen Usain Bolt käyttää jousimiesposeerausta itsenä psyykkaukseen ja yleisön viihdyttämiseen. Jos se toimii Boltilla, toimii se myös sinulla! Mallia oikeasta tekniikasta esittelee JYYn hallituksen jäsen Mikko ”Biisoni” Viitamäki.

 

 

 

selänne

4. Pitkän työn täyttymys

Tämä voimaposeeraus hakee inspiraationsa Teemu Selänteen Stanley cup -mestaruudesta, joka nosti urheilijan kasvoille ilon ja helpotuksen tunteita. Sopiva valinta ennen kiitospuhetta, jonka pidät jonkin ison ja pitkän projektin päätteeksi. Pokaalin voi tarvittaessa korvata vaikka pulkalla tai tyhjällä pahvilaatikolla. Tunnevyöryn päästää valloilleen JYYn hallituslainen Eyüp Yilmaz.

 

ajattelija

5. Klassikko syvällistä pohdintaa varten

Taiteilija Auguste Rodinin kuuluisasta Ajattelija-patsaasta mallia ottava poseeraus sopii tilanteisiin, jossa vaaditaan tiukkaa analyyttista pohdintaa. Rauhallinen asento antaa henkilölle syvällisen ja vakavan vaikutelman. Poseerauksen tehoa voi nostaa riisuutumalla Ajattelija-patsaan tavoin alasti. Kuvassa sisäistä filosofiaan etsii JYYn hallituksen puheenjohtaja Lasse Heikkilä.

 

 

 

pettymys_uusi

6. Pettymysten pettymys

Joskus on parasta myöntää tosiasiat. Et tule saamaan haluamaasi työpaikkaa. Sekoat vääjäämättä sanoissasi kesken esitelmän. Ja kyllä, yleisö tulee nauramaan esityksellesi, etkä luultavasti koskaan selviä pettymyksestäsi.

Tällä poseerauksella voit valmistautua tuohon tilanteeseen. Käperry nurkkaan kädet polvien ympärillä, mutta jätä ovi auki, jotta voit kuulla naapurihuoneen iloisten ja menestyvien ihmisten ääniä. Päästä nyyhkytysääniä ja ajattele äitiä. Mallia oikeasta tyylistä näyttää JYYn toiminnanjohtaja Mari Kröger.

 

Lue lisää:

Kaikki irti neliöistä (2.9.2015)

Eroon esiintymisjännityksestä (22.1.2015)