Perinteiselle to do -listalle kannattaa listata kaikki päivän tehtävät. Listalle voi myös kirjoittaa kaikki asiat, jotka juolahtavat mieleen kesken tenttiin lukemisen. Kuva: Arimo Kerkelä
Perinteiselle to do -listalle kannattaa listata kaikki päivän tehtävät. Listalle voi myös kirjoittaa kaikki asiat, jotka juolahtavat mieleen kesken tenttiin lukemisen. Kuva: Arimo Kerkelä

Asioiden lykkääminen eli prokrastinaatio on tuttua lähes jokaiselle opiskelijalle. Kokosimme jahkaajien avuksi muutaman kikkakolmosen.

Päädytkö tenttiin lukemisen sijaan pubivisaan ja gradun kirjoittamisen sijaan virkkauskurssille?

Ei hätää, sillä internet tarjoaa kroonisten jahkailijoiden parantamiseksi paljon neuvoja. Kokeilimme niistä muutamaa.

 

1. Perse penkkiin

Jos lykkäämäsi asian voi tehdä – tai aloittaa – parissa-kolmessa minuutissa, tee se saman tien.

Kokeile myös pyhittää opiskelusession ensimmäinen puoli tuntia pelkälle opiskelulle sen sijaan, että tarkistaisit ensin sähköpostin ja somen.

Lopputulos: Parin minuutin sääntö toimi aluksi erittäin hyvin. Käytön varjopuolena on riski päätyä tekemään epäoleellisia pikkuasioita. Puolen tunnin sääntö on myös erittäin hyvä, mutta vaatii roimasti itsekuria.

 

2. You shall not pass

Paikan vaihtaminen ja häiriöiden vähentäminen lisäävät tehokkuutta. Kirjastoon lähtemisen lisäksi viivyttelijä voi asentaa tietokoneeseensa ohjelmia, jotka blokkaavat ajantuhlaajasivut.

Lopputulos: Blokkauksen voi yleensä kiertää tai sivuston avata toisella selaimella, joten teho jää vajaaksi. Yllättävän hyväksi osoittautui sen sijaan koko näytön peittävä kirjoitusohjelma, joka hävittää ruudulta kaiken epäoleellisen.

 

3. To do -lista

To do -listat auttavat paitsi suunnittelun apuna ja muistin virkistyksenä, myös ajatusten harhailun estäjänä. Pidä päntätessä vieressä kynä ja paperia. Kun houkutus kaverille tekstaamiseen iskee, kirjoita se ylös, mutta tee se vasta myöhemmin.

Lopputulos: Toimii yllättävän hyvin. Kun houkutukset kirjoittaa ylös myöhempää ajankohtaa varten, huomaa, että suurin osa niistä on turhia.

 

4. Käytä kaveria apuna

Kaveriapua voi käyttää hyväksi monella tapaa: tekemällä tavoitteistaan julkisia, pyytämällä apua joltakin kokeneemmalta, tai vain liikkumalla motivoivien tyyppien seurassa.

Lopputulos: Facebookissa huutelu ei tuottanut ainuttakaan kommenttia, joten vertaispainetta ei syntynyt. Yhdessä opiskelu, kaverille valittaminen ja avun pyytäminen osoittautuivat paljon tehokkaammiksi keinoiksi.

 

5. Askel kerrallaan

Isot työtehtävät kannattaa jakaa pieniin osiin. Kun työlistassa lukee ”kirjoita johdanto”, eikä ”tee gradu”, alkuun pääsee helpommin.

Lopputulos: Helpottaa varsinkin, jos edessä oleva tehtävä tuntuu epämääräiseltä.

Lähteet: lifehack.org, wikihow.com, unstuck.com, forbes.com, jamesclear.com, inc.com, keepinspiring.me

 

Lue lisää:

Voimaposeerauksia jokaiseen tilanteeseen (11.2.2016)

Kaikki irti neliöistä (2.9.2015)

Ole hyvä, älä istu (27.3.2013)

Tehoa opiskeluun (28.1.2013)