Keittiökellon avulla opiskelusta voi tulla yllättävän paljon tehokkaampaa. Lisäksi sen kanssa on lupa pitää taukoja. Kuva: Shutterstock

Muutama kuukausi sitten istuin tympääntyneenä tietokoneen edessä. Monta potentiaalisesti tehokasta työtuntia oli jälleen kerran mennyt kaikkiin mahdollisiin sijaistoimintoihin: facebookkaamiseen, pelaamiseen, siivoamiseen, milloin mihinkin. Kuulostaa varmasti tutulta.

Sitten törmäsin sattumalta sanaan pomodoro. 80-luvulla Francesco Cirillon päässä syntynyt ajankäyttötekniikka tuntui sopivan kuin nakutettu ihmiselle, jolle ajatus pitkästä työpäivästä gradun, esseen tai tenttiin lukemisen kanssa tuntuu ylitsepääsemättömän suurelta.

Pomodoro-tekniikka on perusajatukseltaan melkoisen yksinkertainen. Yksi pomodoro tarkoittaa 25 minuutin tehokasta työskentelyä keittiökellon tikityksen säestämänä. Ajastimen päristessä pidetään viiden minuutin tauko. Tauon jälkeen aloitetaan uusi työpätkä, ja neljän pätkän jälkeen itseään saa palkita pitemmällä tauolla.

Ainakin itseäni oli helpompi motivoida opiskelemaan ”vain se 25 minuuttia” kuin kokonainen päivä – ja usein ensimmäisen jakson jälkeen oli päässyt sen verran vauhtiin, että motivaatio vääntää kello tikittämään uudestaan oli aiempaa huomattavasti suurempi. Kellon pirisemistä tosin seurasi usein säpsähdys ja ajatuksen katkeaminen.

 

Tomaattitekniikka siis lähes pakottaa pitämään taukoja. Tauon aikana pitäisi ohjeiden mukaan vieläpä ajatellakin jotain ihan muuta.

Kuulostaa siis hyvältä sekä laiskottelijalle että työnarkomaanille. Ehdottaisiko joku tätä myös luennoitsijoiden kokeiltavaksi?

Tekniikassa suositellaan lisäksi muun muassa pitämään yllä tehtävälistaa. Työpätkän jälkeen listalle laitetaan ruksi, ja valmiin tehtävän voi viivata lopulta yli, mistä tuli kokeillessa myös mukavan tehokas olo.

Myös tikittämättömiä vaihtoehtoja kellolle on olemassa. Niitä voi etsiä netistä tai kaivaa esille kännykän ajastimen. Ja mikäli haluaa perehtyä tekniikan muihinkin teemoihin, siitä on olemassa kokonainen kirjakin.

Keittiökelloa on muuten käytetty myös tämän jutun kirjoittamiseen.

 

Tomaattiopiskelun perusteet

  • Kirjoita ylös, mitä tehtäviä päivän aikana pitäisi tehdä.
  • Väännä keittiökelloon tai muuhun ajastimeen 25 minuutin aika.
  • Opiskele yhtä asiaa kyseinen aika, älä keskity muuhun.
  • Laita sen jälkeen tehtävälistaasi ruksi sen tehtävän kohdalle, jota teit.
  • Pidä viiden minuutin tauko ja ajattele sen aikana jotain ihan muuta kuin äskeistä tehtävää.
  • Neljän pomodoron jälkeen pidä pidempi, 15–30 minuutin tauko.

Lähde: pomodorotechnique.com