Minttu Manninen teki gradun dokumentin teosta.
Minttu Manninen teki gradun dokumentin teosta.

Minttu Manninen suunnitteli julkaisevansa YouTubeen muutaman minuutin arvosteluita vanhoista peleistä. Idea kuitenkin laajeni: pian Manniselta ilmestyy dokumenttielokuva, josta Ylekin on kiinnostunut. Samalla syntyi Mannisen gradu.

Kun journalistiikan opiskelija Minttu Manninen istui viime elokuussa työkavereidensa kanssa Vihreässä Haltiattaressa, keskustelu siirtyi vanhoihin videopeleihin. Manninen on harrastanut niin kutsuttua retropelaamista nelivuotiaasta asti. Tunneiksi venynyt keskustelu aloitti yhteistyön, jonka lopputuloksena valmistuu pian ensi-iltansa saava, retropelaamista käsittelevä dokumenttielokuva Päättymätön peli. Mukana tekijätiimissä olivat Mannisen lisäksi Ere Ek ja Jenny Huttunen.

”Aluksi oli tarkoitus tehdä YouTubeen viiden minuutin arvosteluita vanhoista peleistä. Hetihän se idea sitten lähti lapasesta”, Manninen kertoo projektin alkuvaiheista.

Matkalla Manniselle valkeni, että dokumenttia voisi hyödyntää muutenkin: Manninen päätti tehdä myös gradun dokumenttielokuvan teosta.

Tällaiset opinnäytetyöt ovat harvinaisia Jyväskylän yliopistossa, jossa elokuvan tekoa ei edes opeteta. Tekijät saivat silti kaikki kuvauslaitteet lainaan yliopistolta. Siitä oli suuri apu myös
taloudellisessa mielessä.

”Tokihan me tässä miinuksella silti ollaan”, Manninen toteaa.

 

Vaikka niin Manninen, Ek kuin Huttunenkin ovat työskennelleet Ylellä, kenelläkään tekijöistä ei ollut aikaisempaa kokemusta elokuvan filmaamisesta.

”En minä ollut ennen käsikirjoittanut mitään. Kirjoitin googleen että käsikirjoittaminen ja katsoin, mitä se on”, nauraa elokuvan tuottajaksi ja käsikirjoittajaksi nimetty Manninen.

”Kolmistaan tehtiin oikeastaan vähän kaikki hommat, joiltain kavereilta saatiin vähän jeesiä.”

Pientä viilausta vaille valmiille elokuvalle pyritään järjestämään ensi-ilta toukokuussa.

 

Dokumentti on herättänyt laajempaakin kiinnostusta.

”Päätin vain soittaa randomilla Ylen dokumenttivastaavalle Helsinkiin ja siellä päässä heti kiinnostuttiin,” Manninen kertoo.

”Neuvottelut ovat olleet käynnissä koko kevään, mutta emme vielä tiedä miten käy.”

 

Gradun jälkeen Manninen aikoo mahdollisesti jatkaa elokuvien tekoa. Katseissa siintääkin dokumentaristin ura.

”Uusia aiheita ja ideoita tulee koko ajan lisää! Rahoitus ja muu talous aina vähän mietityttävät, mutta kyllä aivot on jo sille taajuudelle menneet.”

Mannisen mukaan erilaisen gradun tekeminen oli hieno kokemus.

”Ihan mahtava graduvuosi, kun miettii että näkee ihmisiä, jotka rypevät pohjamudissa omien gradujensa kanssa. Jos on rohkeutta, niin sen voi tehdä myös eri tavalla. Se voi myös olla yksi elämän parhaista vuosista.”