Kuva: Unto Luoto
Kuva: Unto Luoto

Vain murto-osa Jyväskylässä varastetuista polkupyöristä palaa takaisin omistajilleen.

Pyörävarkauksien vuosittainen määrä on Jyväskylässä asukaslukuun nähden poikkeuksellisen korkea. Jyväskylässä pyöriä katoaa vuosittain noin 900, esimerkiksi Tampereella ja Turussa määrä pyörii tuhannen kappaleen tuntumassa.

Jyväskylässä varastetuista pyöristä omistajilleen palautuu vain noin joka viides. Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Sami Salo toteaa tämän ihmetyttävän poliisiakin. Poliisille kertyy vuoden aikana useita löytöpyöriä varastoon, mutta omistajien tiedot omista pyöristään ovat usein niin hatarat, ettei pyöriä voida luovuttaa heille tietoja vastaan.

Lopulta tunnistamattomat pyörät päätyvät poliisin huutokauppaan. Salon mukaan osassa tapauksia omistaja on huutokaupassa tunnistanut oman pyöränsä. Rikoskomisario kehottaakin pyöräilijöitä pitämään tallessa selkeitä tietoja pyöränsä tuntomerkeistä, jotta vahingon tapahtuessa pyörän palautuminen ei jäisi kiinni hatarista kuvauksista.

 

Iso osa varastetuista pyöristä hylätään nopeasti ja ne päätyvät löytöpyöriksi poliisille. Tyypillisessä tapauksessa varkaalla ei ole baari-illan jälkeen kyytiä kotiin, ja keskustasta otetaan luvattomasti käyttöön helposti saatavilla oleva pyörä. Käytön jälkeen pyörä hylätään.

Järjestäytyneemmät varkaudet tehdään usein yöaikaan syrjäisemmillä alueilla. Näissä tapauksissa lukittuja pyöriä nostetaan pimeän turvin pakettiautoihin. Jyväskylässä pyörävarkauksien kärkisijan jakavat Kuokkala ja Kortepohja. Keltinmäki on listalla heti niiden perässä.

Tämän kaltainen järjestäytyneempi varastelu liittyy yleensä päihdeongelmiin. Pyöriä on opiskelijakaupungissa tarjolla paljon ja niitä on helppo kaupata eteenpäin.
Pari vuotta sitten Jyväskylässä aiheutti kohua laajahko Jopo-varkauksien sarja. Verkossa myytiin useita hyväkuntoisia Jopoja häiritsevän halpaan hintaan. Salon mukaan myyjien selitykset uusien pyörien jälleenmyynnistä pilkkahintaan olivat mitä ihmeellisimpiä.

 

Teiden sulaessa pyörän hankinta nousee yhä ajankohtaisemmaksi ja erityisesti opiskelijat pyrkivät löytämään hinta-laatusuhteeltaan mahdollisimman edullisen pyörän.
Rikoskomisaario painottaa, että ostajan kannattaa suhtautua kriittisesti verkkohuutokauppojen pyöriin. Jos kauppa vaikuttaa liian optimaaliselta, kannattaa myyjältä kysellä tarkempia tietoja pyörästä ja takuu- tai ostokuittia nähtäväksi. Hämäräksi osoittautuvasta kaupasta tulee ilmoittaa poliisille.

 

Lue lisää:

Kommentti: Näin minusta tuli kävelyihminen (27.3.2015)

Näin jäljität pyörävarkaan (10.10.2013)

Paikkaa kumisi itse – katso musavideo (8.11.2012)

Löytöpalkkio omasta pyörästä (20.11.2011)