[vimeo]http://vimeo.com/53066216[/vimeo]

 

Usein kuulee sanottavan, ettei kumia kannata itse paikata koska uusi kumi maksaa paikkarasian verran. Väite on silkkaa paskapuhetta.

1. Renkaan paikkaukseen tarvittavat työkalut

Ensinnäkin paikkarasia maksaa vähemmän kuin sisäkumi ja toisekseen sillä paikkaa kumin monta kertaa.

Halvin sisäkumi löytyy nopean nettivertailun tuloksena Biltemasta. Hinta 2,99 euroa. Paikkarasia maksaa samassa kaupassa 1,99 euroa, ja se sisältää kahdeksan paikkaa.

2. Löysytä renkaan mutterit

Yhden reiän paikkaaminen maksaa siis 25 senttiä, kun työn tekee itse. Uuden sisäkumin ostaminen maksaa toisin sanoen 12-kertaisesti paikkaamiseen verrattuna. Kumin paikkauttamista tai vaihtamista pyörähuollossa ei kannata opiskelijabudjetilla ajatellakaan, sillä siitä joutuu maksamaan vähintään kymmenen euroa.

 

Kumin paikkaamiseen itse tarvitset kaksi talttapäistä ruuvimeisseliä tai rengasraudan sekä pihdit, vesisankon, paikkausrasian ja jakoavaimen.

3. Irroita jarrukäpälän ruuvi

Eturengas on takarengasta helpompi paikata, mutta takarenkaankaan paikkaamista ei kannata pelätä.

 

Käännä pyörä ylösalaisin. Löysytä renkaan kiinnitysmutterit ja irroita jarrukäpälän ruuvi (vain takarenkaassa).

Työnnä ruuvimeisseli tai rengastyökalun litteä pää varovasti ulkokumin reunan alle ja paina meisseliä alaspäin. Tällöin reuna lähtee paikaltaan. Siirry eteenpäin rengasta pitkin toistaen tämä liike, kunnes

4. Irroita renkaan ulkokumin toinen ulkoreuna vanteesta

renkaan reuna on kokonaan irronnut. Poista venttiili ja työnnä venttiilin pidike ulkokumin sisälle.

Vedä sisäkumi ulos ja poista se paikaltaan. Pumppaa sisäkumi täyteen ja upota se vesisankoon. Vuotokohdasta nousee ilmakuplia.

 

Kuivaa ja puhdista vuotokohta, karhenna se paikkausrasiasta löytyvällä karhentimella ja tyhjennä kumi. Levitä reiän kohtaan ja paikkaan vulkanointinestettä tai liimaa. Anna pintojen kuivua.

5. Paikallista reikä laittamalla täyteen pumpattu kumi vesisankoon

Kun pinnat ovat kosketuskuivia, poista paikasta kalvot ja paina se kiinni reiän kohtaan.

Anna kuivua hetki, aseta sisäkumi takaisin ulkokumin alle ja kiinnitä venttiili. Aseta ulkokumin reunat takaisin paikoilleen, kiristä mutterit ja jarrukäpälän ruuvi paikoilleen. Varmista, että rengas pyörii oikeassa asennossa.

Pumppaa rengas täyteen ja nauti halvoista kilometreistä ja itse tekemisen ilosta.

6. Kuivaa, tyhjennä ja karhenna kumi ja aseta paikka reiän kohtaan