Gradutakuu-blogin ja -kirjan tekijän Kimmo Svinhufvudin kannustava ja myönteinen tyyli saa ahdistuneenkin gradun parissa ahertavan uskomaan omiin kykyihinsä. Hän väittää, että ihan jokainen osaa tehdä surkean gradun.
”Rima kannattaa ainakin työn alkuvaiheessa asettaa niin matalalle kuin kehtaa. Se ei tarkoita, etteikö gradusta silti voisi tulla hyvä”, Svinhufvud kertoo.
Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa suomen kieltä, kotimaista kirjallisuutta ja yleistä kirjallisuustiedettä.
Svinhurfvudin ensimmäinen kirja Kokonaisvaltainen kirjoittaminen syntyi Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen aineopintojen lopputyönä.

Svinhufvud on myös opettanut gradun kirjoittamista Keskeytyneet yliopisto-opinnot päätökseen -kursseilla.
Hänen mukaan valmistumisen viivästymisen syynä on usein muutto toiselle paikkakunnalle, perheen perustaminen tai työelämään siirtyminen.
Toisinaan gradun tekoa viivästyttää pelko siitä, mitä valmistumisen jälkeen tapahtuu.
”Gradun tekeminen on aina jonkinlainen muutosprosessi. Usein tuo prosessi on ristiriitainen. Niin oli myös oman graduni kohdalla. Gradunohjauksessa tulee huomioida, että opiskelijalla on gradun tekemisen ohella myös muuta elämää, kuten työ, perhe tai harrastuksia”, Svinhufvud sanoo.
Niille, joita gradun arviointi pelottaa, Svinhufvudilla on lohduttavaa kerrottavaa.
”Yleensä kukaan yliopiston ulkopuolella ei ole kiinnostunut gradun arvosanasta, eikä arvosana ratkaise kaikkea. On mahdollista päästä tekemään jatkotutkimusta, vaikka ei olisikaan saanut gradustaan huippuarvosanaa.”

Helsingin yliopiston kielikeskuksessa työskentelevä Svinhufvud tekee työnsä ohella väitöskirjaa graduseminaarien ja gradunohjaamistapaamisten vuorovaikutuksesta. Elääkö mies itse kuten opettaa?
”En voi ainakaan väittää, ettenkö tietäisi, miten pitäisi toimia. Lupasin eräässä haastattelussa, että väitöskirjani olisi valmistunut viime lukuvuoden aikana. Näin ei käynyt”, Svinhufvud kertoo.
Väitöskirjaprojektia on viivästyttänyt muun muassa se, että kahden lapsen isän piti viime keväänä ryhtyä etsimään uutta työpaikkaa.
”Deadline on hyvä juttu, mutta elämässä on muitakin juttuja. Deadlinen ei pidä olla ahdistuksen aiheuttaja”, Svinhufvud sanoo.

Soili Pohjolainen