Grönioni, Jyviva ja Demariopiskelijat saivat yli puolet JYYn edustajistopaikoista. Sitoutumattomat puolueet ovat huolissaan JYYn askeleesta poliittisempaan suuntaan.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kauden 2010–2011 aloittavat voittajina kolme vihervasemmistolaista ryhmää. Niistä suurimpana Grönioni vei myöhään keskiviikkoiltana ratkenneissa edustajistovaaleissa 20 prosenttia äänistä ja edustajistosta yhdeksän paikkaa eli yhden viime kautta enemmän.
Yhdessä Grönionin kanssa voittoa juhlivat seitsemän paikkaa saaneet Demariopiskelijat ja JYYn vihreä vasemmisto, joka uutena ryhmänä paransi vanhan Maltillisen äärivasemmiston tuloksen kuuteen. Yhdessä kolmella ryhmällä on 41-päisessä edustajistossa äänienemmistö.
Äänikuninkaaksi nousi Grönionin Touko Aalto 60 äänellä.

Vasemmistokolmikon vaalivoitto tarkoittaa todennäköisesti myös sitä, että JYYn hallituksen johtoon nousee ensi vuodeksi Demariopiskelijoiden Johanna Pietiläinen. Pietiläistä ilmoitti jo vaalikampanjoiden aikana tukevansa tämän oman ryhmän lisäksi Jyviva, ja myös Grönioni lienee Pietiläisen takana: mieluisimmat hallituskumppanit Grönionille kun kuitenkin ovat nimenomaan Jyviva ja Demariopiskelijat.
Vaalikuumeiseksi itseään kuvaillut Pietiläinen toivoo valtasuhteiden muutoksen tuovan ylioppilaskuntaan avoimuutta.
”Lähden kuitenkin hallitusneuvotteluihin nöyränä.”

Pörssi & Dumppi ehti jo riemuita ennakkoäänien lupailemaa kymmentä paikkaa, joten lopulta saavutetut seitsemän paikkaa tuntuivat katkeralta pettymykseltä. Jo hallituksen puheenjohtajuudesta kiinnostuksensa ilmoittanut Ville Qvist ei juuri salaillut pettymystään tuloksesta. Hän epäilee uuden edustajiston kauden tulevan olemaan vaikea, sillä ryhmien voimasuhteet tekevät hallituksen kaatamisen helpoksi.
”Me sen ainakin osaamme”, Qvist viittasi hänelle hpj-kampanjassa tukeaan lupailleisiin oikeistoryhmiin.
Vaalien tulos ei tyydyttänyt myöskään JYYn edustajiston nykyistä puheenjohtajaa Janne Pitkästä, vaikka Kokoomusopiskelijat säilyttivät viisi paikkaansa.
”Puheiden mukaan suunta muuttuu paljon”, Pitkänen sanoi ja lisäsi olevansa huolestunut ylioppilaskunnan vastuullisesta taloudenhoidosta.
Pettyneitä olivat myös Keskustaopiskelijat, sillä edelliskauden neljä paikkaa kuihtui kahteen.
”Vaalitulos on järkytys. Uskon, että valtakunnanpolitiikalla on merkitystä tulokseen. Äänestäjät halusivat selkeää suunnanmuutosta”, vaalilautakunnan puheenjohtaja ja edustajistosta rannalle jäänyt Michaël Vanamo totesi.
Jo etukäteen hallitukseen tyrkyllä ollut Heli Hämäläinen (kesk.) sanoi puolestaan vaalituloksen nähtyään harkitsevansa asiaa uudelleen.
”Olen erittäin pettynyt varsinkin omaan äänimäärääni.”
Myös Kristilliset opiskelijat ja Poikkitieteilijät menettivät edellisvaaleista kaksi paikkaa. Ensin mainitut saivat kaksi paikkaa, jälkimmäiset vain yhden.
”Meilä oli vain seitsemän ehdokasta, joten yksi paikka oli realistinen. Toivoin silti kahta. Vaikka meillä on vain yksi ääni, käytämme ääntä entistä enemmän. Tulemme olemaan aktiivisia”, varaehdokkaaksi jäänyt nykyinen JYYn hallituksen puheenjohtaja, Poikkitieteilijöiden Soile Koriseva lupasi.

Sitoutumattomista puolueista vain Pressure onnistui kasvattamaan paikkamäärää edustajistossa. Lisäpaikka ei juuri ilahduttanut.
”Poliittiset nuorisojärjestöt jylläsivät, enkä näe sitä kovin hyvänä asiana. On pettymys, etteivät sitoutumattomat ryhmät pärjänneet paremmin”, toisena PresSuren ehdokkaana valituksi tullut Lari Malmberg totesi.
JYYn edustajistovaalien äänestysprosentti laski puolitoista prosenttiyksikköä kahden vuoden takaisesta jääden 21,2 prosenttiin. Tarkastuslaskenta suoritetaan torstaina 5. marraskuuta.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Juha Korhonen
toimittaja(at)jyy.fi

JYYn edustajisto kaudella 2010–2011
Kuvablogi: Edarivaalivalvojaishumua Rentukassa.