Edustajistoryhmien vaalijulisteet ovat ”kaunistaneet” kampusta nyt jo jonkin aikaa, ja ennakkoäänestyksen kynnyksellä on aika panna lärpäkkeet paremmuusjärjestykseen. Mitään tieteellistä seuraavissa arvioissa ei ole, vaan mennään ihan puhtaasti mutu-tuntumalla. Valitusoikeutta ei ole.

edarijuliste09-pd

Pörssi & Dumppi kertoo ehdokkaistaan nimen ja ainejärjestön. Tosin jossain matkan varrella joltain on unohtunut sekä luku- että kirjoitustaito, koska väärin on lipsahdellut niin ehdokkaiden kuin ainejärjestöjenkin nimiä. Ellei sitten Pössi ry ole tuore tulokas JYYn järjestökartalla? Mutta mitäpäs kirjoituksista, pörssi & dumppilaisethan ovatkin pääasiassa tekemisissä numeroiden kanssa. Kuvat on osin haalittu mikä mistäkin, onpa joukossa yksi uimarannallakin napattu otos. Hassunhauskaa Pörssi-huumoria vol. 173. Virheet ja epätasalaatuiset kuvat jättävät julisteesta hieman juosten kustun vaikutelman.

edarijuliste09-demari

Demariopiskelijat luottavat tuttuun ja turvalliseen formaattiin. Ryhmän nimikin tulee selvästi esille heti yläreunasta, mistä plussaa. Ehdokkaista kerrotaan nimet ja pääaineet, muuta informaatiota ei tarjota. Juliste on taattua demarilaatua: mieleen tulee pysähtyneisyys, mutta se ei saa pysähtymään eteensä kovin pitkäksi aikaa. Hivenen halvan oloinen tämäkin, vaikka täyttää paikkansa.

edarijuliste09-jok

Keskustaopiskelijoiden julisteesta puolueen nimeä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Onko ryhmän itsetunto niin heikko, että kepua ei ole kehdattu laittaa muuta kuin pienellä sivun alareunaan? Muuten keskustalaiset luottavat aika perinteiseen tyyliin: esillä on nimi ja pääaine. Koska ne ovat kuitenkin molemmat kirjoitettu samankokoisilla kirjaimilla, se jättää hieman tökerön vaikutelman. Ainakin pääaineen nimen fonttikokoa olisi voinut pienentää ehdokkaan omasta nimestä. Kuvien tasalaatuisuudesta plussaa.

edarijuliste09-jyviva

JYYn vihreä vasemmisto ei julisteessaan ainakaan vihreää säästele. Julisteen yläosaan on linjattu teesejä niin, että se vie tilaa ehdokkaiden omilta lärveiltä. Ne onkin aseteltu pienemmällä, mutta jokaiselle ehdokkaalle on kuitenkin annettu mahdollisuus lyhyeen vapaamuotoiseen kommenttiin. Hyvä idea, joka erottaa JYVIVAn julisteen perinteisten puolueiden perinteisistä julisteista ja ehkä myös muissa vaaleissa nähtävistä julisteista. Ehkä kaiken kaikkiaan tekstiä on julisteessa kuitenkin hivenen liikaa. Yläosan teesit lyhemmiksi?

edarijuliste09-kokoomus

Kokoomusopiskelijoita vaivaa oikeastaan sama tylsyys kuin demari- ja keskustaopiskelijoitakin. Juliste on myös yhtä ruma kuin niillä, joten ilmeisesti Bob Helsingissä on asialle pantu harjoittelija tai sitten Nova Groupin konkurssi on tyhjentänyt kokoomusopiskelijoidenkin tilit, eikä parempaa ole saatu. Ei tee juuri minkäänlaista vaikutusta. Ryhmän nimi sentään tulee selväksi, toisin kuin kepulaisilla.

edarijuliste09-kristilliset

Kristillisten opiskelijoiden julisteessa käytetään ajankohtaan sopivia syksyn värejä, ja ihan onnistuneella tavalla. Juliste ei ole erityisen räväkkä, mutta erottuu silti kilpailijoistaan. Hauskaa, ettei ehdokkaita ole pakotettu yhtenäisiksi riveiksi, vaan kuvat on aseteltu ”sinne tänne”; tätä tosin helpottaa huomattavasti se, että kristillillä on ehdokkaita niin vähän. Tämä mahdollisuus on kuitenkin käytetty, mistä plussaa. Onnistunut juliste.

edarijuliste09-poikkarit

Poikkitieteilijöillä on ilmeisesti tullut julisteen kanssa hieman kiire, ainakin se vaikuttaa vähän pikaisesti sutaistulta. Tässäkin ehdokkaille annetaan JYVIVAn tapaan mahdollisuus omaan kommentointiin puhekuplissa. Lisäksi ehdokkaista kerrotaan nimet ja pääaine. Halvan oloinen, mutta täyttää paikkansa. Julisteen yläosan viestit ovat selviä, eikä tekstiä ole liikaa.

edarijuliste09-pressure

PresSuren juliste on muita pienempi, kooltaan A3, mikä kieltämättä tuo vähän halvan vaikutelman. Väriä on sentään käytetty, joten ihan mustavalkokopiokoneesta julisteita ei ole sentään revitty. Kuvat ovat yhteneväiset, mistä plussaa. Mitään ylimääräistä tekstiä ei ole ryhmän nimen ja ehdokkaiden nimien lisäksi. Ehdokkaiden pääaineet olisi muiden julisteiden tapaan ollut mukava lukea, lisäksi PresSuren olisi ehkä ollut hyvä antaa edes nettiosoitteensa. Nyt viestintätieteilijöiden ryhmän julisteen viestintä on todella minimaalista.

 

Grönionin juliste ilmestyi telineisiin useita päiviä muita myöhemmin, joten se ei ehtinyt myöskään kuvauskierrokselle eikä tähän postaukseen. Se olkoon ”rangaistus” viivyttelystä Grönionille.