Jyväskylän edarivaalien ehdokaslistat on julkistettu, joten voimme ynnäillä tarjokkaiden yhteismääriä. Tänä vuonna listoilla on 228 ehdokasta, kun kaksi vuotta sitten luku oli 252. Toisaalta neljä vuotta sitten ehdokkaita oli vielä vähemmän (203), joten kyse taitaa olla luonnollisesta (alvar)aaltoliikkeestä.

Sen sijaan listojen välillä tapahtuneet muutokset on hyvä panna merkille. Muhkeimmat ehdokaslistat jälleen keränneiden Kokoomusopiskelijoiden, Pörssin & Dumpin ja Demariopiskelijoiden ehdokasmäärät ovat hämmentävän lähellä viime vaaleja. Heittoa on vain yhden-kahden ehdokkaan verran. Näiden porukoiden agitaattorit voivat taputella toisiaan selkään Opinkiven saunan lauteilla: hyvin toimittu!

Myös Maltillisesta äärivasemmistosta myyvemmäksi JYYn vihreäksi vasemmistoksi itsensä brändännyt ryhmittymä voi olla tyytyväinen. Ehdokasmäärä kasvoi 15:stä 25:een. Lievätkö sakkiin sekoittuneet Sosialistiopiskelijat, joiden omaa listaa ei enää näy eikä kuulu? Myös viime vaalien voittaja Grönioni (28 -> 34) ja edustajiston lilliputteihin lukeutuva Pressure lisäsivät ehdokkaidensa määrää (9 -> 12).

Sen sijaan tappioromantiikkaa ihailevassa Suomessa on aina parasta nauraa niille suurimmille menettäjille. Keskustaopiskelijoiden, Kristillisten opiskelijoiden ja Poikkitieteilijöiden ehdokasmääristä on kahdessa vuodessa sulanut joko yli tai ainakin melkein puolet. Siis puolet! Se on aivan järkyttävä määrä.

Poikkarien vene meinasi keikahtaa kuulemma kokonaan, joten he voivat olla tyytyväisiä pysyessään edes pinnalla. Mutta mistä kertoo nuorten kepulaisten ja kristillisten alamäki? Eikö perinteisille, konservatiivisille perheläheisille arvoille löydy enää kannatusta tässä kaikenlaisen saastan täyttämässä maailmassa? Onko alkiolaiset arvot unohdettu jo Seminaarinmäelläkin?

Vai onko syynä etelän median jahti; eivät kai ne tusina kepun edariehdokasta jääneet vaan Vanhasen lautakasan alle?

V. Vallaton yllyttää kaikki kampuksen kadonneiden arvojen perään. Ratkaisevasta vihjeestä on luvassa palkkio.