Venäjä

Essee: Ukrainan sodan myötä pyrkimys selittää Venäjää kulttuuriessentialismin kautta on taas kasvanut, mutta idealistiset historiakäsitykset harvoin vastaavat todellisuutta

Kulttuuriessentialistinen ajattelu pohjaa yritykseen ymmärtää historiaa ja geopolitiikkaa "idän" ja "lännen" vastakkainasettelun kautta, mikä on ongelmallista, kirjoittaa Akseli Ekola.

Mielipiteet

5.5.2023

”Kavereita ahdistaa, että Suomeenkin hyökätään. Minua ahdistaa sukulaisteni puolesta” – Ukrainan sodasta huolimatta Betty Salm pyrkii jatkamaan normaalia elämää

Yliopisto-opiskelija Betty Salmin sukulaiset asuvat Ukrainassa ja toiset sukulaiset Venäjällä. Samalla hänen äitinsä toivoo, ettei hän puhuisi venäjää Suomessa.

Ilmiöt

4.4.2022

Korona katkaisi opiskelijavaihdot: ”Ajattelin, että nyt on vaan lähdettävä kotiin”

Suurin osa ulkomailla vaihdossa olleista opiskelijoista on palannut Suomeen viettämään kotikaranteenia. Monelle vaihdon keskeyttäminen merkitsee pahimmillaan valmistumisen lykkääntymistä.

Uutiset

28.4.2020

Venäjä pyrkii luomaan kyberlinnaketta – Pelko kumpuaa sisäisistä ja ulkoisista uhista

Venäjä pyrkii kiristämään otettaan internetin venäläisestä osiosta, Runetistä. Monet kiristykset vaikeuttavat opposition toimintaa verkossa, mutta sitä on käytännössä mahdotonta tyrehdyttää.

Ilmiöt

30.9.2019

Kahdenlaista Suomi-kuvaa

Suomi näkyy Venäjän Nato-keskustelussa silloin tällöin. Jylkkäri selvitti, miten venäläislehdet kirjoittavat Suomesta ja sotilasliitto Natosta.

Maailmalla

23.1.2017

Siirry takaisin sivun alkuun