Poor Things

Yorgos Lanthimos

Ensi-ilta: 12.1.2024. K16. 142 min.

3,5 / 5

VIIMEISTÄÄN elokuvastaan The Lobster (2015) lähtien kiinnostavimpien nykyohjaajien joukkoon lukeutuneen Yorgos Lanthimosin uutuus kertoo vinkeän vinksahtaneen Frankenstein-tarinan.

Omalaatuinen tiedemies (hykerryttävä Willem Dafoe) saa käsiinsä raskaana olevan, itsemurhaa yrittäneen naisen ruumiin. Siirtämällä syntymättömän lapsen aivot naisen päähän hän luo uuden henkilön, Bella Baxterin (Emma Stone). Elokuva seuraa Bellan kasvamista määräilevien miesten, häntäheikkien ja muiden mulkvistien ikeestä kohti seksuaalista vapautumista ja itsemääräämisoikeutta.

Viktoriaaniseen aikaan sijoittuva mutta futuristisia elementtejä sisältävä elokuva onnistuu luomaan aivan oman todellisuutensa. Varsinkin lavastus tarjoaa lähes ehtymätöntä silmäkarkkia.

Unenomaisesta visuaalisuudesta tunnetulla kuvaaja Robbie Ryanilla (Slow West, C’mon C’mon) on jälleen koko tyyliarsenaali käytössään. Kokonaisuus ei kuitenkaan tunnu yhtä hallitulta kuin Ryanin ja Lanthimosin edellinen yhteistyö, niin ikään hidastusta ja kalansilmälinssiä hyödyntänyt The Favourite (2018). Osa eri tunnetiloja korostavista tehokeinoista vaikuttaa pahimmillaan pikkunäppärältä kikkailulta.

Lanthimos on kompastellut ennenkin elokuviensa rytmin ja napakkuuden kanssa. Tällä kertaa ongelmat ovat entistä ilmeisempiä. Poor Thingsin visuaalinen ylenpalttisuus ei pidä koko elokuvaa riittävän tiukasti otteessaan peittääkseen, miten ennalta-arvattava se lopulta on.

Bellan tarinan inspiroivuudesta voi kiittää suurelta osin pääosassa loistavaa Emma Stonea, joka todistaa jälleen olevansa yksi sukupolvensa terävimmistä näyttelijöistä.

Poor Things jatkaa Lanthimosin aiempien elokuvien pohdintoja yhteiskunnan rakenteista, jotka konkretisoituvat ihmislajin itselleen luomissa kummallisissa säännöissä. Elokuvan paljon puhuttaneet seksikohtaukset tuntuvat niin ikään luontevalta – joskaan eivät yllättävältä tai mullistavalta – jatkumolta ohjaajan teemoille. Bellan halun ja toimijuuden korostaminen tuo elokuvaan kuitenkin raikkautta.