Vehje – Puolkuppia

Humu records. Julkaisu 2.12.2022.

3,5/5

 

HUMORISTINEN hc punk -yhtye Vehje säilyttää toisella levyllään linjansa liki muuttumattomana. Elämän arvaamattomuutta ja epämääräistä ahdistavuutta käsittelevät tekstit parahdellaan tuttuun tyyliin riffirymistelyn vyöryessä kuulijan yli.

Puolkuppia kiinnittää huomionsa erityisesti toimimattomiin perhe- ja sukulaisuussuhteisiin. Kummallisilla anekdooteilla ja tilannekuvilla kerrotaan tarinaa piinaavien hetkien leimaamasta olemassaolosta, johon tuo lohtua vain oman ruumisauton valitseminen.

Kliseet suomalaisesta mielenmaisemasta naurattavat, koska niissä piilee syvälle juurtunut totuuden siemen.

Kun huomion malttaa siirtää teksteistä soittoon, saa jälleen yllättyä positiivisesti. Hämäävän simppeleistä aineksista koottu, myös metallista lainaileva jyystö kulkee tehokkaasti ja tarkasti, mutta onnistuu silti kuulostamaan sopivan tuhnuiselta.

Tässä lajissa lyhyt on kaunista. Hieman alle vartin kestävä Puolkuppia on vaarassa erehtyä muistuttamaan liian monipolvista vitsiä, varsinkin kun varsinaisten oivallusten määrä on rajallinen. Kokonaisuus on silti eheä. Orkesterissa on aineksia kulttibändiksi, ellei se sellainen jo ole.