EPÄVARMUUS ON kurittanut Suomen ylioppilasteattereita koronapandemian aikana. Tammikuun 2022 lopulla Yle julkaisi jutun, jonka mukaan esimerkiksi Tampereen ylioppilasteatterin vuokranmaksukyky on koetuksella, sillä tuloja ei tällä hetkellä ole.

Myös Jyväskylän ylioppilasteatteri JYT on elänyt epävarmuudessa. Huolenaihe on kuitenkin liittynyt vuokranmaksun sijaan harjoitteluvuorojen vähyyteen ja koronan peruuttamiin esityksiin.

JYTin puheenjohtaja Julius Vähänen selventää, että Jyväskylän ylioppilasteatterin taloudellinen tilanne ei ole samanlainen kuin Tampereella, vaikka lipputulot ovatkin huomattavasti vähentyneet.

Tilavuokran maksusta ei ole suurta huolta, sillä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY sponsoroi JYT:lle harjoittelutilan ylioppilastalo Ilokiven alakerrasta. Ongelma on Vähäsen mukaan enemmin itse tilan käyttöön liittyvä.

 

VIELÄ AIEMPINA vuosina ylioppilasteatterilla oli Ilokivessä harjoitteluvuoroja neljästi viikossa. Sittemmin, vuonna 2017 määrä laski kahteen. Nykyään JYTillä on Ilokiven alakerrassa treenit kerran viikossa, joskin esiintymiskaudella ylioppilasteatteri saa Vähäsen mukaan vuokrata tilaa useammin.

Syynä vuorojen vähenemiseen Ilokivessä viime vuosina on ollut se, että JYY on halunnut kehittää Ilokiven toimintaa. Tilojen käyttöä on laajennettu esimerkiksi ainejärjestö-, kulttuuri- ja tapahtumatoimintaan, jotta ylioppilaskunta saisi tilojen käytöstä enemmän tuloja.

JYYn hallituksen kulttuurivastaavan Meri Kärkkäisen mukaan Ilokiven alakerran Venue oli ollut ennen uudistusta pitkään liiketoiminnan kannalta tappiollinen. Hän kertoo, että Venue haluttiin tasapuolisesti eri tahojen käyttöön.

”Tahtotilamme on kuitenkin se, että JYT saa käyttää Venueta harjoitteluun, ja että heillä on siellä myös oma varastotila”, Kärkkäinen sanoo.

 

”Tahtotilamme on kuitenkin se, että JYT saa käyttää Venueta harjoitteluun.”

 

VÄHÄSEN MUKAAN yksi kerta viikossa harjoitteluun on liian vähän. Vuorojen vähenemisen vuoksi myös produktioiden määrä on vähentynyt kahteen aiemmasta neljästä. Muutos tapahtui ennen koronaa.

Ilokiven alakerran kehitysprojektin aikana JYTille tarjottiin korvaavaa harjoitustilaa Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampuksen tilasta, mutta Vähäsen mukaan tarjottu tila ei vastannut JYTin tarpeita. Tämän jälkeen harjoitusvuoro siirrettiin keskiviikkoillalta sunnuntaille, ja paikkana säilyi Ilokiven alakerran Venue.

JYTille on tärkeää, että harjoituksia voidaan pitää yhdessä ja samassa tilassa. Pelkän tekstin harjoittelu onnistuu esimerkiksi työryhmäläisen kotona, mutta sen harjoitteleminen oikeassa esiintymistilassa on Vähäsen mukaan helpompaa.

”Näytelmä täytyy rakentaa aina siihen tilaan, missä se esitetään. Jos treenataan välillä jossain muualla, se tuo omat haasteensa”, Vähänen sanoo.

”Teksti on liikkeen lisäksi sidoksissa myös tilaan, ja sen harjoittelu aina samassa tilassa auttaisi näyttelijää muistamaan paremmin.”

 

VAIKKA KORONA ei ole vaikuttanut harjoittelukertojen määrään, on viruksella kuitenkin ollut osansa ensi-iltojen peruuntumiseen. Se puolestaan on heijastunut produktioiden vähenemisen kahdesta yhteen vuodesta 2020.

Myös viime syksynä ensi-iltansa saanut Vainajala jouduttiin siirtämään keväältä 2021 syksylle rajoitusten vuoksi.

Esityksiä ei kuitenkaan ole kokonaan jouduttu perumaan.

Vaikka pelko ensi-illan peruuntumisesta on läsnä myös kuluvana keväänä, valmistautuu JYT parhaillaan huhtikuun alussa ensi-iltansa saavaan näytelmään Tyttö tinapurkissa.

”Melkein jokaisista harjoituksista joku on ollut pois, ja harjoituksia on jouduttu sen vuoksi muuttamaan viime hetkellä. Koko ajan on pieni pelko siitä, että koronatilanne taas muuttuu”, näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja Riku Suonio sanoo.

Viime viikkojen koronarajoitusten purku kuitenkin lupaa Suonion mukaan hyvää ensi-illan kannalta. Tyttö tinapurkissa -näytelmä on JYTin uusien jäsenten produktio.

”Hinkua on lavalle. Monille Jyväskylä on uusi kaupunki ja he ovat nyt uudessa teatterissa. On hienoa päästä esiintymään.”

 

JYVÄSKYLÄSSÄ TOIMII noin 20 harrastajateatteria. Maaliskuussa 2021 monen alueen harrastajateatterin kakkoskoti, harrastajateatteri Miilu lopetti toimintansa koronan takia. Lokakuussa 2021 Keski-Suomen harrastajateatteriyhdistys Kehy ry ehdotti kuntalaisaloitteessaan, että kaupunki selvittäisi mahdollisuudet kunnostaa ja vuokrata esityskäyttöön sopivia tiloja harrastajateattereiden käyttöön täydentämään Jyväskylän teatteritarjontaa. Aloitteeseen kerätään parhaillaan nimiä.

Aloite on myös JYTille tärkeä. Uusi, usean teatterin yhteinen tila voisi tuoda JYTille mahdollisuuksia harjoitteluun.

Vaikka korona on tuonut huolia ja harjoitteluvuorot ovat viime vuosina vähentyneet, näyttää JYTin tulevaisuus Julius Vähäsen mukaan valoisalta.

”Uskon siihen, että me pääsemme vihdoin koronakurimuksesta eroon ja samaan hyvään vauhtiin mikä meillä on ollut ennen koronaa. Jos yleisökapasiteetista 75 prosenttiakin on käytössä, niin tulevaisuushan näyttää oikein hyvältä”, Vähänen sanoo.

 

 

Lue myös:

Kumartaako JYT pian viimeisen kerran? Perinteikkään ylioppilasteatterin jatko on uhattuna tilaongelmien takia. Jyväskylän Ylioppilaslehti 2.9.2020.

Teatteriaktiivi Petra Luukkainen toivottaa hyvää teatterikevättä ja toivoo muistettavan myös JYTin toimintaa Ilokiven asioista päätettäessä. Jyväskylän Ylioppilaslehti 2.3.2020.