EDELLISIÄ lukuvuosia varjostanut koronapandemia on väistymään päin. Tartuntalain mukaisista väliaikaisista rajoitteista luovuttiin jo kesällä, ja tällä hetkellä pandemian torjunta perustuu lähinnä ihmisten omaehtoiseen toimintaan, kuten rokottautumiseen, viestintään ja kotitestaukseen.

Kuluva lukuvuosi painottuu lähiopetukseen. Jyväskylän yliopisto järjestää lähiopetusta erityisesti opintojensa alkuvaiheessa oleville eli ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille. Yliopisto haluaa huomioida pitkittyneen pandemia-ajan vaikutukset opiskelijoiden hyvinvointiin ja opiskelukykyyn.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn lukuvuonna 2022 teettämän kyselyn mukaan lähiopetuksen lisäämisellä on positiivisia vaikutuksia suurimmalle osalle opiskelijoista.

 

KAMPUKSILLA on kuitenkin huomattu, etteivät kaikki opiskelijat palanneet fyysisesti yliopistolle lukuvuoden alussa. Luultavasti osa opiskeluissaan pidemmällä oleva on töissä toisella paikkakunnalla, tai ei vielä ole paluumuuttanut Jyväskylään. Lisäksi osa opiskelijoista on huolissaan terveysturvallisuudesta. Korona on epävarmuustekijä, joka aiheuttaa yhä huolta.

“Olemme eläneet ylä- ja alamäkiä pandemian aikana”, kertoo Monikielisen akateemisten viestinnän keskuksen eli MOVIn johtaja Peppi Taalas.

Taalas on huomannut, että pandemian aikana myös arjen rutiinit ovat hämärtyneet. Osalle opiskelijoista on haastavaa palata lähiopetukseen, herätä ja saada itsensä ajoissa kampukselle.

”Ihmisen mieli toimii ihmeellisesti. Pandemian alussa tilanne oli katastrofaalinen, kun mietittiin, miten opetus saadaan järjestymään. Nyt taas lähiopetukseen palaaminen koetaan osin vaikeana.”

 

“Olemme eläneet ylä- ja alamäkiä pandemian aikana.”

 

OPETUSMUOTOJA punnitaan pedagogisin perustein: opetusta voidaan järjestää monimuotoisesti, mikäli osaamistavoitteet ja käytettävissä olevat tilat mahdollistavat sen. Jyväskylän yliopisto on kehittänyt opetustiloja ja laitteistoja tukemaan erilaisia opetusmuotoja aiempaa paremmin. Toisaalta opettajilla on myös oikeus edellyttää läsnäoloa opetuksessa.

”Opiskelu on paljon muutakin kuin opetustilanne, siihen kuuluvat myös sosiaaliset ulottuvuudet ja yhteisöön kuuluminen”, Taalas kertoo.

 

JYVÄSKYLÄN yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen järjestövastaava Olli Puhtimäki kertoo, että opiskelijatapahtumia on pystytty järjestämään syksyllä normaaliin tapaan. Korona-aika on jättänyt jälkensä opiskelijatapahtumiin lähinnä parantuneena hygieniana, niissä ei esimerkiksi juoda enää samoista mukeista.

Tapahtumien järjestäjillä on yhä kuitenkin pelko uudesta korona-aallosta ja rajoituksista, sillä korona-aikaan järjestetyillä etätapahtumilla oli vähemmän osallistujia. Tällä hetkellä pandemia kuitenkin loistaa poissaolollaan.

“En ole saanut yhteydenottoja koronaan liittyen, eikä laajoja tartuntaketjuja ole myöskään tiedossa”, Puhtimäki tiivistää.