Hayao Miyazaki | Anime, seikkailu |2008|100 min.

Kino Aurorassa su 6.3.

3,5/5

 

RAKASTETTUJEN Naapurini Totoron (1988) ja Kikin lähettipalvelun (1989) jälkeen Hayao Miyazaki piti lähes kahden vuosikymmenen tauon lastenelokuvien ohjaamisesta. Tällä välin hän teki neljä sävyiltään ja aihepiireiltään aikuisempaa elokuvaa, mestariteoksia joka ikinen.

Ponyo rantakalliolla (2008) on ohjaajansa toistaiseksi ainoa paluu Totoron ja Kikin valoisaan maailmaan. Edes Miyazakin tuotannolle tyypilliset viittaukset ympäristötuhoon eivät synkistä seikkailua, joka pysyy tiiviisti kiinni lapsisankareidensa kokemassa mielikuvituksellisessa todellisuudessa. Tarinan hurjimmat käänteet jätetään ulkopuolelle aikuisten ratkaistaviksi, lasten saadessa pysyä lapsina kriisin keskelläkin.

Ehkä liiankin kepeäksi jäävä Ponyo ei yllä Miyazakin aiemman tuotannon tasolle, mutta on silti animaation elävyydessä ja yksityiskohtaisuudessa kaunista katsottavaa.