Antichrist

Lars Von Trier | Tanska ym. | 1h 48min 

Ti 5.11. klo 20 

 

Tanskalainen provosoinnin mestari Lars Von Trier sukeltaa mielenterveysongelmien ja dysfunktionaalisen parisuhteen maailmaan leffassaan Antichrist. Willem Dafoe näyttelee psykiatria, Charlotte Gainsbourg hänen mielenterveysongelmaista vaimoaan. He lähtevät selvittämään lapsensa kuoleman aiheuttamaa surua metsässä olevalle mökille. Pimeyttähän siellä tulee vastaan ja meemiksi päätynyt kettu. 

On hyvin vaikea lopulta päättää, että mitä Antichristista oli mieltä. Se on hyvin voimakasta ja ahdistavaa elokuvaa. Harvat väkivaltakohtaukset eivät jätä mitään adrenaliinihumalaa päälle vaan lähinnä henkisesti ja fyysisesti huonon olon. Trier provosoi ja jakaa mielipiteitä, mutta ei hänen elokuviaan voi kädenlämpöiseksi moittia, sen verran vahvoja tunteita ne onnistuvat aiheuttamaan. Ja se on taiteen tarkoituskin.

Arvosana 4/5

Elokuva on osa Arktisen Upeeta -festivaalin ohjelmistoa.

 

Prinsessa Mononoke

Hayao Miyazaki | Japani | 1997 | 2h 14min 

Ma 18.11. klo 18

Miyazakin lukuisista animaation mestariteoksista itselle yksi parhaiten mieleen jääneitä on Prinsessa Mononoke. Ympäristönsuojelulliset näkökulmat ovat ennenkin olleet hänen leffoissaan läsnä kuten Tuulen laakson Nausicaässa, mutta tässä hommat loksahtaa kohdalleen just eikä melkein. Nimihahmo on metsän suojelija ja mikäpä muu sitä luontoa uhkaisi kuin ihminen teknologioineen. Metsässä asuu myös kasa muinaisia jumalia, joiden olemassaolo on luonnosta riippuvainen. Konflikti on väistämätön ja seurauksetkin sellaisia, että mikään lastenelokuva ei ole kyseessä. 

Välillä on pakko hämmästellä sitä mielikuvituksen määrää, joka Miyazakilla on leffoihinsa laittaa. Asioita ei selitetä puhki ja leffojen maailma tuntuu jatkuvan paljon kauemmaksi kuin ruudun tapahtumat. Täysin uniikki elokuvatekijä. 

Arvosana 4½/5

 

Ohjelmistossa myös:

Ti 29.10. The Dead Don’t Die

Ma 11.11. Downton Abbey

Ti 12.11. Kiitos tilauksestasi

Ti 19.11. Marian paratiisi

 

 

Ohjelmistossa lisäksi Arktisen Upeeta -festivaali 3.-9.11., katso elokuvat osoitteesta:

www.arktisenupeeta.net