Havainnekuva remontissa uudistuvasta Ilokivestä. Aulasta on tulossa nykyistä laajempi ja lounasravintola on saamassa lasiovet. Uudistuksen suunnittelu on vielä kesken, joten luonnosvaiheessa tehty hahmotelma ei välttämättä vastaa lopputulosta. Kuva: Arkkitehdit Mustonen Oy

Ilokiven peruskorjauksen suunnitelmat ovat tarkentuneet. Remonttikulut uhkaavat nostaa JYYn jäsenmaksua.

Jyväskylän ylioppilastalo Ilokiven peruskorjaus ja YTHS:n valtiontuen leikkaus iskevät myös opiskelijoihin. Ylioppilaskunnan jäsenmaksu voi nousta parissa vuodessa lähes kolmellakymmenellä eurolla.

”Totta kai se on iso korotus, ei käy kieltäminen. Rakennus on kuitenkin korjattava ja jostakin se raha siihen on revittävä”, JYYn pääsihteeri Minna Oinas harmittelee.

Suunnitelmien mukaan ylioppilaskunta korottaa jäsenmaksua kahdessa erässä. Ensi vuoden jäsenmaksua korotettaisiin 14 eurolla, josta kymmenen euroa paikkaisi YTHS:n vajetta ja loput Ilokiven peruskorjauslainaa. Vuonna 2016 olisi luvassa toinen yhtä suuri korotus pelkästään Ilokiven remontin vuoksi.

Ylioppilaskunnan jäsenmaksu on tänä lukuvuonna 102,5 euroa.

”Korotusta ajateltiin porrastaa hieman, koska YTHS:n korotuspaine iski ikävästi tähän samaan hetkeen”, Oinas sanoo.

Jäsenmaksu voi nousta vuonna 2017 vielä parilla eurolla, kunhan tiedetään, mille tasolle Ilokiven remonttikustannukset ja hoitokulut asettuvat.

Viime kädessä jäsenmaksun korotuksista ja Ilokiven peruskorjauksesta päättää JYYn edustajisto tämän syksyn aikana.

 

Viimeksi rakennus on peruskorjattu vuonna 1995. JYYn toimitusjohtajan Marko Huttusen mukaan peruskorjaus on tärkeää toteuttaa mahdollisimman pian.

”Tämä kohde on ollut elinkaarensa loppupäässä jo vuosien ajan. Jos rakennusta ei nyt laiteta kuntoon, peruskorjaus kallistuu vuosi vuodelta”, Huttunen perustelee.

Ilokiven peruskorjaus tulee uusimman kustannusarvion mukaan maksamaan noin 8 miljoonaa euroa. Korjausta varten ylioppilaskunta aikoo ottaa lainapääomaa, joka on tarkoitus maksaa takaisin seuraavan noin 20 vuoden aikana.

Osa lainasta lyhennetään ylioppilaskunnan korotetulla jäsenmaksulla.

”Jäsenmaksulla maksetaan Ilokiven alakerran monitoimitilan ja sihteeristön tilojen osuus sekä osa koko taloa palvelevista yhteisistä tiloista. Siis vain ja ainoastaan ne tilat, jotka tulevat ylioppilaskunnan varsinaiseen toimintaan”, toimitusjohtaja Huttunen kertoo.

Sen sijaan lounasravintola Ilokiven ja ulkopuolisille vuokrattavien tilojen osuutta peruskorjauslainasta ei kateta opiskelijoiden jäsenmaksulla, vaan muun muassa vuokratuloilla.

Peruskorjauksen yhteydessä Ilokivi tulee myös uudistumaan merkittävästi. Esimerkiksi lounasravintola on saamassa toisen linjaston sekä uusia pöytäpaikkoja.

Koko Ilokiven ylimmästä kerroksesta on tarkoitus tehdä kokonaan ulkopuolisille vuokrattavaa tilaa.

Myös alakerran monitoimitila kokee muodonmuutoksen. Perinteinen ”musta laatikko” on tarkoitus korvata aiempaa mukautuvammalla tilalla.

”Monitoimitila tulee soveltumaan huomattavasti paremmin eri toiminnoille. Sehän voisi olla päivisin myös luento- ja seminaarikäytössä”, Huttunen visioi.

Monitoimitilan uudistus on vasta suunnitteluasteella, mutta JYYn kulttuurisihteeri Anniina Hartikainen ei tyrmää ajatusta luento- ja seminaarikäytöstä. Nykyisin monitoimitilan illat ovat pitkälti täyteen varattuja, mutta päiväkäyttöä on vielä mahdollista lisätä.

”Mikäs siinä sinänsä. Ilta-ajat ovat tietysti suosituimpia, mutta päiväkäyttöäkin pystyisi vähän tehostamaan. Varmasti sitä voisi ideoida enemmän”, Hartikainen sanoo.

 

Ilokiven peruskorjauksen on tarkoitus alkaa ensi keväänä.

Ylioppilaskunta ehtii palvella opiskelijoita Ilokivellä vielä lukuvuoden loppuun, minkä jälkeen koko rakennus tyhjennetään. Ilokiven lounasravintolalle löytyy väistötila yliopiston kirjaston väistötilaruokalasta, jossa Sonaatin ravintola Lozzi on nykyisin evakossa.

”Pääsemme vaihtamaan väistötilaa läpsystä Lozzin kanssa”, Minna Oinas sanoo.

Muut Ilokiven palvelut hakevat turvapaikkoja ympäri kampusta ja kaupunkia. JYYn sihteeristö ja hallitus ovat muuttamassa KampusDatan yläkertaan Gummeruksenkadulle. Alakerran kulttuuritapahtumat vielä etsivät varamajoituksiaan.

”Jyrock 2016 -festivaalin tiimoilta ollaan tiedusteltu väistötiloja. Myös kinotoimintaa ja ylioppilasteatteriasioita yritetään koko ajan selvitellä. Ainakin itse olen luottavaisin mielin, että eiköhän ne tilat järjesty”, Anniina Hartikainen sanoo.