Ei hakutuloksia.

Teksti Oona Komonen Kuva Veera Mangström

Soihtu ilmoitti irtisanovansa yli kahdenkymmenen asukkaan vuokrasopimukset majoittaakseen vaihto-opiskelijat – ”Erittäin suurella todennäköisyydellä korvaava asunto löytyy”

Soihtu tarjoaa korvaavaa asuntoa sitä mukaa, kun saa tiedon marras- ja joulukuun alussa vapautuvien asuntojen määrästä ja kohteista. Muuttaessa asunnon tai huoneen koko sekä vuokra voi muuttua.

SÄHKÖPOSTIVIESTIIN reagoitiin anonyymissa keskustelufoorumi Jodelissa samana päivänä.

Jaaha. Soihtu heittää mut pihalle 3kk päästä, koska vaihtarit tarvitsevat asuntoja. reilu meno

Soihtu is terminating rental agreement to accommodate exchange students. I’m an international degree master’s student and this is crap. Soihtu wants attention but they disregard degree students, including international ones.

Kommentit olivat reaktio Soihdun perjantaina 24. syyskuuta 2021 lähettämään tiedotteeseen vuokrasopimusten irtisanomisesta.

Viestin mukaan Kortepohjan ylioppilaskylässä on varattu kalustettuja asuntoja lukuvuosittain sekä Jyväskylän yliopiston että Jyväskylän ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelijoiden käyttöön. Vuosittain kalustamattomia soluhuoneita on ”jonkin verran tyhjillään, mutta kysyntä kalustetuille soluhuoneille on kasvanut”.

Osa nykyisistä kalustamattomista soluasunnoista tai soluasunnoiksi soveltuvista asunnoista muutetaan kalustetuiksi asunnoiksi vaihto-opiskelijoita varten vuodenvaihteessa, ja siksi Soihtu irtisanoo osan soluasunnoiksi soveltuvien asuntojen vuokrasopimuksista. Viestin saaneiden sopimus päättyy 31. joulukuuta 2021.

Irtisanominen koski 25 asukasta Kortepohjan ylioppilaskylän M-, R- ja S-taloista.

Soihtu on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn liiketoimintakokonaisuus, joka muun muassa hallinnoi ja ylläpitää ylioppilaskunnan kiinteistöomaisuutta.

 

SOIHDUN MUKAAN irtisanotuille asukkaille tarjotaan ”mahdollisuuksien mukaan asunnonvaihtoa esimerkiksi yksiöön tai toiseen soluhuoneeseen marras- tai joulukuussa”.

Opiskelijoille soluasumiseen soveltuvia asuntoja on ylioppilaskylän F-, H-, J-, M-, N-, O- ja P-, R- ja S-taloissa. Yksiöitä puolestaan tarjotaan A-D-, F-, H-, J- ja T-taloista, tai Vehkakujalta. Jos irtisanomisviestin saanut ei ole opiskelija, hän voi Soihdun mukaan hakea asuntoa ylioppilaskylän taloista K, L, M, N, O, P tai Vehkakujalta.

Koska asunnonvaihdon syynä on vuokranantajasta johtuva syy, ei 55 euron palvelumaksua peritä, vaikka asuntotyyppi ei vaihtuisi.

Mutta miksi nykyisten asukkaiden tulee muuttaa? Miksei korvaavia asuntoja kunnosteta vaihto-opiskelijoille sopiviksi, Soihdun palvelupäällikkö Jenni Kirkkomäki?

”Kalustetut asunnot, jotka on varattu sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun vaihtareille, ovat soluasuntoja. Soluhuoneet, jotka vapautuvat tai tulevat vapautumaan syksyn aikana, ovat niin sanottuja yksittäisiä soluhuoneita ja emme voi kalustaa huonetta esimerkiksi kolmiosta, jossa vain yksi huone tulisi kalustetuksi ja kaksi olisi kalustamatonta. Se ei ole hallinnollisesti toimiva ratkaisu”, Kirkkomäki vastaa viestitse.

Miksi asunnot on ylipäätään vuokrattu opiskelijoille tai muille, jos niistä pitää muuttaa pois?

”Tämä [tilanne] on ollut meillä tiedossa ikävä kyllä vasta sen jälkeen, kun sopimukset oli jo solmittu. Toimenpiteen ajankohta ajoittuu tähän syksyyn, koska vaihto-opiskelijatilanne tulee näillä näkyminen normalisoitumaan vuodenvaihteessa.”

Soihtu kertoi tiedotteessaan tarjoavansa irtisanotuille asukkaille ”mahdollisuuksien mukaan asunnonvaihtoa” esimerkiksi yksiöön tai toiseen soluhuoneeseen marras- tai joulukuussa. Riittääkö korvaavia asuntoja kaikille halukkaille?

”Marras- ja joulukuun alkuun vapautuvien asuntojen määrät ja kohteet vaihtelevat. Tarjoamme niitä hakemuksen lähettäneille sitä mukaan, kun saamme tietoomme vapautuvat asunnot.”

”Uskomme kuitenkin, että erittäin suurella todennäköisyydellä korvaava asunto löytyy. Olemme varanneet ja tulemme varamaan vapautuvat asunnot/huoneet heille, keiden vuokrasopimukset jouduimme irtisanomaan.”

Entä jos soluasunnossa asuva haluaisi muuttaa soluasuntoon, muttei niitä ole tarjolla, ja tästä syystä hän joutuisi muuttamaan kalliimpaan asuntoon kuten yksiöön?

”Soluhuoneiden ja yksiöiden vuokrat eivät eroa suuresti toisistaan.”

Vuokraero eri asuntotyyppien välillä on useita kymmeniä euroja, mikä voi olla opiskelijalle suuri summa rahaa. Onko siis korvaavia asuntoja saman verran kuin irtisanomisviestin saaneita eli saavatko kaikki samankokoisen ja -hintaisen asunnon kuin nykyinen on?

”Totta kai eroa voi olla.”

”Tiedämme tarkasti paljonko sekä marras- että joulukuun alkuun huoneita/yksiöitä vapautuu sen mukaan miten saamme irtisanomisia (ja tuon tiedämme vasta aina kalenterikuukautta aikaisemmin). Kuten sanoin, uskomme, että kukin saa korvaavan asunnon/huoneen hyvin todennäköisesti. Asunnon/huoneen koossa voi olla eroja, kuten vuokrassakin.”

Vastaava muutos on toteutettu kesällä 2021 Q-taloa koskien. Saivatko kaikki halukkaat haluamansa asunnon?

”Kaikille halukkaille löytyi korvaava asunto.”

Millaista palautetta Soihtu on saanut nyt tehdystä päätöksestä?

”Suoraa palautetta olemme saaneet vain yksittäisiltä vuokralaisilta”, Soihdun palvelupäällikkö Jenni Kirkkomäki vastaa.

 

 1. Suvi

  Nyt täytyy sanoa, että kuulostaa aivan järkyttävältä touhulta. Ei kaikki ihmiset voi noin vaan tehdä muuttoa tai vaihtaa sijaintiaan. Ei ole se muuttaminen mikään niin pieni juttu, miltä Soihtu saa sen kuulostamaan. ”Tämä [tilanne] on ollut meillä tiedossa ikävä kyllä vasta sen jälkeen, kun sopimukset oli jo solmittu. ”…. Anteeks mitä!? Tsemppiä kaikille niille 25, keitä tämä nyt koskettaa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Tuohtunut

  Aivan naurettavaa touhua. Yksiön hinta ei todellakaan oo lähellä solun hintaa, jos vuokraa vain yhden huoneen. Kuka kustantaa muuttokustannukset?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Kaverin puolesta tuohtunut

  Voisikohan Jylkkäri tehdä jatkojutun asiasta tarkistettuaan Soihdun solmiman vuokrasopimuksen ja sen pykälät? Kuulostaa laittomalta sopimukselta, jos vuokranantaja voi tuosta noin vain irtisanoa yksipuolisesti vuokrasopimuksen ilman selkeää force majeure -tilannetta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Yksi irtisanotuista

  Sain irtisanomisilmoituksen noin klo 9 tuona perjantaina, laitoin uuden hakemuksen yksiöstä samantien ja ennen klo 12 samana päivänä minulla oli jo sähköpostissa tarjous yksiöstä alkaen 1.11. Solusta yksiöön, vuokra muuttuu ehkä 40e mutta tarkoituksenani oli joka tapauksessa hakea yksiötä kokoajan solussa asuessani.

  Koen että voitin tässä tilanteessa sillä en olisi todellakaan saanut yksiötä näin nopeasti ilman tätä tilannetta. Samasta solusta myös toinen henkilö sai yhtä nopeasti asuntotarjouksen yksiöön, hänellä vuokra ei muuttunut lainkaan koska hänellä oli alkujaan suurempi soluhuone.

  Joten ei voi sanoa että tämä nyt olisi niin paha juttu, ja Soihdun puolelta ollaan joustettu erittäinkin paljon muuton kanssa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *