Vuodesta 2019 Jylkkäriä luotsannut Tuukka Tervonen jättää päätoimittajan pestin taakseen. Tämä on viimeinen Tervosen päätoimittama Jylkkäri.

”Tuntuu siltä, että kahden ja puolen vuoden aikana kerääntynyt työuupumus on kasaantunut päälleni sedimenttikerrokseksi, jota kannattelen harteillani, jotka ovat kipeät, koska istun töissä ja kotona huonossa asennossa”, Tervonen kuvailee tunnelmia päätoimittajuutensa loppumetreillä.

Tervosta kuorruttavasta uupumuksen harmaasta liejusta huolimatta vuodet päätoimittajana ovat olleet ”ihan mahtavia”.

”Elämäni parasta aikaa”, sanoo Tervonen.

Seuraavaksi Tervonen aikoo keskittyä saattamaan journalistiikan opintonsa loppuun.

”11. opiskeluvuosi alkaa syksyllä. Kai tässä pitäisi pikku hiljaa harkita maisterivaiheen loppuun suorittamista”, kertoo ”haahuilijaksi” tunnustautuva Tervonen, joka on aiemmin valmistunut medianomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta.

Tervonen odottaa kiinnostuneena, millaisia uudistuksia seuraava päätoimittaja tekee. Hänen mukaansa nettisivut ja somestrategia kaipaavat päivittämistä. Iso kysymys on myös se, pitäisikö Jylkkärin printtiversiosta luopua.

”Ehkä vain olen syvällä sisimmässäni halpahintainen internet-trolli”

Ikuinen kysymys, joka nousee esiin Jylkkärin saamissa palautteissa: miksi tästä paskasta pitää maksaa?

”Jylkkäri on ainoa lehti, jota lähtökohtaisesti kiinnostaa jyväskyläläisten opiskelijoiden asiat. Keskisuomalainen tekee välillä uutisia, mutta aika harva opiskelija sitä tilaa.”

Tervonen muistelee päätoimittajauransa alkupuolella järjestettyä Jylkkärin livestriimiä, jossa katsottiin eduskuntavaalitenttiä. Striimissä pelattiin juomapeliä, jossa juodaan aina, kun puheenaiheena on opiskelijat. Se oli ”maailman huonoin juomapeli”, sillä opiskelijoita ei mainittu vaalitentissä kertaakaan.

”Niin sanotun valtamedian suhde opiskelijoihin on se, että heidän olemassaoloaan ei muisteta paitsi silloin, kun pitää kirjoittaa joku vittuilukolumni aiheesta. Ylioppilasmedialle on siis tilausta.”

”Jylkkärille, kuten muillekin medioille, sataa tasaisesti valituksia intersektionaalisen identiteettikommunismin, fillarikommunismin, avaruushomoluksuskommunismin ja kaikkien mahdollisten kommunismien puskemisesta.”

Tervonen nousee aika ajoin kuumaksi puheenaiheeksi muun muassa Ylilaudalla. YLEn kolumnistina Tervonen kirjoittaa piikikkäällä tyylillä usein nettioikeistoa kuohuttavista aiheista. Hän on verrannut Hitleriä inceleihin ja puhunut lukumääräneutraalin avioliiton puolesta. Tämän seurauksena Tervosta on tituleerattu muun muassa ”piirretyille onanoivaksi hanavesimonsteriksi” ja ”arvottomaksi kommariroskaksi”.

Tervosen mukaan provokaatio ei ole itsetarkoituksellista. Kolumneihinsa hän valikoi aiheita, joiden toivoo nousevan julkiseen keskusteluun. Piikikkyys tulee luonnostaan. Kumpuaa persoonasta.

”Ehkä vain olen syvällä sisimmässäni halpahintainen internet-trolli”, Tervonen naurahtaa.

Seuraavalle päätoimittajalle Tervonen antaa neuvoksi tehdä rohkeasti omaa juttua ja suhtautua kritiikkiin ei terveellä, vaan ”ihan sairaalla itseironialla.”

Päätoimittajauransa suurimpana onnistumisena Tervonen pitää juttujen tasapuolisuutta.

”Jylkkärille, kuten muillekin medioille, sataa tasaisesti valituksia intersektionaalisen identiteettikommunismin, fillarikommunismin, avaruushomoluksuskommunismin ja kaikkien mahdollisten kommunismien puskemisesta.Usein nämä ihmiset eivät edes lue Jylkkäriä. Olen saanut useamman tällaisen kriitikon lukemaan lehteä, ja he ovat yllättyneet siitä, ettei Jylkkäri ole yhtään sellainen, mitä he ovat kuvitelleet.”