Maaliskuun lopulla opiskelijakulttuuri sai runsaasti negatiivista huomiota, kun Pedagon, Stimuluksen ja Abakuksen sitseistä nousi kohu n-sanan käytöstä sitsilaulussa.

Tieto tapauksesta levisi aluksi anonyymin keskustelusovelluksen Jodelin välityksellä. Lopulta aiheesta uutisoitiin Jylkkärin lisäksi Ylellä ja Keskisuomalaisessa.

Kohu oli monella tapaa hyvä opetus ylioppilaskunnalle ja ainejärjestöille. Jodelissa huhut vellovat valtoimenaan. Kukaan ei tarkista jodlausten faktoja ja kuulopuheet lähtevät nopeasti leviämään.

Alkuperäinen tarina muuttuu ja paisuu. Osa Jodelin käyttäjistä häpeilemättä trollaa, sillä he saavat tyydytystä muiden provosoimisesta.

Kohu toi ilmi myös sen, kuinka puutteelliset valmiudet ainejärjestöillä on puuttua opiskelijatapahtumissa ilmenevään epäasialliseen käytökseen.

Tällaisissa tilanteissa olisi tärkeää, että ainejärjestö, tapahtuman järjestäjä tai muu vastuutaho kertoisi julkisesti mahdollisimman nopeasti, mitä todella on tapahtunut. Parhaassa tapauksessa se riittäisi katkomaan spekulaatioilta siivet ja rauhoittamaan tilanteen.

Kohu toi ilmi myös sen, kuinka puutteelliset valmiudet ainejärjestöillä on puuttua opiskelijatapahtumissa ilmenevään epäasialliseen käytökseen, oli se sitten rasismia, kiusaamista tai seksuaalista häirintää.

Monella tapahtuman järjestäjällä ei ole aiempaa kokemusta opiskelijabileiden järjestämistä, eikä tämän kaltaisia tapauksia ole koskaan jouduttu käsittelemään. Kohusta viisastuneena JYY on aikonut luoda ohjeistuksen hyvistä sitsikäytänteistä.

Myös Jylkkärille sitseiltä liikkeelle lähtenyt rasismikohu oli oppimisen paikka. Julkaisimme viisi päivää tapahtuman jälkeen kommentin, jonka loppuun teimme kyselyn lukijoille. Siinä tiedusteltiin, pitäisikö sitsilauluista poistaa rasistiset ilmaisut.

Juttu ja kysely sen mukana jaettiin pian julkaisun jälkeen internetin keskustelufoorumeilla, joka toi ennennäkemättömän liikenteen Jylkkärin sivuille. Parina päivänä iso osa työajastamme meni kommenttien moderointiin.

Monen kommentoijan mielestä n-sanan käytöstä on turhaan pahoitettu mieli: Poliittinen korrektius ja toisten puolesta loukkaantuminen on mennyt liian pitkälle eikä sitsilauluja pitäisi lähteä sensuroimaan.

Maailma muuttuu. Kuten muitakin vanhoja tapoja ja arvoja, myös sitsilauluja pitää ajoittain tarkastella kriittisesti.

Sitsikulttuuriin ei kommentoijien mielestä kaivattu muutosta, koska tähänkin asti on tehty näin.

Kuitenkaan se, että aiemmin n-sanan käyttö on ollut tavallista, ei tee siitä hyväksyttävää tänään. Maailma muuttuu. Kuten muitakin vanhoja tapoja ja arvoja, myös sitsilauluja pitää ajoittain tarkastella kriittisesti.

Lopulta jouduimme sulkemaan kyselyn kyllä-vastauksia generoineen botin takia. Ennen bottihyökkäystä vastaajien ylivoimainen enemmistö oli sitä mieltä, että sitsilauluissa saa jatkossakin olla rasismia.

Täytyy vain toivoa, että tulos ei edusta Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden enemmistön mielipidettä.