Cooma Dance Academyn tuntien joukossa on niin jazz-, street- ja showtanssia kuin joogaa ja tekniikkatunteja. Trendikkäin tanssilaji on Karoliina Lahdenperän (vasemmalla) ja Anna-Maria Nurmen mukaan tällä  hetkellä house. ”Tai talotanssi, niin kuin mun yksi kaveri sanoo”, Nurmi nauraa. (Kuva: Johannes Kaarakainen)
Cooma Dance Academyn tuntien joukossa on niin jazz-, street- ja showtanssia kuin joogaa ja tekniikkatunteja. Trendikkäin tanssilaji on Karoliina Lahdenperän (vasemmalla) ja Anna-Maria Nurmen mukaan tällä hetkellä house. ”Tai talotanssi, niin kuin mun yksi kaveri sanoo”, Nurmi nauraa. (Kuva: Johannes Kaarakainen)

Tanssinopettajakaksikko loikkasi suuren koulun suojista omaan yritykseen. Uuden tanssikoulun rehtori aikoo yhdistää yrittäjyyden sujuvasti väitöskirjan tekoon.

Tännekö se tanssikoulu avataan?
Päivää ennen Cooma Dance Academyn avajaisia tanssisalilla tervehtii vyötärön korkuinen pino parkettia, kymmenkunta remonttimiestä ja kitkerä maalinkäry. Edellisen illan toinen uuden yrityksen omistajista, Anna-Maria Nurmi, on työntänyt Tampereen Ikeassa yksin kuutta ostoskärryä täynnä muovituoleja, tauluja ja muuta sisustustavaraa. Puhelin soi taukoamatta, välillä porataan ja taotaan.
”Täällä yritetään ihmettä”, Nurmi toteaa.
Tanssikoulun rehtorina ja toimitusjohtajana toimiva Nurmi ja hänen liikekumppaninsa Karoliina Lahdenperä avasivat elokuun puolivälissä Jyväskylän kauppahalliin uuden show- ja katutanssiin erikoistuneen koulun.
Treenitilan parinkymmenen tuhannen euron muutostöille tuli kiire, sillä niitä päästiin tekemään myöhässä paikalla aiemmin toimineen kuntosalin ja kauppahallin vuokranantajan kiistojen takia. Aikaa jäi viikko.
”Tilanne oli epäselvä aika pitkään”, Nurmi harmittelee.

Kolme ja puoli vuotta sitten tanssitunnilla tavanneet liikekumppanit hautoivat yritysideaansa pitkään. Vuosi sitten päätettiin, että ensi syksynä tapahtuu. Lahdenperän aiemmin perustama ohjelmapalvelu Cooma tarjosi aikeille hyvää pohjaa.
”Idea lähti siitä, että homma olisi omannäköistä – sellaista, mitä täällä ei vielä ole, trendikästä ja siistiä”, Nurmi selventää.
Jyväskylän Tanssiopistolla opettaneet naiset kokivat, että katutanssi jäi taidetanssiin erikoistuneessa koulussa lapsipuolen asemaan. Paikkakunnan suurin tanssialan toimija ei kuitenkaan suhtautunut varauksetta kahden opettajan irtiottoon.
”Ensimmäinen reaktio rehtorin puolelta oli tosi ammattimainen ja lämmin, mutta suhtautuminen muuttui. Tottakai tämä on kilpailutilanne, kun on kaksi yritystä”, Nurmi sanoo.
Jonkin verran yhteistyötä silti on: kaksi Cooma Dance Academyn kuudesta opettajasta opettaa myös Tanssiopistolla. Valtaosa oli toisilleen tuttuja jo ennen Coomaa: tanssipiirit ovat Jyväskylässä – ja Suomessa – pienet.
”Liian pienet. Meillä olisi paljon opittavaa esimerkiksi Ruotsista. Pitäisi olla avarakatseisempia. Ei aina tarvitse tehdä samojen ihmisten kanssa”, Nurmi moittii.
Ja jos tanssikoulujen välillä on kilpailua, on sitä oppilaidenkin kesken. Myös Cooma Dance Academylla on kaksi koulutusryhmää sekä esiintyviä ja kilpailevia ryhmiä, jotka edustavat koulua esimerkiksi showtanssin SM-kisoissa.
”Tanssiin liittyy tietynlainen kilpailu jo pelkästään peilin olemassaolon takia. Se on kyllä tervettäkin jossain määrin, koska vain siten voi kehittyä”, Nurmi pohtii.
”On hirveän palkitsevaa treenata itseään parempien kanssa, koska silloin mahdollisuudet kehittyä ovat suuret; sä joudut kokoajan tekemään kaikkesi. Jos sä olet aina ryhmän paras, niin se ei paljoa kehitä”, hän analysoi.

Muutamaa päivää myöhemmin tanssikoulun lattia on jo paikallaan. Tunnit ovat alkaneet sovitun aikataulun mukaan ja täyttyneetkin muutamia aikuisille suunnattuja alkeiskursseja lukuunottamatta.
Jyväskylän vilkkaasta tanssikoulutarjonnasta ja alun vaikeuksista huolimatta tuoreet yrittäjät uskovat mahdollisuuksiinsa. Kysyntää on Nurmen mukaan paljon, sillä katutanssi on täyttänyt mainokset ja tv-ohjelmat.
”Meillä on aika kova luotto omiin kykyihimme ja siihen, että meillä on toimiva suunnitelma. Mutta eihän tietenkään ole olemassa riskitöntä yritystoimintaa”, Nurmi pohtii.
Oma päätyö Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöstutkijana pysyy silti ykkösenä.
”Kyllä mä selkeästi tähtään siihen, että olen joku päivä lukion rehtorina”, liikunnan opettajaksi valmistunut ja syksyllä Rehtori-instituutissa opinnot aloittava Nurmi sanoo.
”Teen töitä kahdeksasta neljään yliopistolla, ja mietin sitten vaikka yöt tanssikoulua.”

Marja Honkonen

paatoimittaja(at)jyy.fi