Hämmentävä tarina kasvissyönnistä

Han Kang: Vegetaristi  (Gummerus 2017)

Yeong-hye elää perinteistä ja vaatimatonta kotivaimon elämää kunnes päättää eräänä päivänä lopettaa lihansyönnin. Siitä alkaa tapahtumaketju, joka saa Yeong-hyen ja hänen lähipiirinsä elämän raiteiltaan.

Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista jokainen kertoo tapahtumista eri perspektiivistä. Yeong-hyen aviomies, lanko ja sisko yrittävät kaikki omalta osaltaan korjata asioita. Kaiken keskiössä on Yeong-hye, mutta hänen päätöksensä seurauksena muut joutuvat kasvokkain omien elämänvalintojensa kanssa.

Kerronta vaihtuu luontevasti arjen kuvauksesta seksuaalifantasioihin ja väkivaltaisiin painajaiskuviin. Juoni onnistuu pysymään kiinnostavana kaiken aikaa, vaikka välillä on vaikea hahmottaa, mistä kaikessa oikeastaan on kyse.

Kirjan lopetus ei ollenkaan helpota tätä tuskaa, mutta ainakin tarina pysyy pitkään mielessä ja jättää paljon ajateltavaa.