Mandariinit
Zaza Urushadze | Viro, Georgia | 2015 | 87 min
Valotus ma 17.10. klo 20

Mandariinit kertoo 1990-luvun alun Abhasian sodasta, jossa georgialaiset sotivat abhaaseja vastaan. Virolainen puuseppä Ivo ja hänen mandariineja viljelevä naapurinsa Margus meinaavat jäädä konfliktin jalkoihin, mutta konflikti tuokin heidän kynnysmatolleen haavoittuneen tsetseenin ja abhasialaisen. Pian Ivo on tilanteessa, jossa hän hoivaa talossaan kahta miestä, jotka haluavat murhata toisensa. Ja siitähän se jännite sitten alkaakin kasautumaan.

Synkistä asetelmistaan huolimatta Mandariinit on hyvin inhimillinen ja paikoin hauskakin elokuva. Sota on toimii viitekehyksenä tilanteelle, jossa ihmiset pääsevät tekemään oikeaa itsetutkiskelua. Se ei saarnaa eikä syyttele vaan pyrkii ymmärtämään. Mandariinit oli ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarista viime vuonna ja täysin ansaituin meriitein.